Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Philadelphie

Ráno jsme opět byli hozeni na vlak a už jsme si to štrádovali do Philadelphie. Tentokrát nám počasí přálo chvílemi až moc…, takže jsem se na to již ráno radši připravila namazáním faktorem, č. 30. Horko tedy bylo, ale spáleniny nehrozily! :-) .... hned bych ta vedra vrátila!! :D

Old city je zde poněkud starší, ale zároveň poněkud menší než v nám již tak známém N.Y. Je zde vidět silný vliv Anglie, který je v mnoha částech originálně zachován až do dnes. Např. je zde taková malá ulička, nesoucí název Elfreth’s Alley, kde turisté jako my najdou 32 původních, stále obydlených domů. Bydliště v minulosti tvořili zejména pro anglické řemeslníky, ale vystřídalo se zde i několik historicky významných osobností. I na zemi je dodnes zachována původní dlažba, takže při procházení této uličky, jako by se člověk vrátil až 300 let nazpět.

Celé město působí poněkud anglicky, klidně a historicky. Co je též zajímavé, ve městě je například Chinatown, italská čtvrť, jedná se tedy o jakousi zmenšeninu NYC. Nicméně tady, jakoby nevládla modernita. Je to též nejspíš i proto, že město žije z turismu a byli by sami proti sobě, kdyby čímkoliv tuto atmosféru nabourali.

Vše, co zde vidíte, je vlastně symbolem svobody a nezávislosti a kdyby to náhodou někdo hned nepochopil, je to všude napsáno i na cedulích! :D

Naším prvním cílem byla samozřejmě Independence Hall. Dokonce jsme byli tak aktivní, i když tak trochu náhodou, že jsme si zarezervovali prohlídku s průvodcem. Stálo to ale za to, průvodce byl bezkonkurenční, i když jsme mu rozuměli každé druhé slovo. :-) Naštěstí, nám děda na informacích všechny podklady dal i písemně, takže nakonec jsme věděli všechno.

Další na řadě v našem poznávání měl být Liberty Bell, ale byla tam taková fronta, že jsme to nechali až na později. A vyplatilo se, kolem 4 odpolední tam nebyl nikdo a my se mohli klidně kochat! Samozřejmě opět po prohledání nás i veškerých našich věcí… jak kdybychom snad vypadali jako zloději a chtěli ten zvon ukrást, či co? No, už si na to vlastně pomalu i zvykám… :-) Každý se u toho zvonu zase, jako ostatně u všeho fotil…, hrůza, si to člověk ani nemůže pořádně prohlédnout! Ale i na to si vlastně už pomalu zvykáme…

Po těchto dvou hlavních památkách, které tvoří dominantu města a pro které je město tak vyhlášené, jsme se dali směrem k řece. Tato část je značně neturistická, spíše špinavá, malé obchůdky, kavárničky, restaurace v italském stylu. Asi jsme tam byli jediní turisté, ale stálo to za to, jelikož to dává městu opět jakoby úplně jinou atmosféru…

Koukli jsme na Benjamin Franklin bridge a zařadili jsme zpátečku. Po cestě nazpět do centra jsme potkali několik kostelů, ale ve směs to bylo stále to samé. Takže jsme se vydali na druhou stranu města. :-)

Ta je započata Chinatownem. Toto městečko v městečku jsme samozřejmě navštívit museli. Je to celkem zážitek, že to takto funguje. Všude čínské nápisy, čínské obchody, čínská móda, restaurace, no prostě jako v Číně. Co je zajímavý postřeh, ve Státech běžně potkáte tlusté Číňany, což je poněkud nestandardní (i když v souvislosti s jejich stravou nepřekvapující), tady ale, jak se drží ve svém městě své kultury, tedy i jídla, jsou takoví, jak je známe i z Evropy – malí a hubení.

… no to byla spíš taková odbočka, ale zpět k naší prohlídce.

Po cestě do západní části historického města, kdy už nám postupně začalo kručet v břichu, jsme to ale nevzali přímo někam do restaurace, nýbrž pořádnými obklikami, jak my už to umíme. Jedna z největších zacházek byla do Reading Terminal Market.

Je to mazec, v druhé části staré nádražní haly, do jejíž první části jsme vlakem přijeli, je obrovské kryté tržiště. Najdete tu všechno: zeleninu, ovoce, maso, sýry, ryby, mořské plody, květiny a spoustu a spoustu „lahůdkářství“.

Poté jsme minuli ještě Pennsylvania Convention Center a nakonec jsme prošli City Hall skrz naskrz, což je největší městská budova v celé Americe (myšleno jako budova, kde sídlí městské orgány, jako např. náš magistrát).

Pak už ale Pepí hlady upadal pomalu ale jistě do mdlob, takže jsme zapadli do jedné z nejbližších restaurací – Olive Garden, která jak jsme později zjistili, patří do nejznámějšího řetězce italských restaurací, jehož restaurace je možné nalézt v mnohých městech po celých Státech. Nemůžu ale nenapsat, že ačkoliv se presentují jako Italové, je vidět značná asimilace k americké kultuře, těžko se tomu tady asi vyhnout.

Pepí byl ale spokojen, jelikož po pár dnech to bylo opět „normální“ jídlo a ne ty jejich smažený vejmysly. Poseděli jsme tedy, odpočali si a měli jsme spoustu energie na další poznávání… tak by si to člověk myslel, ale my spíš byli zmoženi horkem a jídlem, přesto jsme ale vyrazili dál…

Vzali jsme to ulicí umění, která těsně přiléhala k restauraci, podívali se na slavnou plastiku LOVE, jak jinak vyfotili jsme si jí a u toho stihli vyfotit i další turisty, kteří chtěli být s tímto symbolem lásky zvěčněni. Ačkoliv se ale jedná o plastiku “LOVE”, žádný symbol lásky jako takové to není, hold ale asi nejspíš neměl každý tak dobrého průvodce jako my.

JFK Plaza, Franklin Square, Washington Square, vlastně všechno jsou to kopie, jen někde je fontána, jinde památník a navíc je každý zasvěcený někomu jinému, ale vlastně co se týče poznávacího zážitku, hodnotila bych ho jako téměř nulový! :-) Pokud je ale vedro, oceníte množství takových míst určených k relaxu! :D Teda alespoň my ocenili :-) Byli jsme tak zmoženi horkem, že jsme usedli do tamního parku a byli schopni už jen vyčkat na zpáteční vlak.

Návštěva určitě stojí za to, ale jednou to úplně stačí, nebo?! :D 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lenka Volfová | středa 9.1.2013 18:09 | karma článku: 6,95 | přečteno: 746x
  • Další články autora

Lenka Volfová

Ultramaratonkyně? Ne, obyčejná máma.

Něco na tom bude, že některé mámy, které se po porodu vrátily na závodiště, jsou často ještě mnohem úspěšnější než před tím. Ono tolika fázový komplexní trénink fakt asi nejlépe vymyslí právě život sám.

18.9.2022 v 7:03 | Karma: 15,30 | Přečteno: 480x | Diskuse| Ona

Lenka Volfová

Trampoty s kočárem - Zvonek

Kočárky se dnes sami houpou, složíte je jednou rukou a díky všem možným přídavným zařízením vás nezaskočí žádný přírodní živel. Zdánlivě to vypadá, jako by už žádný zlepšovák vymyslet nešlo, ale... zdání klame.

17.7.2022 v 7:18 | Karma: 13,81 | Přečteno: 561x | Diskuse| Ostatní

Lenka Volfová

Trampoty s kočárem - Pláštěnka

Člověk nemusí být zrovna obyvatel deštných pralesů, aby nejpoužívanějším příslušenstvím na kočárek byla pláštěnka.

27.6.2022 v 6:24 | Karma: 13,46 | Přečteno: 510x | Diskuse| Ona

Lenka Volfová

Trampoty s kočárem - Přechod pro chodce

Nepůjdu zrovna příkladem, když napíšu, že krom dopravního hřiště na základní škole a autoškoly, je to vlastně až teď, s kočárkem, kdy jsem začala vnímat přechody pro chodce.

12.6.2022 v 7:01 | Karma: 14,71 | Přečteno: 643x | Diskuse| Ona

Lenka Volfová

Trampoty s kočárem – Řvoucí 26

Jestli chcete trénovat vlastní odolnost a trpělivost, nebo posílit účinky antikoncepce, dejte vědět. Jednou za čas jezdím tramvají - 26 a nabízím zdarma oba programy.

29.5.2022 v 7:36 | Karma: 16,81 | Přečteno: 759x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Severní Makedonie zvolila novou prezidentku. Předchůdce uznal porážku

8. května 2024  22:19,  aktualizováno  22:35

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve středečním druhém kole prezidentských...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

USA pozastavily dodávky bomb Izraeli. Nechtějí krveprolití v Rafáhu

8. května 2024  10:51,  aktualizováno  20:49

Spojené státy odložily plánovanou dodávku munice Izraeli a kvůli jeho operacím v Rafáhu na jihu...

Plat 200 tisíc čistého, k tomu tučné náhrady. Co čeká na nové europoslance

8. května 2024

Premium Poslední měsíc zbývá do voleb do Evropského parlamentu. A českých 675 kandidátů, kteří usilují o...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 724x
Ráda bych se nějak vystihla, ale jsem zastánce hesla, že člověk není slovo, a proto je těžké ho jimi popsat. Takže kdo mě nepozná osobně, stejně neví. :)