Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Film "Učitelka"

Tento film mi otevřel čakru vzpomínek na komunistické soudružky učitelky, které měly na starost naše vzdělání.  

Pro ty, kteří film neviděli, přebírám obsah z ČSFD: Zdánlivě empatická a laskavě vyhlížející učitelka manipuluje prostřednictvím svých žáků jejich rodiči za účelem osobního obohacení, ať už v podobě materiálních výhod, či dokonce vidiny milostného poměru. Nejen z obavy o prospěch svých milovaných dětí většina rodičů třídní učitelce základní školy podléhá a poskytuje jí nejrůznější služby, dárky a jiné pozornosti. Najdou se však tři rodiny, které se rozhodnou učitelce vzepřít.

 

V hlavní roli exceluje Zuzana Mauréry, která zde hraje naprostou bolševickou svini, svým hereckým výkonem mi dokázala evokovat staré křivdy a zážitky školních let. Vydírání za dobré známky jaké jsou popisovány ve filmu jsem nezažil, ale typ srdečných rudých sviní jsem potkal.

 

Když si soudružka Drazdechová (Zuzana Mauréry) sedne na okraj první lavice a začne tichým vemlouvavým hlasem rozprávět příběh o tom, jak nesla jídlo partyzánům, pak v zápalu vyprávění prochází třídou a horoucně líčí, jak se před ní vztyčil krásný zarostlý partyzán, jako by se mi před očima zjevila naše soudružka ruštinářka.

 

Podobným, ale daleko směšnějším typem byla naše profesorka na občanskou nauku, které jsme říkali Křivonožka. Když při prohlížení diapozitivů líčila zážitky z cest po Sovětském svazu, smál se potají i náš třídní učitel: „Jela jsem tam autobusem a ten autobus řídil řidič!“ řekla s úžasem, že se zdálo, že takový zázrak se může stát jen tam: v zemi, kde zítra znamená již včera.

 

Jelikož jsem absolvoval čtyřletý obor s maturitou, součástí výuky byla i praxe na učňáku. Zde teprv byli ynteligenti! Ráno desetiminutovka z „Ruďasu“, který si jeden z nás koupil dole v trafice. Po pozdravu: „Dobrý den chlapci!“ Následovala odpověď: "Dobrý den soudruhu mistře!“ Otočka, čelem vzad, a měření délky vlasů podle límce. Kdo měl delší, musel k holiči.  

 

"Tak volové, to je soustuh."

I šlo se na dílnu. Rozestavili jsme se kolem mašiny. Mistr odborného výcviku zvaný Feťuch mastnými ukoptěnými dělnickými prsty típl sežmoulanou stařenu (cigareta start) o suport, opřel se o stroj a vážně pravil: „Tak volové, to je  soustruh.“ A bylo vymalováno. Památná je i věta jednoho vedoucího soudruha tohoto ústavu: "Policie zde bude..." pohlédl na hodinky, "za jedenáct minut a dvacet vteřin." Nebylo nikoho, kdo by mu to nevěřil.

 

A těch komunistických keců, co jsme museli strávit! Nikdo z nás jim nevěřil a pochybuji, že jim věřili ti, kteří nám je říkali. Tuším, že zde jsem se poprvé setkal s propagační tiskovinou jménem „názorná agitace“. Název hovoří za vše, velké plakáty znázorňovaly úspěchy budování socialismu doma i ve světě.

 

Jestli mi někdo na dlouhou dobu znechutil práci i vzdělávání bylo to zásluhou školy a tohoto učňovského ústavu. Pod pohrůžkou: „Chcete maturovat?“ jsme vstupovali do všech možných a nemožných organizací.

 

Nebylo krásnějšího okamžiku, než když jsem po skončení základní vojenské služby, konečně opustil soukolí státní buzerace a šel pokládat podlahy. Žádný svaz mládeže, odbory, SČSP (Svaz československo – sovětského přátelství), kandidát na komunistu a podobné nechutnosti se mě již netýkali. Pak přišel převrat.

 

V této době, pokud není koronakrize, o budoucím zařazení do společnosti nerozhoduje sice příslušnost ke Straně, ale peníze a postavení rodičů hrají také svou roli. Takže vlastně nic nového pod sluncem.

 

Jak říkají tvůrci filmu, příběh je nadčasový.

 

Autor: Jan Lněnička | středa 20.1.2021 18:44 | karma článku: 19,57 | přečteno: 711x
  • Další články autora

Jan Lněnička

Bloky blogům?

Blogy na Aktuálněcz po 17. letech končí. Jak by řekl pan Klaus: „Soudruzi v EU se nás rozhodli chránit před jejich někdy škodlivým obsahem, jeho sledování však přináší zvýšené náklady na jejich provoz.

7.1.2024 v 15:52 | Karma: 26,40 | Přečteno: 864x | Diskuse| Média

Jan Lněnička

Žijí mezi námi, říkáme jim dezoláti – pohled slušného občana

Když jim řeknete: „Žijete si tu jako pánbu ve Frankreichu, podívejte se třeba do favel v Jižní Americe, do Etiopie, nebo na lidi strádající válkou.“ Drze odpovědí „Nemáme na letenku!“

2.1.2024 v 19:26 | Karma: 29,57 | Přečteno: 1055x | Diskuse| Společnost

Jan Lněnička

Jaký bude rok 2024 z pohledu astrologů?

Podle Antonína Baudyše bude Saturn procházet Rybami, tudíž bude vytahovat veškeré naše temné stránky. Zatímco ChatGPT předvídá rozvoj umělé inteligence, Baba Vanga před ní varuje. Leč, jak říkal pan premiér, hlavní je naděje!

31.12.2023 v 19:34 | Karma: 17,47 | Přečteno: 719x | Diskuse| Ostatní

Jan Lněnička

Potřebuje ČR superdrahá letadla nebo peníze pro psychology, učitele a lékaře?

Na pokraj tragické události na filosofické fakultě v Praze bychom se měli ptát, jak je u nás zajišťována péče o duši, na níž mají i shora zmíněné obory velký podíl.

27.12.2023 v 18:06 | Karma: 26,45 | Přečteno: 748x | Diskuse| Společnost

Jan Lněnička

Pyšná princezna - pohádka, která keťasům, chrapounům a škarohlídům nejde pod nos

Krásné poetické dílo režiséra Bořivoje Zemana z roku 1952 mají někteří ideologičtí zabedněnci za politickou agitku, ale je to jen pohádka, v níž vítězí pravda a láska nad lží a nenávistí.

20.12.2023 v 18:57 | Karma: 33,88 | Přečteno: 1045x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

  • Počet článků 387
  • Celková karma 30,06
  • Průměrná čtenost 1016x
Jsem čelní a zatím jediný protagonista Venturismu. Venturismus znamená odvahu, odvážné vyslovení pravdy, ale také riskantní podnik. V ekonomii venture kapitál představuje finanční prostředky sloužící k investování do velmi rychle rostoucích inovativních projektů. Před rokem 1989 jsem založil hnutí „Tupohlaví“, které žádnou měrou přispělo k pádu socialismu. Venturismus a venturisté chtějí tímto odvážným směrem pokračovat...

Seznam rubrik