Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo jednou miloval, bude navždy spasený

Určitě tu krásnou písničku znáte. Ona je teda původně ve slovenštině, ale já si dovolila ji uvést, možná ne docela přesně,  v češtině  Na myšlence, že v lásce je spása, určitě  něco bude.

Nejen se s ní ztotožňuji, ale je to přímo moje soukromé náboženství, ikdyž o sobě jinak tvrdím, že jsem ateistka jako poleno. Nemyslím, že ateista musí být nutně materialista, který zcela rezignuje na duchovní hledání. Jen k tomu nepotřebuje žádné instituce a obřady, nepotřebuje se s tím chlubit a vlastně o tom ani nějak moc mluvit. Nepotřebuje nad sebou žádného šéfa, Boha, Aláha nebo Hospodina. Jeho Bohem je láska, ctí život v každé jeho formě. Ateista pokorně přijímá fakt, že je pouhou součástí koloběhu přírody a je určen k nicotě, věřící naopak pyšně předpokládají, že jsou určeni pro nebe a ráj. A to přitom tak rádi mluví o pokoře. A co mě na tom štve nejvíc je, že z toho Ráje zcela vylučují všechny psí a kočičí dušičky, a vlastně všechny ostatní tvory.

Jsou lidé nevěřící, kteří konají dobro jen proto, že to tak cítí a vědí, že je to správné. Ne že by se báli trestu Božího. A pak jsou někteří věřící, kteří mají Boha plnou hubu a pro obhajobu své víry neváhají vraždit.  

Dnes ateisté jen bezmocně a užasle přihlíží, jak se věřící - křesťané, muslimové a židé - navzájem vraždí, pošpiňují jeden druhého, hádají se, která víra je lepší, spravedlivější, která je ta pravá, a vůbec jim nevadí, že svým válčením ohrožují  existenci celého světa i těch, kterým jsou jejich směšné rozepři o víru jedno. Nejhorší pak je, že tihle ušlechtilí věřící nejen opovrhují nevěřícími, přestože z podstaty svého náboženství by měli milovat bližního svého, ale často se je snaží spasit, a to i proti jejich vůli. S trochou humoru by se dalo říct, že jejich heslo zní: Spasíme vás, ikdybychom vás měli zabít. Někdy to i dělají a takhle zanikly celé národy. Náboženští fanatici neustále ostatním vysvětlují, že jsou zaslepení, a za každou cenu jim chtějí otevřít oči a spasit jejich duše.

Takže ráda bych řekla: Děkuji všem spasitelům za jejich snahu, ale nepotřebuji vaše spasení, nepotřebuju, aby mi někdo ukazoval cestu do Ráje. Já ji už našla. Cítím se v naprosté pohodě a rovnováze se světem a vesmírem. Ve smyslu výše citovaného textu o spasitelské síle lásky, jsem totiž už dávno spasila sama sebe tím, že umím milovat a jsem milována.  Mám v duši klid a mír, a ten vámi slibovaný ráj si umím vytvořit ve svém srdci, nepotřebuju, aby mi ho někdo sliboval nebo do něj ukazoval cestu a tvrdil, že jen on ví, jak se tam dostat.

Jen bych si moc přála, aby ten klid, mír a ráj byl dostupný více lidem,  pořád kolem vidím spoustu zbytečného utrpení a bolesti. Možná kdyby těch samozvaných spasitelů, mesiášů a proroků slibujících Ráj bylo míň, a nebyli tak vehementní, zarputilí a neústupní, tak by mohl být Ráj pro všechny už teď a tady na Zemi.

Autor: Libuše Palková | čtvrtek 27.7.2017 9:20 | karma článku: 16,88 | přečteno: 576x
  • Další články autora

Libuše Palková

Soutěž o nejvtipnější titul

My Češi jsme soutěživý národ, a v dnešní době se soutěží snad ve všem-ve vědomostech, ve vaření, v pojídaní švestkových knedlíků o sportovních kláních ani nemluvě. Co kdybychom si tady na blogu udělali soutěž o nejvtipnější název?

9.4.2019 v 11:09 | Karma: 13,16 | Přečteno: 1848x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Čím ještě církev překvapí?

Je to zhruba týden, kdy polští kněží pálili knihy o Harry Potterovi a už se objevuje další skandál, tentokrát u nás. A jedná se o mnohem závaznější věc-sexuální zneužívání přímo v lůně církve, přesně té která hlásá - nesesmilníš

8.4.2019 v 16:32 | Karma: 21,47 | Přečteno: 2102x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Jack Rozparovač byl polský žid

To, že jeden z nejstrašnějších seriových vrahů a psychopatických sadistů v Anglii byl imigrant polského původu s židovskými kořeny, není žádná novinka. Ani to, že Menachem Begin, bojující za založení Izraele, byl také polský žid.

7.4.2019 v 9:47 | Karma: 19,96 | Přečteno: 2043x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Brouzdat se bobkovým listím

Šlapat po bobkovém listí je určitě lepší, než si šlapat po štěstí, nebo dokonce šlapat přímo v bobcích či bobkách. Poetičtěji by jistě znělo kdybych napsala, že jsem kráčela cestou vysypanou vavřínem

6.4.2019 v 8:08 | Karma: 14,44 | Přečteno: 1158x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Sexovat anebo zametat?

Jedna z věcí, která mě na Itálii fascinuje, je obrovské množství různých lokálních oslav, svátků a festivalů. Kamkoliv jedete, a může to být ta nejzapadlejší vesnička někde v horách, pokaždé dříve či později narazíte na sagru.

4.4.2019 v 20:15 | Karma: 16,89 | Přečteno: 1842x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

POLITICKÝ DIÁŘ: O falešné hře Evropana Fialy a štoku navíc

2. května 2024

Premium O tom, jak se za deset let změnil názor Petra Fialy na Evropskou unii či o debatě k důchodové...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, policie ničí barikády a zatýká

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  12:58

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

Rusové na Ukrajině použili zakázaný chlorpikrin, tvrdí USA. Kreml to odmítá

2. května 2024  12:35

Kreml ve čtvrtek označil za nepodložená tvrzení Spojených států, že ruské invazní síly použily...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 784
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1823x
Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Seznam rubrik