Relativnost relativnosti

Umělý dokonalý svět stále více nepozorovaně prorůstá ten skutečný obyčejný. Jemná vlákénka se tiše a nepozorovaně plíží jako rakovina. Povlávají nenápadně kolem nás a pronikají nám do života sice skrytě a nenápadně, ale o to více vytrvale.

 

Otevřete noviny nebo časopis, pustíte si televizi nebo internet. Všude na ně narazíte, není úniku. Dokonalá rodina v dokonalém autě, které ji ochrání a naplní štěstím, dojede k dokonalému domu, pochopitelně dokonale zařízeném. Dokonalí usměvaví rodiče věnují spoustu času a energie výchově naprosto dokonalých dětí. Do toho všeho bytem ladně prochází dokonalá kočka nebo po dokonalé zahradě pobíhá dokonale zdravý a vychovaný pes.

Pro nechápavé a odolné jedince se předvádí nepřeberná nabídka naprosto dokonalých modelek a missek, které se předhánějí v touze po ještě dokonalejším těle. Bělostné rovné zuby, umělá prsa, odsávání tuku v místech, kde žádný tuk není, a vlastně ani být nemůže. Kde by se tam z toho salátu vzal?

Dvacetileté dívky zasvěceně řeší problematiku celulitidy. Nechápu, jak je vůbec možné, že jsem o něčem podobném kdysi slyšela poprvé někdy kolem čtyřicítky, a ať jsem tehdy hledala, jak jsem hledala, nic jsem nenašla, přestože jsem nikdy nepoužila žádný speciální zpevňovací krém. Nebo snad právě proto?

Dokonalost se vyžaduje téměř všude. Každá odchylka je podezřelá. Zbrousit. Srovnat. Přešít. Zmenšit. Zvětšit. A běžet svižně dál bez ohledu na následky, bez ohledu na skutečnost, že za všechno se jednou platí. Hlavně nezastavovat!

Pak najednou život zakopne na hladké rovině, padne z výšky na kolena a pořádně se potluče. Dopraví oběť nehody do prostředí, kde se neřeší dokonalá prsa, ale jestli vůbec nějaká. Nikoho nezajímá dokonalý život, ale život. K tomu, aby byl den nádherný, stačí se probudit bez bolesti. K prožívání radosti stačí dostat naději. A dokonalost? Co je to? Kde je? Kam zalezla?

Možná přišel čas, abychom povýšili na dokonalé právě odlišnosti, odchylky, nedostatky a vady. Abychom s otevřenou pusou žasli nad originalitou přírody, která umí udělat tolik věci podobných až stejných, ale přesto naprosto jiných. Co kus, to originál. Poctivá ruční práce. No, nechtějte to, když je toho všude plno!

Autor: Libuše Horká | středa 7.8.2013 22:51 | karma článku: 8,45 | přečteno: 192x
  • Další články autora

Libuše Horká

Život jako tango

25.1.2018 v 21:50 | Karma: 7,04

Libuše Horká

Pádný argument ve správný čas

6.12.2017 v 20:08 | Karma: 13,68

Libuše Horká

Můj příběh se psem

19.4.2017 v 21:37 | Karma: 16,85