Vyvrhelem snadno a rychle

Mít z ostudy kabát a utratit osm stovek během minuty. Jak snadné! Jak rychlé! Stačí si v tramvaji špatně označit lístek.

Hlavním viníkem je pochopitelně moje lenost, nechtělo se mi jít ten kousek pěšky a rozhodla jsem se, že se svezu jednu stanici tramvají, čtyřkou, v Brně, v centru, po Joštové. Označila jsem si na univerzální jízdence dva dílky. Dveře se zavřely a začal kobercový nálet revizorů, moc nechybělo a bylo jich v tramvaji víc než cestujících. V klidu jsem podala označenou jízdenku a nestačila se divit. Během chvilky jsem byla vyvedena z tramvaje a jízdenka mi byla zabavena, prý jako předmět doličný.

Bránila jsem se, že mám jízdenku označenou, prý špatně, označeny jsem měla mít tři dílky. Omlouvala jsem se, že nejsem z Brna, že jsem nejednala s úmyslem podvádět. Nezájem. Tvrdý pohled. Na záškodníky se musí ostře! Kam by dopravní podnik přišel, kdyby bral na někoho ohledy.

Zaplatila jsem. Prát jsem se nemohla, byli v přesile. Utéct jsem jim nemohla, byla jsem za dámu v sukni a podpatcích.

Pan revizor číslo 87 (nebo 37, nebo možná 97, přečíst se to přesně nedá) má určitě za chycené lumpy nějaké bonusy k platu, přeji mu, aby si ty peníze užil. A taky mu přeji, kdyby se mu stalo, že někdy nevědomky něco splete nebo pochybí, aby narazil na člověka, který v sobě nezadupal stopy lidskosti a pochopení.

Jistě, je mi líto těch osmi stovek, tiskárnu na peníze bohužel nevlastním, ale mnohem víc mě štve, že jsem je zaplatila za něco, co jsem vůbec neměla v úmyslu. Jenom si tak říkám, že kdybych se těch pár metrů svezla taxíkem, vyšla by mě jízda určitě levněji.

Možná i přes své vzdělání trpím nedostatky v čtenářské gramotnosti, ale nějak se nemohu zbavit pocitu, že chyba se stala někde jinde než u mě. Pro ilustraci přepisuji text z univerzální jízdenky Dopravního podniku města Brna:

Platnost dvou políček: Při kombinaci jízdních dokladů slouží jako doplatek za 1 chybějící zónu. Ve vlacích platí pro cestu 2 zastávek ve stejné nebo sousední zóně max. 30 min. V autobusech mimo zóny 100 a 101 platí pro cestu na 2 úseky nebo 10 min. Nelze použít pro cestu autobusem mezi zastávkami ležícími v zóně 575.

Všimněte si dobře: Pro tramvaj ani trolejbus žádné omezení. Není to divné? Že by chyba? Nebo past na pasažéry?! Pro upřesnění dodávám, že tři políčka už platí pro dvě zóny a 45 minut, a pokud si dobře vzpomínám jízdenka s platností 10 minut se v Brně prodává.

Chybami se člověk učí, já už určitě poučenější jsem a třeba se mi tímto podařilo uchránit od nechtěné pokuty dalšího čtenářsky negramotného nešťastníka.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libuše Horká | úterý 4.3.2014 21:00 | karma článku: 17,28 | přečteno: 1348x
  • Další články autora

Libuše Horká

Život jako tango

25.1.2018 v 21:50 | Karma: 7,04

Libuše Horká

Pádný argument ve správný čas

6.12.2017 v 20:08 | Karma: 13,68

Libuše Horká

Můj příběh se psem

19.4.2017 v 21:37 | Karma: 16,85