Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Na maďarské dvojí občanství nakonec doplatí sami Maďaři

Vloni přijal maďarský parlament ovládaný pravicovým Fideszem premiéra Orbána kontroverzní zákon, který zjednodušil získání maďarského občanství pro osoby žijící za hranicemi Maďarska. Jen v sousedním Slovensku žije přes půl miliónu Maďarů a není divu, že slovenská vláda reagovala na maďarské novoty podrážděně. Zákon platí od nového roku, a tak mohou zahraniční Maďaři začít podávat své žádosti o dvojí občanství. Zatím se zdá, že slovenští Maďaři o ně moc velký zájem nemají, zato se maďarským ambasádám hlásí hodně žadatelů z Balkánu.

Z hlediska podstaty Evropské unie je nápad s dvojím občanstvím pouhou provokací Viktora Orbána vůči maďarským sousedům. V době, kdy můžeme v Evropě volně překračovat hranice a v rámci Schengenského prostoru dokonce ani nepotřebujeme pas, je dvojí občanství jen symbolickou záležitostí. Každý občan členské země EU je zároveň občanem Unie. Tím pádem má každý před soudy záruku, že nebude diskriminován. Pro instituce všech států EU pak platí povinnost zacházet s občanem jiné země EU jako s vlastním občanem.

Jinak je to však u Maďarů žijících mimo EU – takových osob je celkem dost v Srbsku a Chorvatsku, ale i na Ukrajině. Pro ně má dvojí občanství zcela hmatatelný význam – stanou se rázem občany EU a mohou se v ní volně pohybovat. Je nejisté, zda se budou chtít usadit zrovna v Maďarsku. Z tohoto hlediska se nový zákon týká celé Unie.

Nový zákon o dvojím občanství zřejmě nakonec udělá zlou službu nejen aktuální populistické vládě v Budapešti, ale i samotným Maďarům. Maďarsko od nového roku předsedá EU a zatím si nevede příliš dobře. Svou neobratností a radikalismem se Budapešť dostala na hlavní stránky evropských novin kvůli nepřijatelnému mediálnímu zákonu a neobvyklým praktikám zdaňování zahraničních investorů. Dělo se tak téměř souběžně s okamžikem převzetí předsednické funkce od Belgičanů. Hodně lidí v Evropě si stále ještě klade otázku, jestli Viktor Orbán pouze štěká nebo i kouše. Bez ohledu na to, jak si ji nakonec zodpoví, zůstane pověst Maďarska silně pošramocena. Místo toho, aby se jako předsednická země snažilo o konstruktivní překonání kritického období, kterým celá Evropa prochází, vyvolává otevřené spory s Bruselem a sousedy.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libor Rouček | pátek 7.1.2011 10:42 | karma článku: 13,80 | přečteno: 1485x
  • Další články autora

Libor Rouček

Čtěte životopisy kandidátů!

Rozhlédneme-li se po dominantních heslech letošní kampaně před volbami do Evropského parlamentu, snadno se nás zmocní skepse.

18.5.2014 v 13:51 | Karma: 12,39 | Přečteno: 591x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

Má ještě Putin v ruce klíč k osudu Ukrajiny?

Ukrajina stojí před dalším dnem, který pro ni může být osudový. V neděli chtějí proruští separatisté z Doněcku a Lugansku uspořádat referendum o odpojení těchto regionů od Ukrajiny. Tento scénář nápadně připomíná Krym, který se koncem února přesně stejným způsobem rozhodl osamostatnit, aby se vzápětí připojil k Rusku.

11.5.2014 v 8:07 | Karma: 12,66 | Přečteno: 995x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

Kdy a jak skončí Putinův režim se možná rozhoduje už dnes

Pokud jde o Putina, tak jakkoli to nebude snadné, není možné se otočit k Rusku zády – musíme se v rámci snahy o uklidnění konfliktu na Ukrajině snažit s Kremlem navázat jednání, jehož výsledky budou závazné pro všechny zúčastněné. Nejhorší, co by se mohlo stát, by byla analogie k roku 1914, kdy spolu mocnosti úplně přestaly komunikovat a celý kontinent zachvátila válka. Putin asi nepřestane podněcovat nepokoje na jihovýchodní Ukrajině, protože potřebuje Ukrajinu slabou, kterou bude moci zpovzdálí ovládat. Pořádání svobodných voleb není v jeho zájmu.

5.5.2014 v 10:46 | Karma: 18,20 | Přečteno: 1393x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

10 let poté: nedokončená symfonie pokračuje

Letos máme rok významných výročí: připomínáme si 100 let od vypuknutí první světové války a 75 let od vypuknutí druhé světové války. Před deseti lety jsme spolu s dalšími devíti zeměmi přistoupili k Evropské unii a definitivně zpečetili konec studené války. Za ta léta našeho členství se hodně změnila Unie i my sami. Je to příležitost k bilancování a k tichému zamyšlení nad starým kontinentem.

2.5.2014 v 9:14 | Karma: 12,08 | Přečteno: 391x | Diskuse| Politika

Libor Rouček

„Rozděl a panuj“ – osvědčená ruská metoda

Ukrajinská krize obnažila nemilosrdnou pravdu o kremelském režimu. Putinovy kroky jsou vedeny snahou upevnit si moc v Rusku, které technologicky zaostává za Západem a chudne. Ruské vedení se obává přitažlivosti Evropské unie pro bývalé sovětské republiky a snaží se proto Unii oslabit a podporovat nejrůznější extremisty uvnitř EU. Zatímco Putin horuje proti fašistům v Kyjevě, sám paradoxně financuje extrémní pravici v zemích Západu (od Jobbiku v Maďarsku, přes Národní frontu ve Francii a britský UKIP až po vyloženě neonacistický Zlatý úsvit v Řecku). Subjekty, které jsou proti EU, a hlásají referenda o vystoupení z Unie, jsou pro Putinovy záměry nadějnými partnery. Nenávist k EU spojuje Putina i s našimi euroskeptiky – vzpomeňme na výroky Václava Klause a jeho otevřené sympatie vůči Moskvě.

18.4.2014 v 8:29 | Karma: 12,31 | Přečteno: 522x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica stále operují. Pojď sem, řekl mu útočník. Syn netuší, proč to otec udělal

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:02

Přímý přenos Útočník na slovenského premiéra Roberta Fica si k sobě politika nejdřív zavolal, než pětkrát...

ANALÝZA: Rusko natahuje frontu do šířky. Putinova letní ofenziva začíná

15. května 2024

Premium Vytváření nárazníkové zóny u hranic, nebo pokus o útok na druhé největší ukrajinské město? Nenadálý...

Lidé šlechtě nezávidí majetky, ale minulost a předky, říká historik Županič

15. května 2024

Premium Pohřeb Karla Schwarzenberga sledovaly desetitisíce lidí. Velkou oblibu si získal i televizní cyklus...

Putin poprvé ukázal vojenské velitele. Uvedl, že díky bojům dojde Rusko míru

15. května 2024  19:59

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu představil velitelům vojenských okruhů nového ministra...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 186
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1832x
Narozen 1954 v Kladně, v roce 1977 emigroval z politických důvodů do Rakouska. 1984 doktorát z politologie a sociologie na Vídeňské univerzitě.
1988-1991 redaktor Hlasu Ameriky ve Washingtonu. Je členem obnovené ČSSD od r. 1990. Mluvčí vlády ČR v letech 1998 - 2002, poté zvolen poslancem parlamentu ČR. Od r. 2004 je členem Evropského parlamentu, kde působí v Zahraničním výboru. V lednu 2012 byl zvolen místopředsedou Progresivní aliance socialistů a demokratů v EP. Dlouhodobě se věnuje otázkám mezinárodní a evropské politiky.

Seznam rubrik