My chceme WIFINU!!!

Zase jedna zkušenost, která se chápe jen stěží. Víte, jak velký může být problém s pořízením wifi do domova pro seniory? Za určitých podmínek skoro neřešitelný. Přitom „taková blbost“ chtělo by se říct…

To, co se mně zdá zcela normální v domově pro osoby se zdravotním postižením nemusí být zcela stejné v domově pro seniory. Mám srovnání. Domov pro postižené vedu více jak 9 let, domov pro seniory zhruba 9 měsíců. Což už také není úplně krátce, ale pořád ne dost na to, aby mě dříve zaběhnuté poměry nemohly znovu a znovu překvapit.

Tak třeba wifina. V domově pro postižené, kde žijí osoby s mentálním postižením je jasná věc a úplná normálka. Je libo kontakt s rodinou prostřednictvím videokonference? Jasně, proč ne. Chcete se připojit, WIFI je prostě k dispozici, tečka.

No a naproti tomu v domově pro seniory, kde nic, tu nic. Ano, sice tady žijí lidé ve vysokém věku, ale byla by chyba si myslet, že jim chytré telefony a elektronická komunikace nic neříkají. Pro řadu z nich je to naopak vítaná možnost, jak třeba vidět vnoučata, než jak se říká jednou za čas z rychlíku.

Situace pro mě o to méně pochopitelná, že klienti po připojení volali dlouhodobě. Jenže marně. Bylo seznáno, že přístup na internet, který je dnes běžný všude možně, prostě v domově pro seniory není zapotřebí. A tak si někteří klienti nebo jejich rodiny zajistili připojení vlastní. Ale z daleka to nemohou udělat všichni a komunikace s venkovním světem pomocí zcela běžných technologií prostě vázla. Vůbec nechápu přístup a pohnutky, které k tomuto vedly. Kde jinde by už měla být možnost využití moderních komunikačních prostředků dostupná, když ne právě v domově seniorů? Každý z nás chce mít informace, psát emaily a nemysleme si, že generace našich seniorů je nějak zaostalá a ve výpočetní technice pozadu. Opak je pravdou, jen na to nesmíme zapomínat.

Je jedno v jaké se kdo ocitne pobytové službě, důležité je zachovat si v maximální možné míře co nejvíce ze svého předchozího domova a následně s ním i udržovat kontakt. Prostě mít tu možnost. My jsme tu od toho, abychom tomuto napomáhali a stále se jen divím, že jsou pořád služby, které nejdou tzv. s dobou. A že v takové službě klienti sice službu žádají, ale stejně se jim nedostane ani taková už pomalu samozřejmost, jako je přístup na WIFI.

U nás to už bude za chvíli vše hotovo a těším se na den, kdy všem sdělíme příslušné heslo ☺

Snad to i oslavíme v následné elektronické komunikaci, konečně už můžeme!

Autor: Lenka Kohoutová | pátek 26.4.2024 7:00 | karma článku: 20,94 | přečteno: 562x
  • Další články autora

Lenka Kohoutová

Nechci jenom makat!

7.2.2024 v 7:07 | Karma: 23,02

Lenka Kohoutová

Znepříjemníme jí život!

26.1.2024 v 10:06 | Karma: 24,41

Lenka Kohoutová

Mlčeti zlato? Právě naopak!

20.11.2023 v 7:14 | Karma: 34,91