Alamut ve filmu

Román slovinského spisovatele Vladimira Bartola z roku 1936, který je přeložený do několika jazyků, roku 1946 také do češtiny, se snad konečně dočká filmového zpracování.

 

Nic není pravdivé, vše je dovoleno. (Ústřední výrok izmaelců)

 

O filmové zpracování románu z prostředí Persie 11. století je velký zájem hlavně od r. 2001, kdy se znásobily islámské teroristické útoky a hlavní hrdina knihy je často srovnáván s Usáma bin Ládinem. Letos konečně našlo nakladatelství Sanje společnou řeč se scénáristou a režisérem Guillaumem Martinezem. Martinez na nedávné tiskové konferenci vyjádřil nadšení nad tím, že by mohl mít tu čest zfilmovat tak velkolepé dílo jako je Alamut, které ho zaujalo už jako studenta filmové školy. Kdo bude opravdu režírovat film, ovšem ještě není jisté.

Autora románu, Vladimira Bartola, začalo zajímat orientální prostředí už v dětství, hlavně poté, co jeho matka Marica Bartol-Nadlišek vzbudila pozornost slovinských čtenářů románem Fata Morgana (1898).  Námět pro své životní dílo ovšem získal v díle Marca Pola Milion, a to v příběhu Starce z hory.

Příběh vypráví o perském vojevůdci Hasan-e Sabbáhu, který pomocí dokonalých intrik, manipulace a halucinačních kuliček hašiše vytvoří armádu „asasínů“, kteří jsou pro svého pána ochotni položit život za jakýchkoliv podmínek. Absolutní moci nad svými bojovníky dosáhne díky ráji pod hradbami jeho pevnosti, do kterého pod vlivem hašiše posílá na jednu noc ty nejlepší, kteří iluzi ráje uvěří a jsou schopni udělat cokoliv, jen aby se dostali zpět do rajských zahrad plné rozkoší a překrásných husarek.

Problematika Alamutu ovšem sahá mnohem dále než jen k historickým válkám středověké Persie. Příběh je zároveň metaforou o nejhlubších pohnutkách a nejrafinovanějších mechanismech moci té doby. Iránci tedy v tomto případě mohou snadno představovat Slovince, Hasán-e Sabáh Mussoliniho, izmaelci fašisty…. Bartol už v době vydání knihy prohlásil, že se tímto dílem stane nesmrtelným. Nevěděl ovšem jak moc má pravdu. Jeho příběh se i dnes, po více než 70 letech, snadno aplikuje na situaci kdekoliv ve světě, ať už jsou to občanské války v Africe a Asii, islámské teroristické útoky, nebo manipulace medií světem a myslí obyčejného člověka.

 

Více informací o románu:  http://www.iliteratura.cz/Clanek/14679/bartol-vladimir

http://slovinskounas.jecool.net/index.php?option=com_content&view=article&id=23:vladimir-bartol-alamut&catid=14&Itemid=139#

 

 

Literatura:

Grdina, Igor. Bartolův Alamut, dodatek v knize Bartol, V., Alamut, 2003, nakladatelství Albatros Praha.

http://www.rtvslo.si/kultura/film/za-filmsko-priredbo-alamuta-se-potegujejo-tudi-svetovni-studii/302988

http://sl.wikipedia.org/wiki/Alamut_%28Bartol%29

 

Autor: Tereza Létalová | neděle 24.2.2013 17:35 | karma článku: 7,52 | přečteno: 219x