Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Lahko noč, gospodična (Dobrou noc, slečno)

Celovečerní slovinský film Metoda Pevce, který patří mezi perly slovinského filmu. Hlavním tématem filmu je nespolehlivost mužů, rozpad manželství, lidské city a mezilidské vztahy.

X+

„Ženy, proč se o ně vlastně tak snažíme? Kvůli deseti dekům pochcaného masa.“

„To si vážně myslíš, že jedním sexem vyřešíš všechny manželské problémy?“

Tyhle i další perly uslyšíte v novém slovinském celovečerním filmu režiséra a spisovatele Metoda Pevce Lahko noč, gospodična (Dobrou noc, slečno). Film byl natočen v roce 2011 a scénář k filmu napsal Pevec podle svého románu z roku 2009  Teža neba (Tíha nebe). Stejně jako mnoho předchozích Pevcových filmů (Pod njenim oknom, Hit poletja, Carmen) i tento zkoumá ženskou duši. Právě proto je také velmi často označován jako film pro ženy.

Hlavním tématem filmu je nespolehlivost mužů, rozpad manželství, lidské city a mezilidské vztahy. To všechno jsou velmi neoriginální témata a je téměř nemožné vytvořit z nich něco zajímavého, Metodu Pevci se to ovšem velmi dobře povedlo. Stejně jako ve filmu  Pod njenim oknom (Pod jejím oknem), nastoupila v hlavní roli Polona Juh. S tímto filmem má také Pevcův nejnovější film mnoho společného, i zde se objevují pohádkové prvky - animace a zvířecí hrdinové. Ve filmu Pod njenim oknom hrají pohádkovou roli ornitologické výlety a ptačí příběhy, které ironicky komentují hlavní příběhovou linii filmu. Ve film Lahko noč, gospodična jsou to improvizované pohádky na dobrou noc. Tyto pohádky, které hlavní hrdinka Hana vypráví své osmileté dceři a ve kterých se objevují bájeslovné archetypy i Hanin každodenní život, zpestřují hlavní příběhovou linii. Pohádky s hlavní postavou medvědem Jožefem jsou animované a poněkud připomínají ruského velikána Yurija Norsteina. Film získal ocenění za nejlepší herečku a kameru na filmovém festivalu v Pule v Chorvatsku.

Hlavní postavy filmu jsou manželé Hana (Polona Juh) a Samo (Jernej Šugman), mají osmiletou dceru Anju (Mila Fürst), krásný dům a dobrou práci - on vlastní architektonickou firmu, ona pracuje jako poradkyně v salónu kuchyní. Jejich život se na první pohled zdá být ideálním, objevují se ovšem první trhliny: lži, práce pozdě do noci, žárlivost. Hana začne Sama podezřívat, že ji podvádí. A objeví se další signály - nový parfém, nové spodní prádlo, tajné telefonáty... Důkaz o tom, že ji muž opravdu podvádí, získá tím nejvíce nemožným způsobem: v obchodě s ženským oblečením, ve zkušební kabince, najednou uslyší  hlas svého muže a hned potom i hlas jeho asistentky - kupuje jí nové večerní šaty. Potom už na nic nečeká, sbalí si kufry a odjede k mamince, dokonce i svou dceru přenechá na nějakou dobu svému muži. Zanedlouho poté potká spolužáka z fakulty Leva (Jan Cvitkovič) a on ji pozve ke spolupráci na rekonstrukci domu u moře. Jeho hlavní zájem se ovšem brzy odvrátí od práce k samotné Haně.  Hana ho ze začátku odmítá, už na škole byli nějakou dobu spolu a během tohoto krátkého vztahu ji Lev velmi zklamal svým pokrytectvím. Vše se ovšem změní, když Hana odjede s Anjou na hory. Na chatě nefunguje elektřina, topení, neteče voda. V jejich mizérii je ovšem překvapí Lev, vše opraví, získá si oblíbenost u Anji a trpělivě pokračuje ve svém přátelském vztahu k Haně. Ta mu nakonec podlehne a oddá se vášnivému vztahu. Nevěrní muži jsou jí ovšem osudem, a proto nakonec ukončí i vztah s Levem.   Překvapení na ni nakonec čeká v bývalém muži, který se díky nové mladé přítelkyni mění v pozornější člověka. V přátelské atmosféře podepíší rozvodové papíry a Samo ji nakonec přizná, že ji má teď raději, než když se brali. 

Kromě hereckých výkonu vás po celou dobu filmu budou ohromovat záběry na krásnou slovinskou přírodu a panorama hlavního města Lublaně. Veškerou pozornost diváka na sebe ovšem strhuje Polona Juh v hlavní roli, její okouzlující hlas a výborný herecký výkon přesvědčí diváka, že její vnitřní svět pocitů ničí opravdové katastrofy. Jernej Šurman představuje ve filmu typického muže, který pohodlný domácí svět bere jako něco samozřejmého a svou bublinu si nechce narušovat žádnými skandály. Haniny citový výlevy považuje za nepotřebné drama. Zajímavým faktem je, že Polona a Jernej představovali pár nejen na filmovém plátně, ale i ve skutečném životě. Jan Cvitkovič, herec amatér, byl pro roli Leva vybrán hlavně díky svému divokému vzhledu. Režisér Metod Pevec hledal pro tuto roli typického alfa samce, výběr jižanského burana mu jistě schválí všechny divačky. Mila Fürst v roli Anji byla velmi přirozená ve své dětskosti, dospělým staví svými otázkami zrcadlo, což způsobuje, že divák i po shlédnutí filmu nemůže přestat myslet na zapletenost lidských vztahů.

Pokud vás film stále nezaujal, podívejte se a trailer, třeba změníte názor :)

 

Literatura:

Film Lahko noč gospodična, Cankarjev dom Ljubljana, 13.12.2012

PEVEC, Metod. Lahko noč gospodična: Režiserjeva izjava. [online]. 2011 [cit. 2013-01-04]. Dostupné z: http://www.emotionfilm.si/filmi/lahko-noc-gospodicna/izjava.html

KORINŠEK, Nina. Lahko noč, gospodična – dober dan, čustva. [online]. [cit. 2013-01-04]. Dostupné z: http://www.siol.net/scena/film/recenzije/2011/09/lahko_noc_gospodicna_dober_dan_custva.aspx

Autor: Tereza Létalová | sobota 16.2.2013 8:33 | karma článku: 7,11 | přečteno: 503x
  • Další články autora

Tereza Létalová

Sněhová bouře na pátek třínáctého, náhoda? Výšlap na Huayna Potosi (6088 m n.m.) v Bolívii

Půlnoc, dáme si snídani - čaj z koky a sušenky. Oblečeme se do všech vrstev co máme a vyrážíme, nahoře nám slibují až -15°C. Zanedlouho začne sněžit a brzy se ke sněhu přidá vítr. My ovšem optimisticky pokračujeme vstříc vrcholu..

22.5.2018 v 17:54 | Karma: 6,32 | Přečteno: 109x | Diskuse| Cestování

Tereza Létalová

El Choro trek v Bolivii - noční můra v džungli

El Choro je jeden z nejpopulárnějších vícedenních treků v Bolívii. Začíná na 4650 m n.m. a pomalu se spouští do městečka Coroico na 1750 m n.m. Náš výlet se z hezké procházky po horách a lesích změnil na noční můru v džungli.

24.4.2018 v 21:33 | Karma: 11,39 | Přečteno: 350x | Diskuse| Cestování

Tereza Létalová

Co jsme jedli v Peru + recept na jednu klasiku

Pro mnohé cestovatele je nejlepším zážitkem ochutnávání místních dobrot, my nejsme jiní a během našich 2 měsíců v Peru jsme toho okusili opravdu hodně. A tak jsem se rozhodla vám nějaké ty dobrůtky ukázat v tomto krátkém průvodci.

24.4.2018 v 13:09 | Karma: 7,73 | Přečteno: 230x | Diskuse| Cestování

Tereza Létalová

Kaňon Colca - pěší túry, sledování kondorů a horké prameny

Kaňon Colca se pyšní statusem druhého největšího kaňonu na světe. Většina lidí se vydává na organizované výlety s hlavním cílem vidět kondora andského, ale v tomto kaňonu je spousta dalších krásných míst, které stojí za návštěvu.

23.4.2018 v 20:17 | Karma: 8,67 | Přečteno: 138x | Diskuse| Cestování

Tereza Létalová

Jedete na dovolenou do Chorvatska? Zastavte se ve Slovinsku!

Za chvíli nám začne čas dovolené a začneme hromadně jezdit do Chorvatska. Co takhle si cestu zpříjemnit zastávkou v některém ze Slovinských měst? Poívejte se do nejkrásnějších slovinských měst.

1.5.2013 v 21:14 | Karma: 16,72 | Přečteno: 1062x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 419x
Po 7 letech života ve Slovinsku jsem se vydala do světa. Mé dobrodružství a tipy na cestování, pěší tůry a lezení po horách najdete na www.czickontheroad.cz