Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vypoklonkovali jsme Rusy z Dukovan, vracejí se potrubím

Prezident Zeman nedávno podepsal zákon, který vyřazuje ruské a čínské firmy z tendru na dostavbu jaderné elektrárny v Dukovanech. Důvod ke spokojenosti? Kdepak. Jen další falešná iluze o tom, jak jsme oslabili vliv Ruska na nás.

Pro zákon hlasovali v obou komorách parlamentu jak politici vládní, tak ti, kteří patří do stran „probruselské“ opozice (zde). Jde tak o další krok v dlouhodobém procesu utlumování hospodářské spolupráce s Ruskem, který byl na úrovni EU započat v reakci na jeho anexi Krymu a vypuknutí ozbrojeného konfliktu s Ukrajinou. Jeho dalšími katalyzátory byly různé kauzy, jako například útok na pana Skripala nebo výbuch ve Vrběticích. I když ta druhá budila vášně jenom u nás, protože naši spojenci se na nějakou výraznější reakci vykašlali a omezili se jen na prázdné proklamace s tím, že nechtějí zhoršovat vztahy s Moskvou (zde). 

Což mimo jiné dokládá, jak rozdílně je v rámci EU ono „bourání mostů“ s Ruskem chápáno. Zatímco my odvoláváme diplomaty a utlumujeme vzájemný obchod, jiní se omezují na verbální projevy a jinak s Ruskem vesele spolupracují dál. Dokladem tohoto dvojího přístupu je pak například realizace rusko-německého projektu na výstavbu plynovodu Nord Stream 2. Ten jednak otevírá Rusku dveře do EU a posiluje tak její závislost na něm, a jednak je podrazem Německa na Polsko a Ukrajinu, přes které teče plyn nyní. Paní Merkelová sice prohlašuje, že její země nikdy nedovolí, aby se Nord Stream 2 stal „politickou zbraní“ (zde), ale to jsou jenom kecy. Páky v ruce má totiž ten, kdo kontroluje kohouty, kterými se plyn do té roury pouští...

Je zajímavé, že ti, co tak usilovali o vyškrtnutí Ruska ze seznamu možných dodavatelů na dostavbu jaderné elektrárny v Dukovanech, nevystupují stejně razantně i proti Nord Stream 2. Obzvláště když ten druhý projekt má potenciálně mnohem větší dopad na energetickou bezpečnost než ten první. Týká se totiž podstatné části EU, zatímco dostavba Dukovan je pouze naší domácí záležitostí. Že by bylo příčinnou této jejich zdrženlivosti to, že by kritika dopadla i na Německo? Podle mne na tom nejspíš něco bude. Na Rusko zkrátka pěstičkou hrozit umíme, ale na našeho západního souseda si to netroufneme. V podstatě se tak opakuje situace z období před rokem 1989. Jenom v obráceném gardu. Tenkrát jsme si totiž pro změnu troufali hrozit zemím „západu“, ale směřovat kritiku na „východ“ si nelajznul nikdo.

Možná někdo namítne, že celý ten slavný Nord Stream 2 bude stejně k ničemu, protože zelení radikálové prosadí, aby mezi zapovězená paliva patřil vedle uhlí i plyn. Myslím, že se to nestane. Na to bylo totiž do tohoto projektu nainvestováno kapitálu (finančního i politického) až příliš mnoho. Dle mého soudu ostatně část z těch, co radikály v jejich boji proti uhlí financovali, to dělala kvůli tomu, aby se tím vytvořila v EU větší poptávka právě po plynu. Takže těžko budou teď prokrmovat někoho, kdo by jim jeho využívání chtěl zatrhnout. Kdepak. Ruský plyn do Evropy přes Nord Stream 2 zkrátka poteče a EU je tak k větší závislost na Rusku odsouzena.

Bude se pochopitelně týkat i nás, protože i my čelíme sílícímu tlaku, abychom od uhlí ustoupili „co nejdříve“. A plyn se v tuto chvíli jeví jako jediná dostupná náhrada za něj. Což v praxi znamená, že jsme sice na jedné straně snížili naši závislosti na Rusku v oblasti jaderné energetiky, ale na druhé straně ji zvýšíme tím, že budeme odkázáni na jeho plyn. Jinak řečeno jednu závislost za bouřlivého aplausu vyměníme za jinou a Rusové, které jsme slavnostně vypoklonkovali z tendru na Dukovany, se k nám vrátí potrubím. Jsme zkrátka jako notorik, který se chce vymanit z područí alkoholu tím, že místo rumu začne pít vodku…

A jak tedy můžeme doopravdy závislost na Rusku snížit? Recept je jednoduchý. Zachovat uhlí, i kdyby se v Bruselu na hlavu stavěli a dostavět další jaderné bloky. Když zkrátka nemá rozum evropská vrchnost, tak ho musíme mít my. Pravda, v tuto chvíli nám dodává Rusko i palivo pro jaderné reaktory, ale v tomto případě není zase až tak složité dodavatele změnit (zde). Na rozdíl od plynu k tomu totiž nepotřebujeme postavit plynovod, ale pouze položit koleje. A ty už do elektráren v Temelíně i v Dukovanech dávno vedou...

Autor: Kateřina Lhotská | čtvrtek 7.10.2021 9:01 | karma článku: 39,66 | přečteno: 1289x
  • Další články autora

Kateřina Lhotská

Politici dokázali, že migraci řešit nedokážou

Stačilo, aby o sobě dali vědět islámští teroristé a už se zase politici předhánějí v odhodlání řešit otázku migrace a vyhostit extrémisty a jejich příznivce. Jenomže starého psa nové kousky nenaučíš, takže to dopadne jako vždycky.

27.10.2023 v 9:01 | Karma: 43,22 | Přečteno: 1340x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Bruselský dvojí metr

Taky jste si všimli, jak bruselská vrchnost měří agresorům dvojím metrem? Když Rusko napadlo Ukrajinu, vyhlásila sankce. Když Hamás zaútočil na Izrael, ztrojnásobila objem dotací pro Gazu. Přestože tyto peníze končí u teroristů.

20.10.2023 v 9:01 | Karma: 46,86 | Přečteno: 6832x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Zvoní Green Dealu hrana?

Z Bruselu sice stále zaznívají slova o nutnosti docílit „uhlíkové neutrality“ a „zachránit“ tím klima. Nicméně se také objevuje čím dál více náznaků ochabujícího nadšení z této politiky. Green Deal to má zkrátka nejspíš spočítané.

13.10.2023 v 9:01 | Karma: 46,59 | Přečteno: 7476x | Diskuse| Ekonomika

Kateřina Lhotská

Dezinfománie horší než dezinformace

„Jako ‚dezinformace‘ jsou často označována pravdivá tvrzení, která však nejsou v souladu s prosazovanými idejemi“. Ne, to není výrok nějakého „proruského dezinformátora“. To tvrdí ve své Výroční zprávě vojenští zpravodajci.

6.10.2023 v 9:01 | Karma: 45,64 | Přečteno: 4775x | Diskuse| Společnost

Kateřina Lhotská

Ekonomický přínos stejnopohlavních „manželství“? Ale kdeže…

Před nedávnem se zastánci uzákonění stejnopohlavních „manželství“ vytasili s novým argumentem – prý to má i ekonomické přínosy. Analýza, která to má doložit, je však především ukázkou kreativní práce s daty.

22.9.2023 v 9:01 | Karma: 42,33 | Přečteno: 1616x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  17:53

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  17:45

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Kalifornská policie vtrhla na univerzitu, pozatýkala propalestinské studenty

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  17:41

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  17:35

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

  • Počet článků 279
  • Celková karma 39,87
  • Průměrná čtenost 4969x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik