Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nevíte někdo, co je to prezident?

Kolíbám se v tramvaji spolu s ostatními spolukolébajícími, většina cestujících znuděně zívá, čtou okoukané reklamní letáky, pospávají zhrouceni ve svých sedačkách a v tomto stereotypu si užívá svůj svět sama pro sebe má dcera sedící v kočárku. Výská na celou tramvaj, komentuje vše, co jí komentovat nepřísluší, směje se tomu, co k smíchu není a vzteká se nad vším, co je směšné. Do tohoto divadélka přispívám já svým neustálým: „To je kyti. Ano kyti. To je auto, hmmm auto! A co je tam? Ano baf je to, šikovná...“ a pán naproti nám se usmívá a čte si jakýsi časopis. Zcela neodvratně musel onen listovní plátek zaujmout i nebohé dítě a to už ukazuje a ptá se a chce si rozšiřovat své nedozírné obzory. Koukám na časopis a zestručňuji: „To je knížka, že? Ano knížka, řekni knížka... a v knížce je pán...“ ukazuji na mužskou postavu a tvář na titulní straně. „Hmm pán, řekni pán!“ a vlastník časopisu pobaveně kouká na žvatlajícího pidičlověka a bezelstně pronese: „To není pán holčičko, to je bohužel náš prezident, ale ty máš štěstí, ty se o něm budeš učit až v dějepisu a to ti bude celkem ukradenej.“

Celá tramvaj vyskočila ze svého stereotypního pokyvování a politické smýšlení se ihned zračilo na tvářích spoluobčanů. Tu se objevil upřímný pobavený smích. Tu se objevil rozezlený výraz značící znepokojení z mravního ohrožování mládeže. Každý si ve své vlastní mysli zaujal své stanovisko. Já rovněž.

Koukala jsem na krátce střiženou bílou hlavu se stříbrnými brejličkami a pod nimi se zračící jakýsi škleb připomínající ironický úsměšek. Přemýšlela jsem, co vlastně jednou odpovím svému dítěti, až bude chtít vysvětlit pojem PREZIDENT. Faktem je, že jsem o této „funkci“ nikdy hlouběji nepřemýšlela, vnímala jsem to jako vrcholnou postavičku reprezentující danou zemi podle jistých pravidel etikety. Skutečností je, že až postava Václava Klause mě z tohoto vakua vytrhla a donutila mě k hlubším úvahám. Co vlastně prezident (jakýkoliv – zkrátka hlava státu) demokratické země státního zřízení REPUBLIKY má prezentovat? Názory občanů? Názory parlamentu? Názory senátu? Názory vlády? Či názorovou většinu všech těchto institucí? Správnou odpověď neznám, ale velmi mě udivilo, když se náš prezident vrátil odtam či odjinud a jeho konání a výroky vzbudily rozruch nejen na onom misijním místě, ale vzbudily rozruch především v jeho vlastní zemi... Nevím, co je správně, ale vím, že takhle to úplně košer asi nebude.

Zatímco takto uvažuji (dítě vycítilo, že máma zvážněla a už s ní nebude žádná psina a tak tiše počítá prstíky), tramvají se nesou poznámky o inteligentním nestádovitém člověku, poznámky o vrtoších starého mužského, emoce hlásající egoistického vášnivého obdivovatele kolegy Putina. Rozhlížím se po lidech a mám v tom čím dál větší hokej.

Souhlas, vnímám osobu V.K. jako velmi egoistického a ješitného muže. Současně však jako člověka opravdu vzdělaného a odborníka ve svém oboru (co je však vlastně dnes jeho obor? Ekonomika? Ekologie? Politologie?), leč člověka který se názorově silně vyčlenil na jakýsi ostrov, kam za ním připlouvají jeho přívrženci a s otevřenými ústy jej s potleskem ve stoje následují, on však nenásleduje nikoho. Také na mě působí, že na svém ostrově obdivně salutuje směrem k východu, ale jeho názorová vyhraněnost ať už ekologického či ekonomického nebo ryze politického zaměření je jeho osobní věcí a mně je celkem lhostejná. Nelíbí se mi však, pokud okolní svět nabývá dojmu, že jeho vyhraněné názory reprezentují názory „mé země“, vím-li, že zbylé reprezentaci jeho vlastní země naskakuje při leckterém výroku husí kůže a ústa si vyplachuje hypermanganem, jen aby nebyla nařčena, že „si to myslí taky a chce to tak udělat též“.

Myslím si, že prezident by měl reprezentovat svou zemi jako celek. Měl by ji zastupovat a ctít navenek její kulturu, jejího ducha, zásadní názory jejích občanů (beru-li to tak, že většinový názor občanů se projeví výsledkem parlamentních voleb, pak by měl kopírovat většinový názor obou komor, vlády nevyjímaje). Jsou-li však napříč politickým spektrem názory a pohledy těchto institucí diametrálně odlišné od osobních názorů prezidenta jakožto člověka  a občana, měl by disponovat velkou schopností sebekontroly a sebekázně a na oficiálních vystoupeních své maličkosti jakožto hlavy státu pečlivě volit slov tak, aby své posluchače a oponenty neuváděl v omyl, že vyřčené postoje jsou charakteristickým vzorkem národní krve jeho vlasti, není-li tomu tak.

Paradoxně se může stát, že osobní názory prezidenta budou oproti obecně shodné názorové většině jeho národa správné a národ i vláda budou žít a uvažovat ve svém vlastním bludu a velkém omylu, ani to by však nemělo dle mého názoru prezidenta opravňovat k tomu, aby většinový názor navenek zastíral a prezentoval sebe jako občana. O správnosti svých úvah a o lepší volbě cesty do budoucnosti by měl přesvědčovat pouze svůj národ a svou vládu. Za hranicemi své země totiž už není občanem ale stává se představitelem své země. Stává se panem prezidentem a je škoda, když v tramvajích křižujících jeho zemi zaznívá z úst občanů onen dovětek – bohužel.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lenka Jelínková | pátek 10.7.2009 13:57 | karma článku: 13,41 | přečteno: 751x
  • Další články autora

Lenka Jelínková

Ti odjinud

...jsou všude kolem nás a je škoda, jestli je nevidíte... A nebo je vidíte a zatím nevíte, zatím si nevšímáte, že...

8.4.2016 v 19:25 | Karma: 19,01 | Přečteno: 768x | Diskuse| Osobní

Lenka Jelínková

Obyčejně neobyčejné

Je a není to klišé. Co se má dít, se neděje a co by se dít nemělo, se započne rázem.

14.12.2014 v 21:30 | Karma: 6,93 | Přečteno: 282x | Diskuse| Ostatní

Lenka Jelínková

Dobrý skutek musí být po zásluze potrestán

Čím víc se občas snažíme, tím hůř to potom dopadá. Prosím vás, netvrďte mi, že to ženský mají v životě jednodušší.

3.8.2012 v 13:09 | Karma: 17,37 | Přečteno: 1857x | Diskuse| Ostatní

Lenka Jelínková

Fosforeskující hlavy

Přísahala jsem si, že o Davidu Rathovi nenapíšu ani čárku. Jenže pak mě rozesmála představa tisíců fosforeskujících hlav a bylo rozhodnuto.

16.5.2012 v 14:48 | Karma: 15,35 | Přečteno: 791x | Diskuse| Ostatní

Lenka Jelínková

Nejdelší vteřina

Čím jsme starší, čím víc jsme toho v životě viděli, slyšeli a dokázali, tím víc toho může zmařit a zničit jediná vteřina.

16.5.2012 v 11:27 | Karma: 13,25 | Přečteno: 976x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

V kulturistice jsem srdcařka. Hejtři mi pomohli k popularitě, říká Mikulcová

11. května 2024  17:56

Seriál Ke kulturistice se Věra Mikulcová dostala náhodou, když jí lékař řekl, že je obézní a musí...

Čína chce povinný vojenský výcvik pro studenty. Armáda nemá dost lidí

11. května 2024  17:34

Čína hodlá zavést novou legislativu, která by stanovila povinný vojenský výcvik pro středoškoláky a...

Už žádné pálení triček. V Evropě se těch nenošených vyhodí až 32 milionů

11. května 2024  16:22

Neprodaná zcela nová trička nebo mikiny často končí na skládkách. Výrobce uložení na skládce vyjde...

Rusko je ničivá síla, nespokojí se jen s částí Ukrajiny, myslí si Pavel

11. května 2024  16:15

Rusko nám bude škodit a nespokojí se s tím, že získá jen část Ukrajiny, je přesvědčen český...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1260x
Jedna ze 7 mld. či kolik nás tuhle planetu obývá.

Seznam rubrik