Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O stydlivce a bujných muškátech

Ještě nikdy se mi nepodařilo vypěstovat tak bohatou záplavu muškátových květů, jako v létě posledního roku mých vysokoškolských studií. Metrové převisy barevných květů zdobily mou loggii snad až do podzimu.

Já se tenkrát učila na státnice a zalívala muškáty. Dvakrát denně. Vždy ráno někdy kolem 8:25 dostaly muškáty svou první zálivku a pak večer v půl šesté druhou. Flákala jsem to jen o víkendech. To jsem se v osmém patře za nimi nemusela krčit a s konvičkou v ruce stříhnout na svého souseda, když odcházel do práce anebo se vracel domů. Vodou nasáklý substrát tak měl alespoň šanci mírně proschnout.

Když jsem ho poprvé potkala, v sluchátkách mi právě hrála Duffy svůj velký hit Mercy, já čekala se svým psem na výtah v naší bytovce a on stál najednou za mnou. Ohlédla jsem se a od toho okamžiku má duše přestala mít klid a můj mozek vyhlásil studijní stávku. I když pracoval na plné obrátky, odmítal si pamatovat jakékoliv nové poznatky z jaderné chemie. No jo, přiznávám, líbil se mi už na první pohled.

A tak jsme nastoupili do výtahu. On v dokonale padnoucím obleku, elegantní, vyrovnaný, sebevědomý. Já v natržených džínách a vytahaném triku, s funícím psem a oslintaným míčkem v ruce. Ach jo, život občas není až tak spravedlivý, jak bychom chtěli.

Za normálních okolností bych se nového souseda zeptala, jestli je tu nový, jelikož ho ještě nepotkala, mile bych ho uvítala v naší bytovce a popřála mu hezký zbytek dne. Ale tohle rozhodně nebyly normální okolnosti a tak jsem ze sebe jen roztržitě vysoukala: „Které patro to bude?“

Druhé patro. Sakra. To je moc nízko. „Hezkej pes,“ snažil se nesměle navázat rozhovor, „doufám, že mě nesežere.“ „I když tak patrně vypadám, svému psovi rozhodně nepředhazuju kusy roztrhaných sousedů,“ odpovídám s nesmělým úsměvem.

Zcela racionálně jsem usoudila, že mnohem lepší bude mlčky koukat nežli se snažit komunikovat. A tak jsem díky svému pozorovacímu talentu vypracovala přesný harmonogram zalívání muškátů. Kdyby se cestou do práce náhodou ohlédl a uviděl mě na jedné ze 144 loggií naší bytovky, nemusela bych přiznat, že ho šmíruju. Rostliny potřebují vláhu, hlavně v létě!

A tak ty muškáty rostly, kvetly, já absolvovala státnice a užívala posledních prázdnin. Avšak už nikdy jsem se neodhodlala být před ním vtipná. Jen jsem o něm snila a doufala, že by mi snad strýček náhoda mohl trochu pomoci. Alespoň trochu!

Vzbuď se, vzbuď se, vzbuď se! Šťouchá do mě psí ňufáček jednou v noci, stav nejvyšší pohotovosti. Nazouvám ponožky a tenisky, přes noční košili obleču mikinu, do jedné ruky chňapnu vodítko a do druhé klíče od bytu a už pádíme rychle ven. Stihli jsme to! Zatímco můj pes ulevoval svým útrobám, já stála v noční košili, mikině a teniskách, se sáčkem na exkrementy nataženým přes ruku, v šeru noční lampy.

V tu chvíli se moje nenaplněná touha potkat ho dokonale naplnila. Světla taxíku, který zastavil u naší bytovky, si na mě pěkně posvítila. Zaplatil, vystoupil a já měla děsnou chuť se propadnout až někam do zemského pláště.

Když mě spatřil, tak se usmál. Tehdy nad ránem jsme se vzájemně představili a taky jsme si konečně začali tykat. Čas letěl, muškáty postupně začaly schnout. Když přišly první mlhy podzimu, v okně jeho pronajatého bytu se už nesvítilo. Odstěhoval se dřív, než jsem stihla zjistit, jestli by se mnou nezašel na kafé. A pak se mi najednou zdála ta představa, že se jednou cestou do práce otočí a uvidí mě na jedné ze 144 loggií naší bytovky, schovanou v muškátech s konví v ruce, děsně absurdní.

Autor: Lenka Bartošová | čtvrtek 18.6.2015 9:12 | karma článku: 13,71 | přečteno: 774x
  • Další články autora

Lenka Bartošová

Psí věci (ne)potřebné

Rozloučit se svým psem je vždy hodně těžké. Je jedno, jestli jde do psího nebe nebo třeba za duhový most a je taky úplně jedno, jestli je to váš první nebo už pátý pes

20.7.2017 v 8:08 | Karma: 20,89 | Přečteno: 701x | Diskuse| Osobní

Lenka Bartošová

Na druhý pohled

„Haló slečno, vy jste ale kočka,“ oslovil ji při návštěvě psího útulku drobeček s velkýma ušima a křivýma předníma nohama. „Drobečku, ale já nejsem kočka...

11.10.2016 v 8:08 | Karma: 18,55 | Přečteno: 499x | Diskuse| Osobní

Lenka Bartošová

Proměny

Stejné místo, různé nálady, různé melodie, různá roční období. Často si povzdechnem a říkáme si "ať už je léto..." a přitom zapomínáme, jak krásné umí jaro být...

10.10.2016 v 17:02 | Karma: 19,25 | Přečteno: 290x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Bartošová

Kľak (1352 m n.m.)

Není Kľak jako Kľak. Ono je jich na Slovensku totiž víc. Kdybyste bloudili očima na mapě, našli byste tam hned tři tečky s takovým označením. Jednou z nich je malá obec v okresu Žarnovica.

5.8.2016 v 8:07 | Karma: 15,76 | Přečteno: 338x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Bartošová

Kečupová královna

Jako malá holka jsem sezónu zavařování i „marmeládování“ vůbec neměla ráda. Moje šikovné dětské ručičky byly plně využívány u tak nimravých činností, jako je třeba čištění rybízu na marmeládu.

9.10.2015 v 17:50 | Karma: 14,21 | Přečteno: 334x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1179x
Neobyčajne obyčajná milovníčka psov, turistiky a vaječného likéru.