Praze hrozí žaloby kvůli netransparentní regulaci hazardu

Některým městským částem hrozí soudní tahanice kvůli netransparentnímu a diskriminačnímu výběru míst pro provozování heren a kasin. 

Exemplárním příkladem je Praha 4, která jedná zcela v rozporu se zastupitelstvem odsouhlasenými kritérii, podle kterých měla při selekci postupovat.

Zatímco záměrem tedy bylo zrušit hazard v  místech, která jsou blízko škol a dalších vzdělávacích a sociálních zařízení, v návrhu s vyznačením konkrétních podniků zůstávají herny například v okolí Štúrovy ulice nebo v Nuslích a jiné podniky, které dopředu daná kritéria plnily, jsou odsouzeny k zániku.

Jedním z nich je i luxusní kasino Bonver Win v Kotorské  ulici, které i přes to, že se nachází v lokalitě, kde nejsou žádné vzdělávací instituce ani kriminalita, na seznamu povolených provozoven nefiguruje. Jeho majitelé do podniku jen v minulém roce investovali desítky milionů korun a svou zmařenou investici jsou připraveni hájit soudní cestou. Připojit se k nim hodlají další rušené podniky.

Provozovatelé kasina upozornili na fakt, že k jednání rady, která o vyřazování podniků rozhodovala, nebyli přizvání a dozvěděli se o něm až z tiskové zprávy. Na problémy s výběrem upozornila i Komise Rady hl. m. Prahy pro regulaci loterií a  jiných obdobných her na území města. Ta navrhla Bonver Win v seznamu naopak ponechat.

O tom, jaká kasina a herny budou v  Praze 4 dále fungovat a jaká budou naopak zrušena, bude zastupitelstvo hlavního města rozhodovat již zítra.  

Marek Lichtenberk

Autor: Marek Lichtenberk | středa 17.6.2015 11:15 | karma článku: 6,35 | přečteno: 535x