Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nezamýšlený průzkum příjemnosti české administrativy

Dokud to nezažijete, říkáte si, proč by se to mělo stát zrovna mě?! A hle..., jednou možná přijde řada i na Vás (aniž bych to někomu přála)! :-)  Pak následuje už jen proklínání viníka, oči pro pláč při vzpomínce na to, jak bohaté mohly být Vánoce, popř., jak se ty kožené kozačky mohly pěkně vyjímat ve vašem botníku (ženy pochopí, muži vrtí hlavou).... ale to není vše! To, co je nejhorší zjistíte až první pracovní den, kdy si musíte zařídit všechny "pro život důležité doklady". Ano, řeč je o krádeži peněženky!

Nástup 9:00 – dřív stejně nikdo nepracuje a kolotoč po úřadech začíná.

Jako první jsem zvolila logicky banku, ono bez koruny v kapse (pač peněženku nemáte) na úřadech moc nepochodíte. Je pravdou, že ačkoliv jsem dveřmi prošla v 9:02, byla jsem asi 12 v pořadí, ale když něco člověk potřebuje, tak si hold počkat musí. A čekání se vyplatilo, nejen že mě přivítal mladý pohledný muž, plný optimismu (na ráno snad až moc), který byl až nadstandardně příjemný a hlavně vše vyřešil raz dva, ale asi jsem vypadala tak zničeně, že po otázce, zda mi může ještě nějakým způsobem pomoci a mé odpovědi, že doufám, že už ho snad zase chvíli nebudu potřebovat,(která mimochodem nebyla moc pozitivně laděná), přišel s tím, že přeci jen něco pro mě ještě má on sám. Když ale vytáhl perníky ze své tajné skříňky, nestačila jsem se divit! :-) Prej do školy, mno dobře... den bude dlouhý, hlad přijde zajisté taky, tak proč to nevyužít! :-) Jestli budou všude takhle milí, tak hurá dál...

Jelikož přede mnou bylo ještě pár dokladů, kde jsem potřebovala svou podobiznu, namířila jsem si to k fotografovi. Paní byla zlatá, jelikož mě vyfotila hezky a rychle, takže ideál a já mohla pokračovat dál...

Dvanáctá odbyla a já jdu na městský úřad. Ano, občanský průkaz by se taky hodil. Zde jsem, zcela nečekaně, hned na řadě a celý proces vyřizování mi trvá zhruba tak 5 minut. Paní je silně otrávená – nejspíš už má hlad a těší se na oběd, nicméně ani to ji nevyvede z míry na tolik, aby nepracovala jako stroj, a to doslova. Bez jakékoliv mimiky mi dávala pouze pokyny, které jsem v jejím režimu vůbec nestíhala plnit, ale což... ještě že jsem měla fotku, jelikož když vím, jak při tomto stylu dopadl můj podpis, nedokáži si představit, zda by mě někdo ještě někdy pustil přes hranice, kdyby mě ta pani ještě systematicky vyfotila.... Na jakékoliv moje dotazy, které vybočovaly z naučeného rámce, jsem se odpovědi nedočkala, noo... byla jsem ráda, když už jsem sama na ten oběd šla.

Je krátce po obědě a mě čeká pojišťovna. Že jsem byla opět asi až dvacátá v pořadí mě vlastně ani trochu nepřekvapilo, takže jsem využila první volné sedačky a zasedla jsem odevzdaně k čekání, když se cca po hodině objevilo na světelné tabuli moje číslo. Jako bych ani nevěřila, nicméně děkovala jsem bohu, že už další hodinu nebudu muset zhruba v minutových intervalech otáčet hlavu na tabuli, pokaždé, když zazní klakson (jestli to už nááááhodou není moje číslo).

Na přepážce ztráty, paní hned věděla, co se mi asi stalo, během 2 minut se mnou vše s relativním úsměvem vybavila (už bylo hold po obědě) a nerušeně zmáčkla signální tlačítko pro dalšího klienta... jako na pásu! Myslím, že kdybych tam znova přišla já, tak si ani nevšimne, že jsem tam již byla....

Pak následovala chvíle pauzy ve škole, kde jsem si nejdřív pořídila studentský průkaz... tady jsou milí snad vždycky, dokonce jsem se konečně zasmála i já! :D A v následných vyučovacích hodinách jsem rozeslala e-maily po všech institucích, jejichž karet jsem byla vlastníkem, přeci jen, aby se ten bezdomovec třeba náhodou do toho fitka na mě nechodil sprchovat, nebo si nezačal půjčovat knihy v Národní knihovně... nemluvě o těch slevových kartách, tssss! :D

 

Pomalu ale jistě jsem tak přišla na vše, co mi ještě chybí, ááá... opencard, vždyť já vlastně jezdím celý tem den zadarmo... :D Zde musím ocenit zejména velice velkorysou pracovní dobu, takže když mi v sedm hodin skončila škola, zcela v pohodě jsem to ještě stíhala! Bylo pozdě, lidé žádní a chlapec - (a to do slova) - už toho měl asi chudák taky dost! Díky bohu, že dostal mě a ne paní (v hodně pokročilém věku), která si to zamířila k druhé přepážce! Každopádně až na jeho výrazové schopnosti, velice nevydařené pokusy o vtipy a podobně, byl celkem rychlý a po tom dni už by mě stejně asi jen tak málo překvapilo.

 

Ende Schluss, teď už jen čekat, až mi do schránky všechny ty dokumenty přijdou...

Přeji všem klidné a pohodové svátky bez těchto milých povinností!! :-)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lenka Volfová | pátek 21.12.2012 14:00 | karma článku: 9,71 | přečteno: 964x
  • Další články autora

Lenka Volfová

Ultramaratonkyně? Ne, obyčejná máma.

Něco na tom bude, že některé mámy, které se po porodu vrátily na závodiště, jsou často ještě mnohem úspěšnější než před tím. Ono tolika fázový komplexní trénink fakt asi nejlépe vymyslí právě život sám.

18.9.2022 v 7:03 | Karma: 15,30 | Přečteno: 480x | Diskuse| Ona

Lenka Volfová

Trampoty s kočárem - Zvonek

Kočárky se dnes sami houpou, složíte je jednou rukou a díky všem možným přídavným zařízením vás nezaskočí žádný přírodní živel. Zdánlivě to vypadá, jako by už žádný zlepšovák vymyslet nešlo, ale... zdání klame.

17.7.2022 v 7:18 | Karma: 13,81 | Přečteno: 561x | Diskuse| Ostatní

Lenka Volfová

Trampoty s kočárem - Pláštěnka

Člověk nemusí být zrovna obyvatel deštných pralesů, aby nejpoužívanějším příslušenstvím na kočárek byla pláštěnka.

27.6.2022 v 6:24 | Karma: 13,46 | Přečteno: 510x | Diskuse| Ona

Lenka Volfová

Trampoty s kočárem - Přechod pro chodce

Nepůjdu zrovna příkladem, když napíšu, že krom dopravního hřiště na základní škole a autoškoly, je to vlastně až teď, s kočárkem, kdy jsem začala vnímat přechody pro chodce.

12.6.2022 v 7:01 | Karma: 14,71 | Přečteno: 643x | Diskuse| Ona

Lenka Volfová

Trampoty s kočárem – Řvoucí 26

Jestli chcete trénovat vlastní odolnost a trpělivost, nebo posílit účinky antikoncepce, dejte vědět. Jednou za čas jezdím tramvají - 26 a nabízím zdarma oba programy.

29.5.2022 v 7:36 | Karma: 16,81 | Přečteno: 759x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Studentka v New Yorku roztrhala svůj diplom na protest proti válce v Gaze

14. května 2024  16:30

Studenti Kolumbijské univerzity v New Yorku nadále dávají najevo svůj odpor k válce v Pásmu Gazy....

Vojenská pomoc USA už přijíždí, bude mít vliv na boje, ujistil Blinken v Kyjevě

14. května 2024  6:32,  aktualizováno  16:27

Vojenská pomoc z nedávno schváleného amerického balíku pomoci už přijíždí na Ukrajinu, část...

Soukupova vláda nad TV Barrandov končí. Podnikatel Čermák má jeho podíl

14. května 2024  16:27

Podnikatel Jan Čermák plně ovládl společnost Empresa Media, která z 99 procent vlastní a provozuje...

Cermat opravil chyby v pořadí uchazečů na střední. Týkaly se desítek dětí

14. května 2024  16:18

Cermat opravil chyby v pořadí uchazečů o studium, které mu daly některé školy. Podle ředitele...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 724x
Ráda bych se nějak vystihla, ale jsem zastánce hesla, že člověk není slovo, a proto je těžké ho jimi popsat. Takže kdo mě nepozná osobně, stejně neví. :)