Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Psí věci (ne)potřebné

Rozloučit se svým psem je vždy hodně těžké. Je jedno, jestli jde do psího nebe nebo třeba za duhový most a je taky úplně jedno, jestli je to váš první nebo už pátý pes

V ruce vám zůstane jen prázdný obojek, v hlavě krásné vzpomínky a kdesi na duši obrovská díra. 

Nevím, kam po smrti šel můj, vlastně náš pes, bylo nám ouvej tak či tak. Od onoho dne viselo jedno vodítko na věšáku bez hnutí a jedna miska zůstávala pořád prázdná. Pár flaštiček s léky zas připomínalo, že ani psí důchod není procházka růžovým sadem. Všechno nám škodolibě připomínalo, že tu ještě nedávno byla. Když se jednoho dne pudlí kluci poprali o zapatrošený kousek její žvýkací kosti, řekla jsem DOST. Takhle to dál nepůjde. Vzpomínky navždy zůstanou, avšak věci musí pryč. Proč si taky zbytečně sypat sůl do rány?

A tak jsme vytřídili všechno, co teď už mělo nálepku „nepotřebné“. Sedm obojků? Pamatuju si snad ten červený a růžový… ale kde se jich vzalo sedm? K čemu mám čtyři vodítka a náhubků jak na trojhlavého draka? My pejskaři jsme občas trochu zvláštní, říkám si v duchu. Kupujeme vše, co se nám líbí, přitom těm psům je opravdu jedno, jestli barva obojku ladí s vodítkem a určitě ani nepřemýšlí nad tím, jestli mají dostatek hraček. Mnohem víc pro ně znamená společná procházka nebo čas na hru. S těmito myšlenkami se postupně malá hromádka věcí proměnila ve větší hromadu. Všechny věci jsme nacpali do dvou velkých tašek a věnovali psímu útulku.

Bylo to na podzim a zkracující se dny a ranní chladné mlhy připomínaly, že se blíží zima. Vzpomněla jsem si na ty naše nepotřebné věci, na pejsky v útulcích - pro ně je to obvykle kruté období. Do toho se mi někde pod hrudní kostí rozlil ten příjemný pocit, že jsme snad alespoň trochu pomohli. A v tu chvíli byl nápad na světě – uspořádejme podzimní sbírku věcí! Třeba někdo taky má doma prázdnou misku, obojek nebo pelíšek, který občas připomene nejsmutnější chvíle každého chovatele...

Připravit pár letáčků a určit termín sbírky nezabralo moc času. Sbírku jsme zrealizovali pod záštitou veterinární kliniky, kde pracuje můj manžel. Jsem moc vděčná jejímu majiteli za to, že nám to umožnil. Za týden se nasbíralo tolik věcí, že jsme čtyřikrát nacpali kufr našeho kombíku až po strop. To jsme teda ani ve snu nečekali! Zbývalo už jen všechno vybalit, roztřídit a odevzdat útulkům, s nimiž jsme se dopředu dohodli na odevzdání „několika drobností“.

Když jsem si tenkrát po několika hodinách práce konečně sedla na zadek, ptala jsem se sama sebe: „co jsi od toho všeho vlastně očekávala?“ Pocit úlevy nebo snad i radosti z něčeho nečekaně tak velkého? Když jsem se koukala na ty hromady věcí, které pomůžou spoustě psům, měla jsem někde hluboko uvnitř podivnou směs pocitů. Bylo mi, jako bych si vrazila dýku do duše a pak si do té rány nasypala sůl. Zbývalo snad už jen nalít na to koncentrovanou kyselinu sírovou a potom to pokapat benzínem a podpálit. Tohle teda pro mě asi nebyla ta správná cesta, jak se úspěšně emočně vyrovnat se vším, co se stalo.

Tenkrát jsem si však uvědomila, že člověk se občas prostě musí povznést sám nad sebe. Když se cítíme někde tam uvnitř špatně, tak to ještě neznamená, že celý svět je špatný. A tak i ten můj podivný pocit na duši byl najednou úplně zanedbatelný oproti tomu, co se tehdy podařilo. Mnohé věci, které pro nás už nemají žádnou hodnotu, anebo je už prostě nepotřebujeme, můžou mít pořád hodně velkou cenu pro ty, co nemají vůbec nic. Z této sbírky postupně stává tradice a já doufám, že i letos se nám podaří nacpat auto až po střechu. Několikrát. Držte nám palce!

Autor: Lenka Bartošová | čtvrtek 20.7.2017 8:08 | karma článku: 20,89 | přečteno: 701x
  • Další články autora

Lenka Bartošová

Kehlsteinhaus

Najdete ho v jedné z nejhezčích oblastí Německa - ve středisku Obersalzberg. Neblaze proslulý Kehlsteinhaus , známý též jako Hitlerovo Orlí hnízdo neboli Eagl ́s Nest se hrdě tyčí nedaleko skalnatého vrcholu hory Kehlstein ve výšce 1834 metrů nad mořem. Tato stavba spolu s novou silnicí vznikla na podnět Martina Bormanna, osobního tajemníka Adolfa Hitlera a vedoucího hlavní kanceláře NSDAP, jako dar strany k padesátinám Adolfa Hitlera. Stavba trvala jen neuvěřitelných 13 měsíců a svým způsobem je symbolem německého umu a vytrvalosti. I když v současnosti patří k nejnavštěvovanějším místům jižního Něměcka, dodnes se nad tímto sídlem vznáší mrazivý stín nedávné minulosti.

13.3.2015 v 17:29 | Karma: 14,72 | Přečteno: 651x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Bartošová

Elis

Občas se náš život dokáže zvrtnout tak, jak opravdu nechceme. Člověk ale občas asi musí dostat nějaké to poleno pod nohy, aby se naučil, že když zakopne, musí zase vstát a jít dál. Před deseti lety jsem zakopla. Spadla jsem a hodně to bolelo. Tehdy jsem si to uvědomila. Mohla jsem zůstat ležet a litovat sebe sama. Já jsem se však rozhodla jinak. Věděla jsem, že musím vstát a jít dál.

13.3.2015 v 7:03 | Karma: 22,86 | Přečteno: 510x | Diskuse| Ostatní

Lenka Bartošová

Nero

Toho roku Martin nepřišel na bílém koni. Byl to pochmurný zamračený den. Svého milovaného Césara, jediného věrného společníka a skutečného přítele naposledy nakrmila a vzala na procházku. Potom se s ním musela navždy rozloučit, protože byl už hodně, hodně nemocný. Z veterinární ambulance sa vrátila jen s obojkem v ruce a s velkou dírou v srdci.

11.3.2015 v 7:23 | Karma: 16,47 | Přečteno: 444x | Diskuse| Ostatní

Lenka Bartošová

Poctivá anamnéza

Důkladný popis onemocnění, jeho vznik i průběh – to jsou důležité informace, které pomůžou lékaři s diagnostikou. Paní s malým křížencem, která právě vcházela do ambulance, si to plně uvědomovala a byla připravena veterináři sdělit vše do posledního detailu.

25.2.2015 v 7:23 | Karma: 14,71 | Přečteno: 440x | Diskuse| Ostatní

Lenka Bartošová

Lily aneb když si vás adoptuje pes

Je to asi trochu paradox, ale člověk by se cítil asi hodně trapně, kdyby svého psa férově odnesl do útulku se slovy "už ho nemám rád, už ho víc nechci". Ve sběrnách nechtěných a nemilovaných jsou předci jen o trochu lepší podmínky nežli na poli či v lese.

10.2.2015 v 16:10 | Karma: 22,78 | Přečteno: 566x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Poslanci zvýšili ochranu zemědělské půdy i omezení jejího prodeje cizincům

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  11:55

Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Požár pralesa Mionší musel založit člověk, zjistili odborníci. Sčítají škody

3. května 2024  11:46

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Evropa otevřela dveře džihádistům, Londýn a Paříž nepoznáte, hlásá Trump

3. května 2024  11:34

Donald Trump krátce po potlačení propalestinských protestů na několika amerických univerzitách...

  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1179x
Neobyčajne obyčajná milovníčka psov, turistiky a vaječného likéru.