Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lekce ve šplhání

Šplhala jsem se na vrchol kopce, o kterém všichni tvrdili, že je to překrásná hora, ale mně to připadalo spíš jako hromada hnoje.

Nejspíš to říkali proto, že široko daleko nebylo nic jiného, takže neměli srovnání. Jen proto se jim ta hora zdála tak krásná. Ale možná jsem to já naopak nedokázala patřičně ocenit, protože jsem z toho výstupu byla hrozně unavená- šplhání mi nikdy nešlo.

Po chvíli jsem zjistila, že mě všichni předbíhají. Ale ne že by byli lepší, jen nechutně švindlovali. Bezohledně se hnali za svým, podváděli jeden druhého, a vůbec jim nevadilo, když po cestě někoho srazili nebo převálcovali. Byli rychlejší jen proto, že se nebáli jít přes mrtvoly. Když před nimi byla nějaká průrva, klidně do ní strčili ty, kteří únavou už nemohli dál, a využili jejich těl jako můstek k překonání překážky. To já naopak jako blbec každému pomáhala, když někdo zakopl, tak jsem se snažila ho znovu postavit na nohy, a tím jsem ztrácela drahocennou energii a čas.

S vypětím posledních sil jsem se doškrábala na vrchol, kde jsem zjistila, že nic světoborného tam vlastně není. Žádná panoramata, ani čarokrásné výhledy, všude kolem se rozkládala úplně stejná pustina jako na začátku výstupu u úpatí hory.

Tak to je všechno? pomyslela jsem si zklamaně. Všechna ta námaha a snažení jen kvůli tomuhle?

Unaveně jsem se usadila a tupě zírala před sebe.

Zdálo se mi, že v dálce vidím další kopec či hromadu kamení. Vypadalo to jako Kamenožrout z filmu Nekonečný příběh, což mi přišlo symbolické po tom nekonečném výstupu, který jsem měla za sebou.

Protřela jsem si zrak, jestli se nemýlím, a opravdu. Byl to on, Kamenožrout! A před ním stáli ve frontě všichni ti, co mě předběhli, zatímco on si je pomalu, jednoho po druhém házel do tlamy. Proč tam ty lidi stojí jak blbci a nesnaží se vzít roha? Copak nevidí co se před nimi děje?

Asi to neviděli, protože stáli v přesném zástupu jeden za druhým, takže každý viděl jen záda toho před sebou. Až teprve když na ně přišla řada, pochopili, co je čeká, ale byli tím pohledem tak vyděšení, že nestačili nijak zareagovat, natož dát avízo těm za sebou, aby zdrhli.

To já shora viděla zcela přesně o co jde, a chtěla jsem je varovat…ale vlastně proč bych to dělala? Vždyť se ke mně předtím tak hnusně zachovali, dokonce i ti, kterým jsem tak pomáhala. Na co pronášet poselství, zjevovat pravdy a pomáhat ostatním? Mně je tady nahoře dobře tak proč se mám pořád pro ostatní obětovat? Připadalo mi to všechno jako nějaká šílená fantasmagorie, ale spousta lidí si myslí, že magor jsem, fantazie mám víc než dost, tak co bych se divila, že právě mě se něco takového přihodilo?

A tak jsem se tam uvelebila a sledovala, co bude dál.

Všimla jsem si, že ve frontě bylo málo chlapů, většina jich nejspíš dřepěla někde v hospodě, nebo doma před televizí a čučeli na fotbal. Ani mě to nepřekvapilo, ty prevíti mužský si to vždycky uměli zařídit, aby nemuseli stát ve frontách.Soucitně jsem pozorovala ženský, který tam stály poslušně v řadě jako ovce na porážku. Najednou se jedna z konce fronty otočila, jakoby vytušila, že je pozoruji.

„Co tam jen tak sedíš a čumíš, proč nestojíš ve frontě tady s náma?“ začala ječet.

Proč tak řve? Ještě si mě kvůli ní všimne Kamenožrout a dopadnu stejně blbě jako ostatní.

Ale ona řvala dál jako kráva, a všechny ostatní začaly otáčet hlavami a kdákat jako slepice. Nemám ráda, když se ženským říká slepice a kráva, ale některým to docela sedí a tyhle si to fakt zasloužily.

Kamenožrout zpozorněl a začal se rozhlížet kolem. Krčila jsem se k zemi, aby mě neviděl, ale on mě přece jen zahlédl. Krknul si a z pusy vyndal ženskou nohu. Chvíli si ji nechápavě prohlížel, a pak se s ní jako párátkem začal šťourat v zubech. Přitom se tvářil, jako by  o něčem přemýšlel. Asi o tom, jak mě potrestat zato, že nestojím poslušně v lajně jako ostatní.

A pak si znovu krknul a začal po mně vztahovat tu svoji obrovskou hnusnou pracku…

 

 

Autor: Libuše Palková | středa 8.2.2017 18:00 | karma článku: 21,03 | přečteno: 921x
  • Další články autora

Libuše Palková

Soutěž o nejvtipnější titul

My Češi jsme soutěživý národ, a v dnešní době se soutěží snad ve všem-ve vědomostech, ve vaření, v pojídaní švestkových knedlíků o sportovních kláních ani nemluvě. Co kdybychom si tady na blogu udělali soutěž o nejvtipnější název?

9.4.2019 v 11:09 | Karma: 13,16 | Přečteno: 1848x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Čím ještě církev překvapí?

Je to zhruba týden, kdy polští kněží pálili knihy o Harry Potterovi a už se objevuje další skandál, tentokrát u nás. A jedná se o mnohem závaznější věc-sexuální zneužívání přímo v lůně církve, přesně té která hlásá - nesesmilníš

8.4.2019 v 16:32 | Karma: 21,47 | Přečteno: 2102x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Jack Rozparovač byl polský žid

To, že jeden z nejstrašnějších seriových vrahů a psychopatických sadistů v Anglii byl imigrant polského původu s židovskými kořeny, není žádná novinka. Ani to, že Menachem Begin, bojující za založení Izraele, byl také polský žid.

7.4.2019 v 9:47 | Karma: 19,96 | Přečteno: 2043x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Brouzdat se bobkovým listím

Šlapat po bobkovém listí je určitě lepší, než si šlapat po štěstí, nebo dokonce šlapat přímo v bobcích či bobkách. Poetičtěji by jistě znělo kdybych napsala, že jsem kráčela cestou vysypanou vavřínem

6.4.2019 v 8:08 | Karma: 14,44 | Přečteno: 1158x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Sexovat anebo zametat?

Jedna z věcí, která mě na Itálii fascinuje, je obrovské množství různých lokálních oslav, svátků a festivalů. Kamkoliv jedete, a může to být ta nejzapadlejší vesnička někde v horách, pokaždé dříve či později narazíte na sagru.

4.4.2019 v 20:15 | Karma: 16,89 | Přečteno: 1842x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 784
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1823x
Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Seznam rubrik