Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Erotematika

Pokud nějaká pedagožka připustí, že preferuje erotematiku, nemusíte se hned obávat, že mravní výchova vašich dětí je ohrožena. Nemá to s erotikou nic společného, je to sice z řečtiny ale znamená to tázat se, klást otázky.

Erotematika neznamená tedy, že někdo má jako hlavní téma erotiku, ikdyž se to nabízí a zní to docela lákavě, ale je to metoda kladení otázek, čímž se rozvíjí samostatné logické myšlení jedince. To je velice důležité, protože školství je často založeno jen na biflování a tedy slepém přebírání věcí či názorů, které nám někdo předkládá.

Nic proti biflování-cvičíme si tím mozek a paměť, a je nezbytné k osvojení  určitého množství faktů, znalostí. Ale s fakty je nutno umět pracovat a dávat do logických souvislostí. A k tomu právě kladení otázek a hledání odpovědí je nezbytné, zároveň bez předchozího osvojení určitého množství informací není možné si utvořit určitý obrázek o realitě. Proto když se máme třeba o něčem rozhodovat, například i takové triviální věci jako je nákup nového počítače, je dobré shromáždit co nejvíce informací, abychom si uměli správně vybrat. Dalo by se proto říct, že erotematika a biflování se nevylučují, naopak doplňují, a je třeba rozvíjet obé ve stejné míře. Erotematiky lze i zneužít, když někdo otázky záměrně klade tak, aby nás dovedl přesně k té odpovědi, kterou od nás tázající očekává. ? To už se blížíme k sofistice-záměrnému vyvolávání klamných myšlenkových závěrů-to hojně využívají demagogové, politici, teologové, filozofové. Sofisté byli ve starém Řecku filozofové, kteří této metody používali v politice a vyučování, přeneseně je sofista člověk, který vědomě a úmyslně vyvozuje klamné závěry, záludně dokazuje správnost a pravdivost něčeho nesprávného a sporného. Takže ani pouhá logika není záchranou, protože kdo umí žonglovat se slovíčky, může nás zavést do labyrintu slov z něhož není úniku. Někdy je zkrátka třeba použít zdravého selského rozumu.

Na zdejším blogu by se sofistů dalo nalézt víc než dost, stejně jako mezi našimi politiky.  Takže pozor na sofisty-ačkoliv to slovo samo o sobě zní dost neškodně-sofia-nebo-li moudrost, popřípadě sofa-tedy lenoška, pohovka-to vše vyvolává asociace víceméně kladné, stejně jako výše zmíněná erotematika. Proto nedejte se oklamat lákavě znějícími slovíčky a vždy používejte zdravý rozum, a pak se nemusíte vyhýbat ani erotice, ani erotematice, poležet si na sofa a přitom meditovat o věcech tohoto i onoho světa, aniž byste ztratili kontakt s realitou.

 

 

 

Autor: Libuše Palková | pondělí 20.11.2017 11:44 | karma článku: 18,45 | přečteno: 1574x
  • Další články autora

Libuše Palková

Soutěž o nejvtipnější titul

My Češi jsme soutěživý národ, a v dnešní době se soutěží snad ve všem-ve vědomostech, ve vaření, v pojídaní švestkových knedlíků o sportovních kláních ani nemluvě. Co kdybychom si tady na blogu udělali soutěž o nejvtipnější název?

9.4.2019 v 11:09 | Karma: 13,16 | Přečteno: 1848x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Čím ještě církev překvapí?

Je to zhruba týden, kdy polští kněží pálili knihy o Harry Potterovi a už se objevuje další skandál, tentokrát u nás. A jedná se o mnohem závaznější věc-sexuální zneužívání přímo v lůně církve, přesně té která hlásá - nesesmilníš

8.4.2019 v 16:32 | Karma: 21,47 | Přečteno: 2102x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Jack Rozparovač byl polský žid

To, že jeden z nejstrašnějších seriových vrahů a psychopatických sadistů v Anglii byl imigrant polského původu s židovskými kořeny, není žádná novinka. Ani to, že Menachem Begin, bojující za založení Izraele, byl také polský žid.

7.4.2019 v 9:47 | Karma: 19,96 | Přečteno: 2043x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Brouzdat se bobkovým listím

Šlapat po bobkovém listí je určitě lepší, než si šlapat po štěstí, nebo dokonce šlapat přímo v bobcích či bobkách. Poetičtěji by jistě znělo kdybych napsala, že jsem kráčela cestou vysypanou vavřínem

6.4.2019 v 8:08 | Karma: 14,44 | Přečteno: 1158x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Sexovat anebo zametat?

Jedna z věcí, která mě na Itálii fascinuje, je obrovské množství různých lokálních oslav, svátků a festivalů. Kamkoliv jedete, a může to být ta nejzapadlejší vesnička někde v horách, pokaždé dříve či později narazíte na sagru.

4.4.2019 v 20:15 | Karma: 16,89 | Přečteno: 1842x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Novým ministrem za TOP 09 bude Tuleja. Fiala ho označil za posilu pro vládu

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  14:05

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

Budoucí ministr pro vědu za TOP 09 Tuleja vedl univerzitu, dohlíží i na OKD

30. dubna 2024  10:24,  aktualizováno  13:50

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace bude za TOP 09 Pavel Tuleja, který ve vládě nahradí...

Jsou tu falešní policisté, volali lidé na 158. Zmátli je studenti v kostýmech

30. dubna 2024  13:42

Studenti se zbraněmi oblečení v černých stejnokrojích znepokojili dopoledne lidi v obchodním centru...

Prezident Pavel přijme ministra Válka. Budou mluvit o koncepci zdravotnictví

30. dubna 2024  13:34

Prezident Petr Pavel přijme ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Chce mu představit...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 784
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1823x
Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Seznam rubrik