Lidický okruh

Spanilá jízda veteránů Lidický okruh má neznámou, ale bohatou minulost. V tomto článku se o historii původně motocyklového závodu dozvíte dosud nezveřejněná fakta. O unikátním projektu vznikla v Památníku Lidice i putovní výstava.

Při poválečné výstavbě nových Lidic byla vybudována i nová silniční síť, která spojovala ves s okolními obcemi a městy. Počátkem roku 1950 se členové Autoklubu Kladno rozhodli zapojit do odkazu B. Strosse „Lidice budou žít“. V rámci této myšlenky byl z jejich strany naplánován a uspořádán první ročník automobilového a motocyklového závodu pod názvem „Lidický okruh“, který se uskutečnil 27. a 28. května 1950 u příležitosti 8. výročí vyhlazení obce Lidice.

Na dlouhých pět let se Automotoklub odmlčel a další ročník Lidického okruhu uspořádal až v roce 1955. Aby byl celý závod pro diváky zajímavější, byl vypsán pouze pro závod motocyklů ve třídách 175, 250, 350 ccm a 750 ccm se sajdkárou, který se stal nejzajímavějším závodem celého dne. V rámci okruhu se zde představily i nové stroje značky Jawa 500 ccm řízeny jezdci Ladislavem Štajnerem a Václavem Klinzlem. Celý závod byl následně kritizován za organizační nedostatky. 

Další tři roky v Lidicích motory utichly a okruh se nepořádal. Poslední ročník se jel v roce 1958. Původně byl naplánován na 6. července, ale díky nepříznivému počasí byl odložen a uskutečnil se 3. srpna. Trať okruhu, na které se vystřídal povrch asfaltu, betonu i kostek měřila 4500 metrů. Zlatým hřebem celého dne, byl odpolední závod sportovních vozů třídy do 1100 ccm. Závodu tehdy přihlíželo několik desítek tisíc diváků, a tak se díky přísným bezpečnostním opatřením Svazarmu a Veřejné Bezpečnosti, nepodařilo fotografům Světa motorů a dalších periodik pořídit žádné fotografie z tohoto závodu.

Po dlouhých 56 letech se Památník Lidice a Obec Lidice rozhodly navázat na automobilové a motocyklové závody pořádané v šedesátých letech a v září 2014 uspořádaly první ročník Lidického okruhu. Zúčastnilo se ho na 100 vozů a motocyklů různých značek. Z důvodu náročnosti pořádání sportovních závodů se organizátoři přiklonili k zorganizování spanilé jízdy, které předcházela přehlídka veteránů.  Spanilá jízda veteránů byla vedena po okolí Lidic v délce 7,5 km. Účastníci jízdy neopomněli ani historii tohoto místa a při spanilé jízdě položili kytici k sousoší lidických dětí.

Připravovaný druhý ročník Lidického okruhu, který se uskuteční 12. září 2015 od 10 hodin, nabídne divákům zajímavou podívanou na veterány z řad vozů, motocyklů i vojenských vozidel. Připraven je bohatý doprovodný program pro malé i velké návštěvníky Lidického okruhu.

Klára Klímová – klimova@lidice-memorial.cz
Autorka pracuje v Památníku Lidice

 

 

 

 

Autor: Památník Lidice | středa 2.9.2015 13:43 | karma článku: 8,18 | přečteno: 499x