Veľká Fatra – Ostrá

Bylo to na přelomu července a srpna, kdy jsme s manželem vyrazili na turistickou dovolenou do oblasti Velké Fatry. Ubytování v pravé slovenské dřevěnici jsme dostali jako dar a na náš výlet jsme se moc těšili. Paní domácí nás srdečně vítala se slovy „Už hodně let nám tu v létě tolik nepršelo“. Naštěstí naše výletní praxe nás naučila vymýšlet program na všechny alternativy počasí. Máme tedy krom turistických chodníků zmapované hrady, zámky i jeskyně v blízkém i širším okolí.

Dřevěnice byla nádherná. Konstatuji, že naši předkové byli nižšího vzrůstu a tak s obitou hlavou se za příplatek stěhujeme do modernější části.

Hurá, vyšlo slunce. Ráno tedy balíme turistické batohy, bereme zásobu vody, jídla, sladkostí i náhradního oblečení a vyrážíme na výlet. Parkujeme v Blatnici. Plni elánu vyrážíme po modré značce směr nové turistické zážitky. Zpočátku jdeme krásnou lesní cestičkou a jsme přesvědčeni, že převýšení přibližně 700 metrů hravě zvládneme. 

Lesní cestička, která je lemována menšími i většími skalkami, se postupně mění na nepříjemné stoupání. Jelikož poslední dny dost pršelo, terén je nesmírně kluzký. Stoupání je pořád více strmé. Po necelých dvou hodinách se dostáváme křižovatku žluté a modré značky na Muráni. Dále pokračujeme po žluté značce směr Ostrá.

 

Sedlo Ostré - jsme téměř v cíli. V tomto místě podle mapy žlutá značka končí, chodník však pokračuje až k vrcholu. Strmými schody z drven, jištěni řetězy se dostáváme na vrchol. 

Samotný výstup trvá asi jen deset minut a na jeho konci je nádherný výhled na široké okolí. 

 

 Výhled na vrch Tlstá. Pokochali jsme se nádherným výhledem, občerstvili se a jde se dolů. 

 

Cestu zpátky jsme zvolili po žluté značce směr Juriašova dolina. Cesta dolů začíná mírným stoupáním okolo Zadní ostré a potom nás čeká strmé klesání. Chodník místy hodnotíme jako neschůdný, ale jelikož začíná opět pršet, nemáme na výběr. 

 Tato turistická trasa patří mezi ty náročnější, odměnou však je překrásný výhled, za kterým se určitě vyplatí vrátit. 

Autor: Lenka Bartošová | pondělí 4.3.2013 18:55 | karma článku: 16,65 | přečteno: 576x
  • Další články autora

Lenka Bartošová

Psí věci (ne)potřebné

20.7.2017 v 8:08 | Karma: 20,89

Lenka Bartošová

Na druhý pohled

11.10.2016 v 8:08 | Karma: 18,55

Lenka Bartošová

Proměny

10.10.2016 v 17:02 | Karma: 19,25

Lenka Bartošová

Kľak (1352 m n.m.)

5.8.2016 v 8:07 | Karma: 15,76

Lenka Bartošová

Kečupová královna

9.10.2015 v 17:50 | Karma: 14,21