Už jste jedli specialitu zvanou hadry?
Nadpis může evokovat představu k smrti vyhladovělých bezdomovců, kteří ze zoufalství jedí utěrky či kapesníky, ale nebojte, až takový drasťák to nebude. Jde jen o to, že názvy některých slaností se těžko překládají. Kromě již dříve popsané slavnosti drozda https://libusepalkova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=707100, další taková slavnost, jejíž název mi připadal dost divný, když jsem ho slyšela poprvé, a trochu mě zmátl, se koná ve horském městečku Antrodoco. To leží ve střední Itálii v provincii Rieti v kraji Lazio. Když jsem slyšela poprvé Sagra degli stracci mylně jsem si to přeložila jako cárový či hadrový festival.Straccio je totiž hadr nebo cár, a já si neuměla představit, co je na hadrech ke slavení. Podvědomím se mi mihl český trhanec, ikdyž ten je vlastně rakouský, což bylo asi tak významově nejblíž. Pak mě taky napadlo, jestli to nebude nějaká přehlídka různých druhů utěrek a hadrů na mytí podlahy. Ale nakonec jsem přímo na místě od domorodců zjistila, o co jde. To víte, kdysi ještě nebyl internet, aby si člověk všechno hned vygooglil a informace se někdy sháněly dost složitě.Stracci antrodocani, (čti stráči antrodokány) jsou slané omelety plněné mletým dušeným masem, rajčatovým protlakem a různými sýry, zbytek náplně pak dáme ještě navrch těchto omelet, které svinuté naskládáme do pekáčku a pečeme asi 40 minut při teplotě 180°. Takže tak trochu jako naše slané zapékané palačinky, anebo lasagne, jenže místo plátů těsta jsou ty slané omelety.Jestli se někdy v srpnu nachomýtnete poblíž obce Antrodoco, nenechte si to ujít Ale ikdyby nebyl právě srpen, Antrodoco je malebné městečko a stojí za návštěvu tak jako tak. Navíc je jedním z asi čtyř nebo pěti míst, která si činí nárok na titul geografický střed Itálie, a je vyhlášené cukrářstvím. Místní anýzové sušenky a jiné cukrovinky koupíte po celý rok a jsou výtečné.
Typické jsou například ciambelletti della sposa, pečivo z třeného těsta s bílkovou polevou, které se tradičně připravují na svatby, jiná jejich variace je s příchutí anýzu či vína. Oblíbené jsou také takzvané sfoglie z listového těska vykrájené do tvaru čtverečků či kosočtverců s chutí medu ořechů a bobkového listu (teda uznejte, že foglia di alloro zní mnohem poetičtěji než bobkový list).Přiznám se, že mě ten český název moc nevoní, protože nevím jak vy, ale já si při slově bobkový představím bobky, třeba králičí, nebo i nějaké větší, a ty fakt moc nevoní. A představa, jak házím bobky do svíčkové nebo dávám do sklenic při nakládání okurek, teda taky nic moc. Ale čerstvý vavřínový list, to zní i voní úplně jinak.Známé jsou také tisichelle, tvrdé kulaté sušenky z jednoduchého těsta, které se skládá jen z mouky, cukru vody a anýzových semínek, a pak pizzicotti, sušenky se sušeným ovocem a čokoládou.
Mimochodem, možná vás v souvislosti se slovem straccio napadla stracciatella.Zatímco my ji známe hlavně jako zmrzlinu, nebo jogurtový krém s křoupajícími kousky tvrdé hořké čokolády, v některých oblastech Itálie stracciatellou nazývají polévku. Je to jednoduchý bujón s rozšlehaným vejcem a parmezánem. A dokonce existuje i sýr zvaný stracciatella-jsou to hrudky sýra v krémové smetaně. Vynález tohoto sýra se přičítá šetřivosti Italů. Jeho vynálezce, ůdajně z jihoitalského městečka Foggia, totiž nechtěl vyhodit drobné zbytky, drobky a odřezky, které zůstávají při výrobě mozzarelly, a tak je zamíchal do husté smetany. Ujalo se to, zachutnalo to, a další gastronomická pochoutka byla na světě.
Takže bacha, když vám někdy v Itálii nabídnou stracciatelu, nemusí to být právě to co si představujete...Ale to možná moc dobře znáte, i v životě to tak chodí, že nikdy nic není tak, jak jsme si mysleli, že to bude... Zkrátka člověk by měl být pořád ve střehu.A ještě zajímavý lingvistický dodatek - sagra je slavnost posvícení, sloveso od tohoto základu, tedy sagrare ale kupodivu není slavit či světit, ale naopak zlořečit, klít, hromovat.Ale sacrare, tedy s C místo G, se užívá se smyslu zasvětit, věnovat, a aby to bylo ještě zajímavější tak mají v italštině ještě sloveso sacramentare, a to znamená udělit svátost, slavit zasvětit, přísahat, ale zároveň hromovat, nadávat - od toho naše sakrovat. Každopádně věřte že v Itálii se dá stále objevovat něco nového, ikdyž tam jedete třeba po sto padesáté.. Tak zas v některém svém příštím blogu vám představím pár místeček, která nejsou turisticky tak profláknutá a přesto stojí za návštěvu.předchozí vyprávění o Itálii naleznete naBrouzdat se bobkovým listím https://libusepalkova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=707711Sexovat anebo zametat thttps://libusepalkova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=707100 Cocomero není kokos https://libusepalkova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=707521A v připravované knížce Jak jsem objevovala Itálii která snad vyjde do konce roku letošného roku
Libuše Palková
Veřejná omluva

Ráda bych se tímto veřejně omluvila kolegovi blogerovi panu Klarovi, kterého jsem citovala v nedávném blogu, protože se mi nelíbilo když napsal, že ženy jsou bez obzoru. A tak jsem si, jak je mým dobrým zvykem, dovolila oponovat.
Libuše Palková
Chcete mít vysokou karmu a čtenost?

Hlavní je samozřejmě výběr témat-nejvíce se zavděčíte kritikou islámu, imigrantů, feministek, EU, genderu, levičáků, sluníček, vítačů, Pražské kavárny. Populartitu vám zaručí pochvalné ódy na USA a Izrael, církev, judaismus
Libuše Palková
Jak se zbavit nepohodlného blogera

Ráda bych se vyjádřila k tomu proč jsem byla zmizena, pokud nezmizí i to. Všichni víme že po stažení určitého počtu blogů nebo smazaných komentářů přichází sankce. Takže se dá zařídit, aby nepohodlný bloger zmizel z hlavní strany.
Libuše Palková
Libo-li koprolit?

Jestli čekáte nějaký recept na novou vylepšenou verzi koprové omáčky, tak vás zklamu. To slovo nemá s koprovkou nebo koprem vůbec nic společného. Koprolit je totiž zkamenělý výkal. Z toho by si nikdo omáčku ani polévku asi nedal
Libuše Palková
Nobelovku pro zakladatele teroristické organizace?

Nedávno se zde jeden bloger zamyslel nad tím, že Nobelovu cenu za mír dostávají všelijací lidé, zmínil třeba Obamu nebo mladičkou aktivistku. Zapomněl však na zakladatele organizace, kterou mnohé země prohlásili za teroristickou.
Další články autora |
Novým papežem se stal americký kardinál Prevost, přijal jméno Lev XIV.
Sledujeme online Novým papežem se stal americký kardinál Robert Francis Prevost, oznámil z baziliky sv. Petra...
Zemřel Jiří Bartoška, charizmatický herec a prezident karlovarského festivalu
Ve věku 78 let zemřel Jiří Bartoška. Byl dlouholetým prezidentem Mezinárodního filmového festivalu...
Nový poplatek za televizi a rozhlas: kdy se platí poprvé zvýšený a komu vznikne dluh
Od 1. května se zvýšil poplatek za televizi a rozhlas. Pro Českou televizi o 15 korun na 150 korun...
Nekontrolovaně k Zemi padající sovětská sonda se zřítila do Indického oceánu
Sovětská sonda Kosmos 482 ze 70. let minulého století se rozpadla v sobotu ráno kolem osmé hodiny...
Česko dělá vše, aby zastavilo Rusko, řekl Zelenskyj. Pavel slíbil další podporu
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je po necelých dvou letech znovu na návštěvě Česka, do...
Řidič se třemi promile boural dvakrát během pár minut, zastavil se až o sloup
Hned dvakrát během krátké chvíle boural opilý řidič v Rádle na Jablonecku. Nejprve pobořil plot,...
Řidiči se už nevymluví. Praha 7 na pěší zónu upozorňuje nevšedním značením
Lehce chaotické vodorovné dopravní značení najdou obyvatelé Prahy 7 v ulici Antonínská. Kvůli...
Poláci se chystají na volbu prezidenta. V průzkumech vede primátor Varšavy
Poláci v neděli vyrazí k volebním urnám a v prvním kole hlasování budou vybírat příštího prezidenta...
Odklad Dukovan nechce komise, jen Francouzi, kontroval premiér Fiala
Předseda vlády Petr Fiala označil dopis místopředsedy Evropské komise Stéphane Séjourného, v němž...

Zvolte Porodnici roku 2025 a zahrajte si o zajímavé ceny
Rodila jste v letech 2020 až 2025? Podělte se o své zkušenosti, vložte recenzi na vaši porodnici a ovlivněte tak budoucího vítěze ankety Porodnice...
- Počet článků 784
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1799x