Jedete na dovolenou do Chorvatska? Zastavte se ve Slovinsku!

Za chvíli nám začne čas dovolené a začneme hromadně jezdit do Chorvatska. Co takhle si cestu zpříjemnit zastávkou v některém ze Slovinských měst? Poívejte se do nejkrásnějších slovinských měst.

 Maribor

Maribor, ač druhé největší město Slovinska, má pouhých 116 tisíc obyvatel. Také díky tomu je mariborská atmosféra uvolněná, přátelská a vstřícná.

Maribor je hlavní město slovinského Štýrska, na jedné straně se zdvihá pohoří Pohorje, na druhé straně kopečky vinohradů. Víno je také to, co byste si v Mariboru neměli nechat ujít, nachází se zde nejstarší vinná réva na světě, což je také potvrzeno Guinessovou knihou rekordů. Tato réva je stará 400 let a z jejích plodů se každoročně vyrobí sto dvoudecových lahviček vína. Stejně jako každé jiné město, kterým protéká řeka, má také Maribor kouzelnou promenádu podél říčního toku.

Stejně tak Vás okouzlí procházka starým městským jádrem, půlhodinový výšlap na městskou „Piramidu“ porostlou révou, nebo prohlídka jedněch z nejstarších vinných sklepů na světě.

V roce2012 byl Maribor evropským městem kultury, stále zde tedy naleznete spousty uměleckých a kulturních artefaktů, které po sobě rok 2012 zanechal.

Vyšetřete si na cestě do Chorvatska odpoledne na návštěvu Mariboru, určitě to bude stát za to.

 

Celje

Celje se svými 50 tisíci obyvatel představuje další povinnou zastávku na cestě po slovinské dálnici. Třetí největší slovinské město, původně keltská osada „Keleia“, je důležitou stálicí v slovinské historii. Tři hvězdy z erbu celjských hrabat se dokonce vznáší nad pahorky Triglavu na slovinské vlajce.

Díky této šlechtické historii najdeme v Celje mnoho zachovalých architektonických artefaktů. Ulice s římskou dlažbou, knížecí palác a starý hrad tyčící se na kopci nad městem vytváří jedinečnou atmosféru města.

Návštěvu hradu byste si určitě neměli nechat ujít, je z něj nádherný pohled na město, navíc vstupné stojí jen 2 eura, z toho polovina tvoří poukaz na nápoj v místní kavárně.


 

Hrad Vás nebude nudit žádnými stálými sbírkami, můžete vyšplhat na hradby a užít si neuvěřitelný výhled, nebo se jen projít mezi stovky let starými zdmi. Pokud hledáte místo kde si při cestě odpočinout a v klidu sníst řízky, je Celjský hrad pro vás to pravé.

 

Lublaň

Hlavní město Slovinska by určitě stálo za vícedenní pobyt, pokud ovšem hledáte jen rozptýlení na cestě, několikahodinová návštěva bude stačit. Parkování bych přitom doporučila v Tivoli parku – vždy najdete místo a platí se jen 0.6 euro na hodinu, a to jen od pondělí do pátku (jinak zdarma). Od jedinečného centra města Vás potom dělí jen desetiminutová procházka parkem.

Lublaň je město umělců a studentů, to dokazují také početné galerie a kavárny plné mladých lidí. Je zde mnoho míst, které stojí za návštěvu, procházka městem Vám ovšem zabere jen chvilku – vezměte to přes Čopovu ulici na Prešernovo náměstí, odtud přes Trojmostí do starého města a až nahoru na hrad.


 

Odtud se Vám naskytne dech beroucí pohled na město. Panorama starého města uvidíte na jihozápadní straně.


 

Severní strana je poněkud industriální a paneláková, při jasném počasí ovšem za těmi paneláky uvidíte vrcholky Julských Alp, a to je vážně nezapomenutelný pohled. Ještě krásnější výhled se naskýtá z městského „Nebotičniku“, který možná potkáte na cestě zpátky k autu. V dvanáctipatrovém mrakodrapu, svého času nejvyšší budově Jugoslávie, najděte kavárničku s výhledem na hrad i na již zmíněné Alpy. K tomu si můžete vychutnat šálek výborné kávy, která Vám před další cestou dodá potřebnou dávku kofeinu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piran

Pokud míříte do západní Istrie, potom bych rozhodně doporučovala zastávku v Pirani. Slovinské moře a pláže se s chorvatskými nedají srovnávat, Piran je ovšem láska na první pohled, která trvá až do konce života. Jakmile sem jednou vstoupíte, neodoláte už zastávce v žádném případě, kdy pojedete kolem. Piran se Vám vtiskne do vzpomínek i do srdce.

Piran má nezaměnitelnou architekturu, která je ovlivněná architekturou Benátské republiky, jež měla vliv i na další istrijská města. V Piranu najdete mnoho galerií, muzeí a architektonických skvostů, můžete se vydat i na procházku po hradbách obklopujících toto malé městečko. Pokud se Vám ovšem šplhat nechce, vydejte se pouze na nábřeží, sedněte do jedné z kaváren a užívejte si výhled na moře za proplétajících se zvuků slovinštiny, chorvatštiny a italštiny.


 

Autor: Tereza Létalová | středa 1.5.2013 21:14 | karma článku: 16,72 | přečteno: 1062x