Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kočičí story

Bylo nebylo, na jednom dvorku žila spousta kočiček, které tam pospolu bydlely tak dlouho, že se cítily jako jedna rodina. Zkrátka taková kočičí Kelly family

Některé byly skutečně pokrevně spřízněné, ty při sobě samozřejmě držely nejvíc, to bylo takové jádro té kočičí pospolitosti, ty ostatní s nimi byly jen spřízněné volbou, ale žily tam tak dlouho, že často už ani nevěděly, kdo je kdo a měly se vespolek tuze rády.

Jednou se tam vplížila stará vypelichaná číča, a protože nikdo nevěděl kde se tam vzala, tak ji zpočátku přehlížely. Takových tu viděly-přišly a zas odešly, ani tahle dlouho nevydrží. Začaly jí říkat křivohubka, protože měla divnou tlamičku, plnou šrámů a jizev. Nepátraly po tom co se jí stalo, jestli měla ten čumák tak ošklivej od přírody, nebo jí někde něco semlelo. Prostě je štvala, jak si pořád činčala ten svůj vypelíchanej kožich, a taky že kňourala trochu jinak, než většina z nich.

Nejvíc ležela v žaludku těm mladším, které ve své adolescentní kočičí hrdosti na svou sílu, mrštnost a krásu nechápaly, že má taková stará rachejtle ještě čas na čechrání kožichu a dovoluje si se tam producírovat jakoby se nechumelilo.

Jednou jedna mladá  kočička, říkaly jí Majinka, protože se narodila v květnu, lovila myš, ale asi ji málo zakousla, nebo co, protože jí myš utekla. V tom po myšce skočila ta stará přivandrovalkyně a začala s ní tak šikovně třepat, že z ní vytřískala duši. Neobešlo se to bez pištění a velkého jekotu umírající myšky, což vyděsilo ostatní myši a ty začaly z dvorku hromadně utíkat.

Uviděl to správce dvorku a pochválil tu starou chudinku, za dobře vykonané dílo, což Májinku i její sestřičky Šulcinku a Janinku pěkně nakrklo.   Vrcholem bylo, když správce dvorku pak fotku té staré rachejtle umístil na dveře špajzky, myším pro výstrahu, aby tam už nechodily krást slaninu a jiné dobroty. Mladé starousedlice začaly protestovat, že přece není možné, aby dvorek hyzdila fotka staré vypelíchané přivandrovalkyně, když je tady tolik jiných, které tu loví už tak dlouho, a přitom jsou mladší, hezčí a šikovnější. Tak způsobně a mile mňoukají, zatímco tamta jen protivně vrní, že to připomíná skřehotání.

Správce dvorku ale jejich protesty zamítl s tím, že tu nejsou pro parádu, protože to není přehlídka královen krásy, ale jde o to, která z nich lépe naporcuje myší úlovek a jak si s ním poradí. A právě to protivné skřehotání té nové staré se ukázalo jako velmi účinné při zahnání škodlivých hlodavců, kteří schováni v anonymních dírách jen tak rafali do všeho kolem.

A tak se kočky rozhodly, že na to půjdou jinak. Začaly  kolem  staré kroužit a provokovat ji, posmívaly se jí jak blbě vypadá, sem tam ji sekly drápkem nebo kously do ocasu či do ucha. ?? ?Byly jak hejno otravných much, lezly jí do očí a  tlamičky a čumáku a taky na facebook. To by bylo, aby se i ta nejklidnější a nejlínější kočka nenaštvala a nezačala jim to vracet. . A pak přijde jejich chvíle-upozorní správce na to, jak nepatřičně se chová ta jeho vyvolenkyně, vyvolená celkem neprávem, protože ony si přece pozornost zaslouží mnohem víc než ta stará ošklivá vypelichaná. Ony jsou mladé silné a krásné  a tolik, opravdu tolik se přece snaží, aby bylo na dvorku dobře.

A tak jestli nedostaly rozum a nepochopily, že dvorek je dost velký pro všechny kočky, i ty které nejsou jako ony a podle jejich gusta, a mňoukají trochu jinak, tak tam krouží, prskají a zlostně mroukají dodnes. Ale jednou zazvonl zvonec a pohádky bude konec, protože ikdyž kočky mají devět životů, i ty jednou skončí, a je škoda je promrhat ve zbytečných pranicích a tahanicích o místo, na které mají právo všichni.

Ale když to často nechápou ani lidi, kteří stojí na vrcholu evoluce, tak nevím jestli je rozumné stejnou moudrost přepokládat u nějakých malých kočkovitých šelmiček...

 

 

 

 

Autor: Libuše Palková | středa 3.1.2018 20:31 | karma článku: 18,49 | přečteno: 1823x
  • Další články autora

Libuše Palková

Veřejná omluva

Ráda bych se tímto veřejně omluvila kolegovi blogerovi panu Klarovi, kterého jsem citovala v nedávném blogu, protože se mi nelíbilo když napsal, že ženy jsou bez obzoru. A tak jsem si, jak je mým dobrým zvykem, dovolila oponovat.

28.4.2019 v 6:35 | Karma: 10,61 | Přečteno: 938x | Diskuse| Osobní

Libuše Palková

Chcete mít vysokou karmu a čtenost?

Hlavní je samozřejmě výběr témat-nejvíce se zavděčíte kritikou islámu, imigrantů, feministek, EU, genderu, levičáků, sluníček, vítačů, Pražské kavárny. Populartitu vám zaručí pochvalné ódy na USA a Izrael, církev, judaismus

26.4.2019 v 8:31 | Karma: 6,43 | Přečteno: 589x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Jak se zbavit nepohodlného blogera

Ráda bych se vyjádřila k tomu proč jsem byla zmizena, pokud nezmizí i to. Všichni víme že po stažení určitého počtu blogů nebo smazaných komentářů přichází sankce. Takže se dá zařídit, aby nepohodlný bloger zmizel z hlavní strany.

26.4.2019 v 7:28 | Karma: 14,96 | Přečteno: 1090x | Diskuse| Osobní

Libuše Palková

Libo-li koprolit?

Jestli čekáte nějaký recept na novou vylepšenou verzi koprové omáčky, tak vás zklamu. To slovo nemá s koprovkou nebo koprem vůbec nic společného. Koprolit je totiž zkamenělý výkal. Z toho by si nikdo omáčku ani polévku asi nedal

25.4.2019 v 11:07 | Karma: 5,53 | Přečteno: 219x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Nobelovku pro zakladatele teroristické organizace?

Nedávno se zde jeden bloger zamyslel nad tím, že Nobelovu cenu za mír dostávají všelijací lidé, zmínil třeba Obamu nebo mladičkou aktivistku. Zapomněl však na zakladatele organizace, kterou mnohé země prohlásili za teroristickou.

24.4.2019 v 12:31 | Karma: 5,58 | Přečteno: 174x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Poslanci budou schvalovat kandidáty na letošní státní vyznamenání

27. června 2024  5:53,  aktualizováno  9:57

Přímý přenos Kandidáty Sněmovny na státní vyznamenání budou schvalovat poslanci. Předběžný seznam kandidátů...

Ukrajinec na Plzeňsku odpálil manželce ve vagině petardu, dostal 18 let vězení

27. června 2024  6:50,  aktualizováno  9:47

Krajský soud v Plzni poslal na 18 let do vězení Ukrajince, který podle obžaloby loni v září na...

Pozabíjejme rodiny útočníků z Dagestánu, ostatní to odradí, vyzývá Kadyrov

27. června 2024  8:54

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov na setkání s bezpečnostními složkami navrhl, aby byl zabiti rodinní...

Třicítky vydrží až do prázdnin. Místy je doprovodí bouřky s přívalovými srážkami

27. června 2024  8:03

Konec června bude v Česku dále teplý, do konce týdne se však budou vyskytovat bouřky a přeháňky,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 784
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1797x
Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Seznam rubrik