Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zase už řešíme burkiny?

Loni touhle dobou jsme tu měli zuřivé diskuze ohledně burkin, a chvílemi to vypadalo, jako ideologicko-náboženský souboj burkiny versus bikiny. Rok se s rokem sešel a burkiny jsou tu zas-a tentokrát už přímo u nás!

Velký rozruch tehdy před rokem rozpoutala zpráva, že na Korsice bylo muslimským ženám zakázáno koupání v černých hábitech. Zanedlouho byl zákaz  burkin zpochybněn a zrušen. To jen ukazuje jak ti, kteří rozhodují o osudech statisíců, vydávají zákony naprosto neuváženě. A to by mělo vzbudit rozruch víc, než plavky samotné. Jisté je, že nutit ženy aby se na pláži obnažovaly pokud nechtějí by nikdo neměl, na druhé straně úbor skládající se ze šňůrek spojujících tři trojúhelníčky, z nichž dva zakrývají bradavky a třetí klín, se za nahotu považovat nedá. Před pár desítkami let, kdy byly bikiny poprvé uvedeny na trh, první žena ochotná se v nich veřejně vyfotit byla pornoherečka a prostitutka. Ostatní ženy to naprosto odmítaly a považovaly za skandální, že by se měly svá téměř nahá těla takhle před cizími lidmi vystavovat. Ale vývoj společnosi nelze zastavit a dnes jsou bikiny běžné. Pokud vývojem rozumíme to, že si ženy zvykly na něco, co bylo ještě nedávno přijatelné akorát pro prostitutky. Nejen přijaly, ale jsou na to hrdé a považují to za znak své emancipace.

Ale zpět k muslimkám, jejichž fotografie v černých hábitech vzbudily tolik odporu. Mnohem větší odpor by pravděpodobně vzbudily fotografie lidí s rakovinou kůže, kteří se příliš vystavovali sluníčku. A jakým dramatickým tempem případy melanomu narůstají, a jak jsou nebezpečné, to vám potvrdí každý dermatolog.

Argument, že oblečení koupajících se žen může znečišťovat vodu, se dá vyvráti protiargumentem, že všechny ty oleje, pleťová mléka a krémy s ochranným faktorem, které na sebe patláme v naději, že tak svou kůži ochráníme před rakovinou, také k čistotě vody moc nedodají.

Tvrzení, že zákaz oblečení na pláži je v zájmu bezpečnosti, protože pod hábitem se dá ukrýt výbušnina, je možná na pováženou. Ale v tom případě by mělo být povinně nařízeno, aby muslimští muži chodili s odhaleným pindíkem…čistě z bezpečnostních důvodů. No jak můžu vědět, že snědý muž přede mnou, kterému se cosi rýsuje v rozkroku, má při pohledu na mě jen nečekanou erekci a neskrývá tam kalašnikov nebo bombu?

A ještě k těm plavkám, když se kolem sebe dívám na koupališti,  všechni jednou zestárnem a všichni nejsou štíhlí-ale někteří lidé by opravdu radši měli být více zahalení (a nejen ženy). A možná by to přivítali i ti nedokonalí, jenže jak by na ně ostatní čučeli?

A nemusí to být jen kila navíc, křečové žíly, ochablá stará kůže, celulitida. Ani extrémně hubená těla nejsou se svými vyčnívajícími kosti právě příjemná napohled. Mladé dívenky se často stydí za plochý hrudník a prázdný výstřih, spousta lidí má třeba jizvy po operacích či popáleninách, které by ukazovat nechtěli. A mnozí z nich to ví a necítí se dobře, když na ně kvůli nějakému defektu lidé kolem neomaleně civí. Jenže když se zahalí, budou na ně lidí civět stejně, možná ještě víc. Jakoby nahota, či v případě plavek řekněme polonahota, byla povinná, což je stejně paradoxní, jako ji zakazovat. Kolik lidí se tak pro nějaký svůj tělesný handycap ani neodváží na koupaliště, přestože by si v parném létě rádi zaplavali? Ve skutečně svobodné tolerantní společnosti by měl každý mít právo obléct si co chce, a v čem se cítí dobře. Každý má jinde hranici tolerance a představu toho, co je vkusné, normální a přijatelné. Takže návod, jak tyhle věci řešit, aby se všichni cítili svobodně, asi neexistuje.

Někteří lidé tvrdí, že pro samotné muslimky musí být nošení dlouhých hábitů nepříjemné. Ale pokud jsou na to zvyklé odmalička, jako my na tu záplavu nahoty v médiích, přijde jim to normální. Pokud je pro někoho nemyslitelné, ukazovat své tělo někomu jinému než manželovi, neměl by být nucen svlékat se proti své vůli.

Autor: Libuše Palková | úterý 11.7.2017 19:51 | karma článku: 22,20 | přečteno: 1299x
  • Další články autora

Libuše Palková

Kam zmizela druhá nejlepší blogerka?

Zdá se vám že jsem už dlouho neslyšeli o loni oceněné blogerce paní Pilloni? Dostala cenu a zmizela...má co chtěla a my svým způsobem také. Nebojte, dělá nám jen samou čest nadále a šíří dobré jméno zdejšího stavu blogerského.....

14.4.2019 v 14:39 | Karma: 16,26 | Přečteno: 2999x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Pražská náplava na Kladně

A co se ti prosím tě stalo? ptají se mě ohromeně Kladeňáci, když jim při seznamování sdělím, že jsem se na Kladno přistěhovala z Prahy. Jak tě proboha napadlo, že chceš bydlet právě tady? diví se moji noví kámoši a kamarádky.

13.4.2019 v 19:22 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2257x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Italské sýry jsou nejlepší na světě

Ikdyž italštinu ovládáte poměrně slušně, některé italské svátky mají těžko přeložitelný a bez znalosti reálií nepochopitelný název, takže dokud se nevrhnete do víru dění a slavení, netušíte o co jde a co vás čeká...nebo se zeptáte

12.4.2019 v 11:02 | Karma: 14,36 | Přečteno: 2334x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Už jste jedli specialitu zvanou hadry?

Jak jsem v předešlých článcích už popsala, v Itálii se pořád někde něco slaví. Nějaká ta sagra nebo festa, se koná prakticky kdekoliv a kdykoliv. Hlavní je vědět přesně o co jde a co se slaví, aby jste se pak nedivili jako já

11.4.2019 v 18:13 | Karma: 17,17 | Přečteno: 2134x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Jack Rozparovač podruhé

Letos v březnu proběhla tiskem zpráva, že je konečně známa identita jednoho z nejsadičtějších masových vrahů: Nejspíš to byl polský žid a emigrant Kosminski. Jenže jak se zdá další z potencionálních podezřelých měli podobný původ

10.4.2019 v 9:33 | Karma: 14,42 | Přečteno: 3256x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 784
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1823x
Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Seznam rubrik