Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vývoj nebo úpadek?

Život je změna, říká se, a toto úsloví vystihuje starou známou pravdu, že svět se neustále mění. Každá generace si myslí, že s ní přichází nový lepší svět, ta starší si naopak myslí, že s ní ten lepší svět s ní odchází a mizí. 

Když ženy začaly bojovat o svá práva, chtěly třeba studovat a pracovat, nebo požadovaly volební právo a rovnoprávnost , mnozí muži remcali, že je to konec světa, zánik tradičních hodnot a naprostá sodoma gomora a úpadek   Dnes si neumíme ani představit, že by to bylo jinak

Při svém studiu dějin kladenský hostinců, o kterém jsem zde už párkrát informovala, jsem narazila na jeden úsměvný údaj, který mě docela pobavil: V roce 1892 jakási Emilie Richterová zažádala o převod hostinské koncese. Jeden člen zastupitelstva, jistý pan Starec  během projednávání její žádosti prohodil, že jen doufá, že v hostinci nebude ženská obsluha, jelikož podnik se nachází v blízkosti hlavní třídy. Tehdejší starosta Jaroslav Hruška prohlásil, že taková věc se nehodí k veřejnému jednání, nicméně to ukazuje, že ženská obsluha v hostincích budila ještě rozruch.  Tak si říkám, kdyby oba pánové jen tušili, že jednou bude servírek všude spousta, ba že nebude výjimkou  ani obsluha nahoře bez, a jestli by to považovali za pokrok, nebo úpadek. Nutno dodat, že tento vývoje s odehrál za pouhých necelých 130 let.

Ale není třeba chodit tak daleko, moje babička ještě si neuměla představit, že by vyšla na ulici bez rukaviček a klobouku, zatímco moje maminka lamentovala nad mojí, na její vkus příliš kratičkou minisukní. A já dnes užasle zírám na dívky se zelenými vlasy, černými nehty a kovovým kroužkem v nosu nebo pupíku.

Jak člověk pozná že stárne? Když začne lamentovat, jaká je ta nová generace hrozná, a že to, jak se svět kolem mění, je sodoma gomora a konec civilizace. A také, když o někom řeknete, to je ale hrozná baba, a pak se dovíte, že je mladší než vy.

Tak to při posuzování lidí, věcí a jevů kolem sebe mějte na paměti a snažte se věci posuzovat v širším kontextu a zkuste se častěji dívat do knížek o minulosti. Pak zjistíte, že to co nám připadá jako naprostá novinka, je jen variací něčeho, co se už kdysi dávnou přihodilo.  Svět se pořád mění, vše se pořád opakuje, jen pokaždé trochu jinak.

výše citovaná historka je převzatá a volně zpracovaná podle knihy: Průvodce historií kladenských hostinců, Zdeněk Pospíšil

Autor: Libuše Palková | pátek 29.6.2018 18:19 | karma článku: 16,14 | přečteno: 853x
  • Další články autora

Libuše Palková

Veřejná omluva

Ráda bych se tímto veřejně omluvila kolegovi blogerovi panu Klarovi, kterého jsem citovala v nedávném blogu, protože se mi nelíbilo když napsal, že ženy jsou bez obzoru. A tak jsem si, jak je mým dobrým zvykem, dovolila oponovat.

28.4.2019 v 6:35 | Karma: 10,61 | Přečteno: 936x | Diskuse| Osobní

Libuše Palková

Chcete mít vysokou karmu a čtenost?

Hlavní je samozřejmě výběr témat-nejvíce se zavděčíte kritikou islámu, imigrantů, feministek, EU, genderu, levičáků, sluníček, vítačů, Pražské kavárny. Populartitu vám zaručí pochvalné ódy na USA a Izrael, církev, judaismus

26.4.2019 v 8:31 | Karma: 6,43 | Přečteno: 588x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Jak se zbavit nepohodlného blogera

Ráda bych se vyjádřila k tomu proč jsem byla zmizena, pokud nezmizí i to. Všichni víme že po stažení určitého počtu blogů nebo smazaných komentářů přichází sankce. Takže se dá zařídit, aby nepohodlný bloger zmizel z hlavní strany.

26.4.2019 v 7:28 | Karma: 14,96 | Přečteno: 1088x | Diskuse| Osobní

Libuše Palková

Libo-li koprolit?

Jestli čekáte nějaký recept na novou vylepšenou verzi koprové omáčky, tak vás zklamu. To slovo nemá s koprovkou nebo koprem vůbec nic společného. Koprolit je totiž zkamenělý výkal. Z toho by si nikdo omáčku ani polévku asi nedal

25.4.2019 v 11:07 | Karma: 5,53 | Přečteno: 217x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Nobelovku pro zakladatele teroristické organizace?

Nedávno se zde jeden bloger zamyslel nad tím, že Nobelovu cenu za mír dostávají všelijací lidé, zmínil třeba Obamu nebo mladičkou aktivistku. Zapomněl však na zakladatele organizace, kterou mnohé země prohlásili za teroristickou.

24.4.2019 v 12:31 | Karma: 5,58 | Přečteno: 173x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

V JAR se bude poprvé skládat koalice, skončí dosavadní jednobarevná vláda

1. června 2024  10:45

Africký národní kongres (ANC) ve volbách v Jihoafrické republice po třech desetiletích u moci...

Nový masívní útok na ukrajinské domy a elektrárny. Střely letěly až ke Slovensku

1. června 2024  9:31,  aktualizováno  10:28

Sledujeme online Rusko v noci provedlo rozsáhlý útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Škody hlásí v pěti...

„Ráno to bývá šílenství.“ VELKÝ PŘEHLED samosběrů jahod v Česku

1. června 2024

Jahody mražený zatím není třeba vytahovat. Pěstitelé jahod napříč Českem hlásí, že spustili...

Česko zasáhly silné deště. Voda zaplavovala ulice, ničila stromy

1. června 2024  9:03,  aktualizováno  9:23

Česko v noci z pátku na sobotu zasáhl silný déšť. Středočeští hasiči kvůli tomu zasahovali u třech...

  • Počet článků 784
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1797x
Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Seznam rubrik