Braňme naší demokracii, ať ji neohrozíme jako někde na západě

Vždy, když je nějaký svátek, objevují se různí aktivisté, kteří tvrdí, jak moc je u nás demokracie ohrožena. A něco podobného o nás vyšlo i v německém tisku. Jenže není tam, v západní Evropě demokracie ohrožena mnohem víc než zde?

Zrovna dneska jsem si například udělal takový výlet po Praze ke 100. výročí vzniku republiky. A na václaváku jsem potkal nějakou skupinu aktivistů, zřejmě naladěnou proti našemu prezidentovi a předsedovi vlády, jak nesou transparent o nějakém ohrožení demokracie u nás. Další posuzování stavu naší demokracie se objevilo například v německém tisku (viz https://zpravy.idnes.cz/nemecko-cesko-tisk-vyroci-historie-oslavy-vzniku-csr-100-pjj-/zahranicni.aspx?c=A181027_153325_zahranicni_luka). Jenže, když nás chtějí kritizovat za naší demokracii odněkud se západní Evropy, neměli by si spíš oni zamést před vlastním prahem? A zamyslet se nad stavem demokracie tam u nich?

Například velice často v poslední době slýchám, jak v zemích západní Evropy se musí potýkat se soudy někdo, kdo se pikantněji někde vyjádří o něčem, co má velice blízko k neomarxismu a sluníčkaření. Třeba o nějaké nábožensko-politické ideologii, jejíž kultura je s tou naší neslučitelná. A ne, že se musí potýkat se soudy. On ty soudy bohužel kolikrát i prohraje! A to je na tom to špatné, co tam nejvíc ohrožuje demokracii a svobodu slova. I u nás jsme například mohli v posledních týdnech také sledovat pokus neomarxistů, jak dostat někoho k soudu za vyjádření jeho pikantního názoru. Ale ze všech sil věřím, že to pan páter Piťha neprohraje. Protože, pokud by to měl prohrát a po něm další podobní, tak se už u nás o ohrožení svobody slova bude moci skutečně mluvit.

Já si tedy také nemyslím, že je u nás nějaká stoprocentní demokracie, protože pořád se dá něco vylepšovat. Ale hlavně se ze všech sil snažme, ať nesklouzneme k takovým věcem, jako se dějí se svobodou slova v oněch zemích na západ od nás. Takový sešup v demokracii bych naší republice do dalších sta let skutečně nepřál.

Související články:

Budou nám neomarxismus vnucovat ve filmech a seriálech?

Jak vidím budoucnost českého státu v příštích 20. letech?

Jak si vůbec někdo může přát konec demokracie v Česku?

Neomarxisté mají strach, že se jim tu nepodaří nastolit jejich nová totalitní diktatura

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libor Čermák | sobota 27.10.2018 18:22 | karma článku: 33,50 | přečteno: 627x