Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Erotematika

Pokud nějaká pedagožka připustí, že preferuje erotematiku, nemusíte se hned obávat, že mravní výchova vašich dětí je ohrožena. Nemá to s erotikou nic společného, je to sice z řečtiny ale znamená to tázat se, klást otázky.

Erotematika neznamená tedy, že někdo má jako hlavní téma erotiku, ikdyž se to nabízí a zní to docela lákavě, ale je to metoda kladení otázek, čímž se rozvíjí samostatné logické myšlení jedince. To je velice důležité, protože školství je často založeno jen na biflování a tedy slepém přebírání věcí či názorů, které nám někdo předkládá.

Nic proti biflování-cvičíme si tím mozek a paměť, a je nezbytné k osvojení  určitého množství faktů, znalostí. Ale s fakty je nutno umět pracovat a dávat do logických souvislostí. A k tomu právě kladení otázek a hledání odpovědí je nezbytné, zároveň bez předchozího osvojení určitého množství informací není možné si utvořit určitý obrázek o realitě. Proto když se máme třeba o něčem rozhodovat, například i takové triviální věci jako je nákup nového počítače, je dobré shromáždit co nejvíce informací, abychom si uměli správně vybrat. Dalo by se proto říct, že erotematika a biflování se nevylučují, naopak doplňují, a je třeba rozvíjet obé ve stejné míře. Erotematiky lze i zneužít, když někdo otázky záměrně klade tak, aby nás dovedl přesně k té odpovědi, kterou od nás tázající očekává. ? To už se blížíme k sofistice-záměrnému vyvolávání klamných myšlenkových závěrů-to hojně využívají demagogové, politici, teologové, filozofové. Sofisté byli ve starém Řecku filozofové, kteří této metody používali v politice a vyučování, přeneseně je sofista člověk, který vědomě a úmyslně vyvozuje klamné závěry, záludně dokazuje správnost a pravdivost něčeho nesprávného a sporného. Takže ani pouhá logika není záchranou, protože kdo umí žonglovat se slovíčky, může nás zavést do labyrintu slov z něhož není úniku. Někdy je zkrátka třeba použít zdravého selského rozumu.

Na zdejším blogu by se sofistů dalo nalézt víc než dost, stejně jako mezi našimi politiky.  Takže pozor na sofisty-ačkoliv to slovo samo o sobě zní dost neškodně-sofia-nebo-li moudrost, popřípadě sofa-tedy lenoška, pohovka-to vše vyvolává asociace víceméně kladné, stejně jako výše zmíněná erotematika. Proto nedejte se oklamat lákavě znějícími slovíčky a vždy používejte zdravý rozum, a pak se nemusíte vyhýbat ani erotice, ani erotematice, poležet si na sofa a přitom meditovat o věcech tohoto i onoho světa, aniž byste ztratili kontakt s realitou.

 

 

 

Autor: Libuše Palková | pondělí 20.11.2017 11:44 | karma článku: 18,45 | přečteno: 1574x
  • Další články autora

Libuše Palková

Kam zmizela druhá nejlepší blogerka?

Zdá se vám že jsem už dlouho neslyšeli o loni oceněné blogerce paní Pilloni? Dostala cenu a zmizela...má co chtěla a my svým způsobem také. Nebojte, dělá nám jen samou čest nadále a šíří dobré jméno zdejšího stavu blogerského.....

14.4.2019 v 14:39 | Karma: 16,26 | Přečteno: 2998x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Pražská náplava na Kladně

A co se ti prosím tě stalo? ptají se mě ohromeně Kladeňáci, když jim při seznamování sdělím, že jsem se na Kladno přistěhovala z Prahy. Jak tě proboha napadlo, že chceš bydlet právě tady? diví se moji noví kámoši a kamarádky.

13.4.2019 v 19:22 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2257x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Italské sýry jsou nejlepší na světě

Ikdyž italštinu ovládáte poměrně slušně, některé italské svátky mají těžko přeložitelný a bez znalosti reálií nepochopitelný název, takže dokud se nevrhnete do víru dění a slavení, netušíte o co jde a co vás čeká...nebo se zeptáte

12.4.2019 v 11:02 | Karma: 14,36 | Přečteno: 2334x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Už jste jedli specialitu zvanou hadry?

Jak jsem v předešlých článcích už popsala, v Itálii se pořád někde něco slaví. Nějaká ta sagra nebo festa, se koná prakticky kdekoliv a kdykoliv. Hlavní je vědět přesně o co jde a co se slaví, aby jste se pak nedivili jako já

11.4.2019 v 18:13 | Karma: 17,17 | Přečteno: 2134x | Diskuse| Ostatní

Libuše Palková

Jack Rozparovač podruhé

Letos v březnu proběhla tiskem zpráva, že je konečně známa identita jednoho z nejsadičtějších masových vrahů: Nejspíš to byl polský žid a emigrant Kosminski. Jenže jak se zdá další z potencionálních podezřelých měli podobný původ

10.4.2019 v 9:33 | Karma: 14,42 | Přečteno: 3256x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Válek představil prezidentovi plán rozvoje zdravotnictví. Řešili i ministra pro vědu

30. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  16:07

Prezident Petr Pavel přijal ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Představil mu...

Opilý řidič naboural šest aut. Na pumpě pak rozlil benzin a hrozil, že se zapálí

30. dubna 2024  15:50

Opilý cizinec zaměstnal v sobotu ráno prachatické policisty. Nejdřív naboural šest aut, pak na...

Není to o lajcích a na TikToku nebudu, říká budoucí ministr pro vědu Tuleja

30. dubna 2024  15:37

Pavel Tuleja, který má být příští týden jmenován novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace za TOP...

Podpořte český tým, užijte si atmosféru MS. iDNES.cz rozdává vstupenky na hokej

30. dubna 2024  15:28

Každý den víte, o jaké zápasy soutěžíte, na úvod to budou duely Česko - Finsko a Švýcarsko -...

  • Počet článků 784
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1823x
Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Seznam rubrik