Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Turci a Řekové-islám a kříže

Je 400 let hodně nebo málo? Nedávná diskuze o vyretušování křížů na řeckých kostelících byla prezentována hlavně jako islám versus Evropa. Ale ono je to spíš Turci versus Řekové.

Je to samozřejmě jen jiná nuance, protože Turci představují islám a Řecko zas ortodoxní východořeckou církev, tedy křesťanství. Je to analogické jako za Třicetileté války, kdy stáli Češi proti Habsburkům, ale byl to v podstatě boj protestantů s katolíky. V obou zmíněných případech se jedná o přibližně stejně dlouhé období nadvlády jednoho nad druhým, tedy dobu zhruba 400 let.

Turci skutečně na 400 let připojili Řecko ke svému sultanátu, jako Habsburkové nás do své monarchie. A podobně tak dlouhá doba uplynula od chvíle, kdy Evropané začali kolonizovat americký kontinent a zabrali ho původním obyvatelům-Indiánům. A přesto, kdyby se teď Indiáni vzbouřili, že chtějí svá území zpět, nikdo by to nebral vážně. Za těch 400 let jsou tam Američané přece doma a mají na teritorium nezpochybnitelné právo. Turci byli v Řecku také 400 let, kdy území spadalo dootomanské říše, takže by vůči Řekům mohli mít postoj jako Američané vůči Indiánům, nebo Habsburkové vůči nám a Maďarům. Nám připadalo naprostospravedlivé a  přirozené, že jsme po čtyřista letech, kdy jsme úpěli od jařmem habsburským, konečně osvobodili a osamostatnili. A to se nedá popřít že tu Habsburská monarchie zanechala i mnoho pozitivního, třeba školství a industrializaci. Nemluvě o tom, že nám protestantům vnutili katolictví, které jsme si již ponechali a nevrátili se k odkazu Husitů, ač se na ně rádi odvoláváme. A přestože tedy katolické církvi dnes ochotně navracíme vše, co si kdysi přivlastnila, zároveň, když nás papež-tedy hlava katolické církve, vyzve k soucitu s imigranty, okamžitě otočíme a remcáme, že my ho poslouchat nemusíme, a zaštítíme se naší slavnou protestantskou minulostí. Schíza nebo syndrom chameleona?  To už vůbec nezmiňuji, jak s láskou vzpomínáme, že z řecké Soluně přišli Cyril a Metoděj a přinesli nám víru a písmo, ale oni to nedělali z lásky k nám, byla to jen součást  soupeření a boje mezi východořeckou a západořímskou církví.

Stejně rozporuplné je naše hodnocení toho, že 400 let existence Evropanů na americkém kontinentě jim dává na tuto zemi právo, ale odmítáme připustit, že i Turci mohou mít v otázce Řeků jiný úhel pohledu, než ostatní. Přestože je Turků v Německu spousta, a Turecko je pro Němce silný obchodní partner, odmítáme vidět, že je to pro Angelu, potažmo pro Lidl, mnohem citlivější  a ožehavější téma, než jak to jsme schopni vnímat my.

A protože je tu právě problém s imigranty, tak se ta tolik kritizovaná, ze strany Lidlu jistě velmi hloupá a necitlivá záležitost s kříži, automaticky zjednoduší na boj islámu a Evropy, bez přihlédnutí k historickým souvislostem. Nemluvě o tom, že ne všichni imigranti jsou muslimové.

 

Autor: Libuše Palková | čtvrtek 14.9.2017 17:51 | karma článku: 16,20 | přečteno: 979x
  • Další články autora

Libuše Palková

Poslední večeře jako opulentní hody

Snad nepřekvapí, že právě dnes hodlám psát o Poslední večeři. Miluju výtvarné umění, a tak vám představím tři nejzajímavější, nebo možná nejvíce diskutovaná malířská plátna, jejichž autoři se tomuto náboženskému motivu věnovali.

18.4.2019 v 21:58 | Karma: 21,66 | Přečteno: 2280x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Hysteron proteron

Pokud mě chcete opravit, že se to píše jinak, tak ne, nebojte, nechci psát o histriónech, kteří se v mužské populaci vyskytují poměrně často a pár bych se jich našlo i zde na blogu. Mám na mysli rétorickou či slohovou figuru.

18.4.2019 v 7:08 | Karma: 18,89 | Přečteno: 1619x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Ty letošní nominace to byla ale bída

Nepřipadá vám podobné prohlášení přinejmenším nezdvořilé vůči nominovaným? Zdá se vám, že kdo tohle pronesl, postrádá elementární lidskou slušnost? Umíte si představit že by nějaká žena takto komentovala výběr v mužské kategorii?

17.4.2019 v 12:49 | Karma: 18,08 | Přečteno: 2067x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Nevěstinec v koncentráku

Již Arnošt Lustig kdysi toto ožehavé téma zmínil ve svém vyprávění když líčil, jak někteří vězni si mohli dovolit i prostitutky. Podrobněji o tomto jevu informuje dokument Ty proklaté hodiny večer", který natočila Andrea Osterová.

16.4.2019 v 13:10 | Karma: 22,90 | Přečteno: 3121x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Nechceme imigranty

Je zajímavé kolik lidí tu píše, jak nemají rádi Rusy a imigranty, a pokud jsou to nemakačanové, kteří žijí ze sociálního systému bohatého Západu, tak by je hned poslali pryč .Ale když se jim to hodí, najednou nic z toho nevadí

15.4.2019 v 13:37 | Karma: 15,76 | Přečteno: 3301x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  18:36

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

Rozhodnutí o přijetí či nepřijetí eura v Česku udělá příští vláda, říká Fiala

2. května 2024  14:35,  aktualizováno  18:25

Dvacet let od vstupu do Evropské unie Česká republika stále nepřijala společnou evropskou měnu...

Na Plzeňsku hoří střecha sklárny. Zásah je komplikovaný, říkají hasiči

2. května 2024  18:22

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hoří v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  17:53

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

  • Počet článků 784
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1823x
Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Seznam rubrik