Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Občas dělám pěkný prasárničky

Přiznám se bez mučení, že i já dělám občas věci, které rozhodně nesouzní s etiketou, bontonem a odporují zásadám slušného chování. Dělám věci neslučitelné s image dámy, nad kterými se někomu může zvedat žaludek a protáčet panenky.

 
Nemůžu si pomoci, jsem prostě jen slabá žena, která občas podlehne nutkání, a některé své vášně ovládat nedokážu. Bez ohledu nato, zda je to estetické a zdravé, zda tím neohrozím svou pověst  decentní a slušně vychované ženy, která ví, co se sluší a patří.
 Tak například , když se dojí guláš a na dně talíře zbyde  trochá té neodolatelně voňavé  omáčky,  nebo šťávy, nebo jak tomu chcete říkat.  Jak odolat a nevytřít to kouskem chleba? Samozřejmě jen v doma v přísném soukromí, v restauraci by to bylo fakt faux pas. Ale v lůně rodinného krbu kde vás nikdo nevidí, proč ne?  Italové tomu  říkají, fare un scarpetta. Když uvážíte, že slovo scarpetta znamená v italštině botička, střevíček, tak tahle italská asociace je určitě  více nechutná, než náš český ekvivalent, kdy talíř vytřeme pečivem, jazykem nebo prstem...
No já vím fůj...ale furt lepší prst než bota...
A co teprve hrnec od guláše nebo svíčkové, ve kterém zbude na dně voňavý škraloup? To opravdu nejde ho nevyškrábnout- lžicí, prstem,  nebo kouskem pečiva.. Nemusí jít vždy jen o rozežranost.

Je to i velice ekologické, a ekologie dnes frčí....

Představte si, že všechny ty dobré zbytky spláchnete do kanalizace. Nejen to zatěžuje životní prostředí, ale krmíte tím krysy, kterými se to v kanalizační síti jen hemží, a které pak musí být likvidovány  jedy.  Takže dvojnásobná zátěž pro přírodu.  Navíc, na takto ošetřený talíř nemusíte už dále při mytí použít tak velké množství odmašťujících prostředků. Takže ekologické chování na třetí. No co by člověk neudělal pro záchranu planety?
Ze stejných ekologických důvodů také nožem nebo lžící vysekávám z pekáčku připečeniny po šunkoflekách nebo francouzských bramborách.  Tam na dně se většinou soustředí všechny ty vůně, koření, omastek spečený s vejci do křupavé krustičky, jak postupně stékají vlivem zemské přitažlivosti, no nebyl by hřích to vyhodit?.  
Kromě hrnců od guláše takhle ekologicky likviduji i hrnce po omáčkách, hlavně po svíčkové. Svíčková s chlebem se může zdát ortodoxnímu Čechovi zvyklému na knedlíky, jako naprostá blasfémie, neboli rouhání,  znevážení a  urážka tohoto typicky českého pokrmu, který by se měl podle tradice snoubit jen s nadýchaným knedlíčkem. Ale jednak je dneska ta globalizace, přinášející pronikání různých vlivů, stylů a zvyků, neboli synkretismus,  a pak, už moje babička, když došly knedlíky, dala na stůl ke svíčkajdě čerstvý voňavý chleba. A nikdy to nikoho  neurazilo. Navíc kdo jako já často stoluje s cizinci, protože jakožto prlvodkyně musím se zahraničními turisty často absolvovat i obědy a večeře,  tak vím, že ke svíčkové je možné si objednat i hranolky nebo smažené bramborové kroketky.

Když jsem viděla Italy takhle hodovat a prznit svíčkovou  poprvé, považovala jsem to za naprostý skandál a znevážení našich národních tradic. Ale už jsem si zvykla, takže když doma tajně vytírám kastrol od svíčkové chlebem, tak si jako tak hrozné čuně vlastně ani nepřipadám. Všechno je jenom otázkou zvyku...
 

Autor: Libuše Palková | pátek 29.3.2019 20:53 | karma článku: 24,77 | přečteno: 2069x
  • Další články autora

Libuše Palková

Veřejná omluva

Ráda bych se tímto veřejně omluvila kolegovi blogerovi panu Klarovi, kterého jsem citovala v nedávném blogu, protože se mi nelíbilo když napsal, že ženy jsou bez obzoru. A tak jsem si, jak je mým dobrým zvykem, dovolila oponovat.

28.4.2019 v 6:35 | Karma: 10,61 | Přečteno: 933x | Diskuse| Osobní

Libuše Palková

Chcete mít vysokou karmu a čtenost?

Hlavní je samozřejmě výběr témat-nejvíce se zavděčíte kritikou islámu, imigrantů, feministek, EU, genderu, levičáků, sluníček, vítačů, Pražské kavárny. Populartitu vám zaručí pochvalné ódy na USA a Izrael, církev, judaismus

26.4.2019 v 8:31 | Karma: 6,43 | Přečteno: 587x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Jak se zbavit nepohodlného blogera

Ráda bych se vyjádřila k tomu proč jsem byla zmizena, pokud nezmizí i to. Všichni víme že po stažení určitého počtu blogů nebo smazaných komentářů přichází sankce. Takže se dá zařídit, aby nepohodlný bloger zmizel z hlavní strany.

26.4.2019 v 7:28 | Karma: 14,96 | Přečteno: 1086x | Diskuse| Osobní

Libuše Palková

Libo-li koprolit?

Jestli čekáte nějaký recept na novou vylepšenou verzi koprové omáčky, tak vás zklamu. To slovo nemá s koprovkou nebo koprem vůbec nic společného. Koprolit je totiž zkamenělý výkal. Z toho by si nikdo omáčku ani polévku asi nedal

25.4.2019 v 11:07 | Karma: 5,53 | Přečteno: 214x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Nobelovku pro zakladatele teroristické organizace?

Nedávno se zde jeden bloger zamyslel nad tím, že Nobelovu cenu za mír dostávají všelijací lidé, zmínil třeba Obamu nebo mladičkou aktivistku. Zapomněl však na zakladatele organizace, kterou mnohé země prohlásili za teroristickou.

24.4.2019 v 12:31 | Karma: 5,58 | Přečteno: 171x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Tuleja publikoval i v pochybných vědeckých časopisech, nyní žádá o stažení článků

2. května 2024  13:57

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho...

Poslanci mají jednat o zákoníku práce, ANO chce zabránit výpovědi bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  13:49

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela zákoníku práce předpokládá...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  13:45

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 784
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1823x
Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Seznam rubrik