Italské stravovací zvyklosti
Navrhovat Italům v Praze oběd v italské restauraci se může zdá skutečně absurdní, ale ne tomu, kdo Italy zná a kdo jako já opakovaně zažil situaci, kdy to výslovně vyžadují. Často trvají na tom, aby tam vařil italský kuchař, pila se pouze italská vína a všechny suroviny byly dovezené výhradně z Itálie. Protože když například těstoviny nejsou vyrobené z italské mouky, která se dělá z italského obilí s tvrdým zrnem, tedy takzvané grano duro, tak je to schifo, (tedy hnus) stejně jako když těstoviny nejsou uvařené al dente, což je pak ještě víc schifo, tedy schifo na druhou, a pokud se místo rajčat použije kečup, je to přímo skandál. A pokud místo parmezánu dostanou na špagety nastrouhaný eidam, nechtějí věřit svým očím.
Dalším faux pas je, když někdo na těstoviny s mořskými plody nasype sýr, a to i v případě, že se jedná o pravý parmezán. Tato kombinace je pro většinu Italů naprosto nepřípustná, stejně jako když jim číšník po obědě nabídne cappuccino, protože to se pije ke snídani nebo odpolední merendě, ale po obědě si pravý Ital dává jedině pravé italské espresso.
Podobných prohřešků je celá řada a my středoevropané tyhle nuance nedokážeme ani rozlišit, natož ocenit, ale pro Italy je to zásadní věc. A proto je pro ně návštěva italské restaurace v cizině často velkým zklamáním.
Ale budiž řečeno, že stravovací zvyky Italů se liší podle oblasti, takže, pokud by se u stolu sešel Miláňan se Siciliánem, je docela možné, že by se na některých výše uvedených zásadách neshodli, a možná byli by schopní se kvůli tomu i pohádat. Jenže to, co je pro Italy nevinná přátelská rozmíška, by našinec nejspíš považoval za šílenou hysterickou scénu.
Někdy se stává, že pokud italským turistům navrhnete českou hospůdku, odmítnou s odůvodněním, že je před tím varovali známí, kteří Prahu navštívili před rokem. Jindy, když jim navrhnete jít do pizzerie, oni se zašprajcují, a naopak vyžadují nějakou typicky českou hospůdku. Někdy mi připadá že to snad dělají naschvál a vždy se rozhodnou přesně opačně, než jak jim navrhnu. Po českém obědě, na kterém sami trvali, pak lítostivě připustí, že jsem měla pravdu, když jsem je upozorňovala, že je naše jídlo hodně odlišné.Při odchodu z pizzerie, či spíš české variace na pizzerii, kterou si navzdory mému varování na špatnou kvalitu prosadili, a která je zklamala rozvařenými těstovinami s kečupem, zase kajícně lamentují, že by bylo bývalo přece jen rozumnější dát na mou radu a ochutnat něco lokálního. Snad nemusím ani zdůrazňovat jak mi tyhle řeči naruší dobré zažívání a vždycky si říkám že příští rok už skutečně změním povolání
Libuše Palková
Veřejná omluva
Ráda bych se tímto veřejně omluvila kolegovi blogerovi panu Klarovi, kterého jsem citovala v nedávném blogu, protože se mi nelíbilo když napsal, že ženy jsou bez obzoru. A tak jsem si, jak je mým dobrým zvykem, dovolila oponovat.
Libuše Palková
Chcete mít vysokou karmu a čtenost?
Hlavní je samozřejmě výběr témat-nejvíce se zavděčíte kritikou islámu, imigrantů, feministek, EU, genderu, levičáků, sluníček, vítačů, Pražské kavárny. Populartitu vám zaručí pochvalné ódy na USA a Izrael, církev, judaismus
Libuše Palková
Jak se zbavit nepohodlného blogera
Ráda bych se vyjádřila k tomu proč jsem byla zmizena, pokud nezmizí i to. Všichni víme že po stažení určitého počtu blogů nebo smazaných komentářů přichází sankce. Takže se dá zařídit, aby nepohodlný bloger zmizel z hlavní strany.
Libuše Palková
Libo-li koprolit?
Jestli čekáte nějaký recept na novou vylepšenou verzi koprové omáčky, tak vás zklamu. To slovo nemá s koprovkou nebo koprem vůbec nic společného. Koprolit je totiž zkamenělý výkal. Z toho by si nikdo omáčku ani polévku asi nedal
Libuše Palková
Nobelovku pro zakladatele teroristické organizace?
Nedávno se zde jeden bloger zamyslel nad tím, že Nobelovu cenu za mír dostávají všelijací lidé, zmínil třeba Obamu nebo mladičkou aktivistku. Zapomněl však na zakladatele organizace, kterou mnohé země prohlásili za teroristickou.
Další články autora |
Barbaři na hranicích. Fotky od Hamásu zahanbily západní média
Seriál Pokud vás už válka na Blízkém východě unavuje, podívejte se na fotky ze 7. října loňského roku. Ty...
K romskému chlapci po konfliktu s učitelem jela záchranka. Zasáhla policie
Policie řeší incident, při kterém se v Koryčanech na Kroměřížsku fyzicky střetl učitel s žákem....
Obsese zbraněmi, morbidní porno a stres. Vrah z fakulty střílel už na střední
Premium Čtyřiadvacetiletý muž ze středostavovské rodiny bez ekonomických problémů a se slibně rozběhlou...
Malý Vilík prohrál svůj boj s rakovinou. Sbírka pomohla rodině strávit čas spolu
Rodiče malého Vilíka na stránce Donio v červenci vybírali peníze, díky kterým se mohli plně věnovat...
Izraelci vpadli do Libanonu. Jedno z nejhorších období historie, řekl premiér
Izrael v noci zahájil pozemní operaci na jihu Libanonu. Podle prohlášení izraelské armády jde o...
E.ON zlevňuje plyn již podruhé v tomto roce. Zákazníci budou platit o čtvrtinu méně
Advertorial E.ON od října podruhé v tomto roce plošně snižuje ceny plynu všem svým zákazníkům bez fixovaných...
České lázně zdražují a ubývá jim klientů. Lidé už si pobyty nemohou dovolit
Premium Do tuzemských lázní jezdí „na pojišťovnu“ stále méně lidí. Podle Svazu léčebných lázní ČR jich jen...
Reforma značky Klasa se odkládá. I když podle obchodů na ni lidé nehledí
Premium Na konci loňského roku vyzval ministr zemědělství Marek Výborný obchodní řetězce, aby dodaly nápady...
Itálie a Francie bojují s obřími dluhy. Peníze si chtějí vzít od firem
Francie a Itálie se dlouhodobě řadí k nejméně rozpočtově odpovědným státům v Evropské unii. Jejich...
- Počet článků 784
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1798x