Každý může být umělcem

Arteterapie je pojem, pod kterým si málokdo představí něco konkrétního. Pro mě osobně je to úžasné poznání, kolik skrytého talentu v sobě mají lidé s mentálním postižením.

Umělecká tvorba je osvědčený terapeutický model. Povznáší mysl a už jen tím je všeobecně prospěšná. Dlouhé roky vystavujeme práce našich klientů v Komunitním centru na Kampě v komunitním centru Sala Terrena a vždy s velkým ohlasem. To, že každý může být umělcem bez rozdílu na zdravotním stavu říkám mnoho let, právě na základě osobní zkušenosti s lidmi s mentálním postižením, kteří skvěle malují. Jejich díla jsou často dechberoucí. Právě proto jsme vloni vyzkoušeli udělat pražskou malou soutěž pro osoby s mentálním postižením a nazvali jsme jí příznačně „Každý může být umělcem.“ Povedlo se a my se rozhodli s kolegy uskutečnit celorepublikovou soutěž s výstavou, dokonce s možností prodeje obrazů.

Pro letošní ročník bylo téma jasně dané „kde to mám rád,“ což se ukázalo jako téma trochu složité, proto jsme byli lehce benevolentní a žádný obraz jsme nevyřadili. Pokud někdo poslal obraz s plameňákem, bereme to prostě tak, že se chodí na plameňáky dívat do ZOO. Stejné je to s mnoha dalšími obrazy. Jako bývalou poslankyni mě zaujal obraz pivo v Parlamentu. Až se potkám se samotným malířem, musím se zeptat na jeho osobní zkušenosti. Lehkou destrukci pociťuji při pohledu na obraz s Titanicem. To jsme vzali tak, že umělec má prostě rád lodě a rád pobývá okolo nich, ale na souši, či na lodi, která nemá předurčený osud, jako pověstný Titanic.

Letos se do soutěže přihlásili lidé z celé České republiky, máme celkem 105 přihlášených obrazů, z toho 85 obrazů jde do charitativní aukce. Výtěžek z této charitativní aukce nepůjde nikomu jinému do ruky, než samotnému umělci. Sám se rozhodne, co s výdělkem udělá. Záštitu nad celou akcí převzalo Ministerstvo kultury a výstava proběhne v Museu Kampa v Sovových mlýnech vedle umění, které zde zanechala jeho velká mecenáška Meda Mládková. Co si přát víc?

Pro mě je v tom symbolika, že opravdu každý může být umělcem. Každý to může zkusit, a to bez ohledu na zdravotní stav. A to je myslím skvělá zpráva.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lenka Kohoutová | pondělí 8.8.2022 7:00 | karma článku: 5,17 | přečteno: 85x