Na prostý lid musí být přísnost!

Určitě jste si všimli nejnovější vlny blokací napříč facebookem. Jakmile sdílíte odkaz, jste takřka bez výjimky zablokováni.

Jméno Zuckerberg začíná nápadně připomínat osvědčenou specialitu české šlechty: cukr a bič. Včera spustil facebook lavinu úsměvných blokací napříč celou planetou. Nejspíš chce naštvat i ty uživatele, kteří mu dosud tleskali za duhové lidičky a rasismus naruby.

 

Velice dobře si rozmyslete, zda chcete opravdu něco sdílet. Sdílení je totiž novodobý facebookový zločin. Že se bedlivým dohlížitelům nelíbí odkazy na konspirační weby je známá věc. Co si ale myslet o blokaci za odkaz na článek o záchraně pejska na Moravě, který přežil víc než týden v troskách? Anebo o citaci odstavce z Deklarace nezávislosti, který dokonce facebook označil jako nenávistný. Raději nechci domýšlet, co by se stalo po sdílení videa Čtvrtníčkovy České sody. Nejspíš by nám u dveří zazvonila zásahová jednotka.

 

Zablokováno!

 

Zablokováno!

 

Zablokováno!

 

Takhle nějak by mohl facebook za chvíli vypadat. Uživatelé pláčou, vztekají se, navzájem si sdílejí info o zákazu sdílení. Nechápou, že se je facebook nechtěně snaží přimět k aktivnímu trávení času zabíjeného na jeho úžasné síti. Chce, aby psali, fotili, vymýšleli citáty, rozvíjeli konspirace. Ze sdílených odkazů facebook nic nemá, nevytvářejí mu obsah, ze kterého je živ. Naopak, poskytuje se skřípěním zubů bezplatnou reklamu na texty a fotky, na které nemá žádná práva, nemůže je krást, ani cenzurovat.

 

Zuckerberg může třeba ublokovat, my ho k životu nepotřebujeme. Maximálně nám unikne nějaká pozvánka na koncert, na který my poslušní všech vládních nařízení beztak nemůžeme bez testu nebo očkování. Pokud jsme na sociálních sítích závislí, vždycky můžeme přejít jinam. Třeba na síť, kterou v minulých dnech zprovoznil bývalý americký prezident. Její název sem raději nebudu psát. Nechci být totiž zablokován.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Stanislav Lelek | neděle 4.7.2021 10:28 | karma článku: 26,06 | přečteno: 706x
  • Další články autora

Stanislav Lelek

Marcela

30.1.2022 v 14:25 | Karma: 9,82

Stanislav Lelek

Takhle my si žijeme

27.1.2022 v 11:39 | Karma: 20,23

Stanislav Lelek

Bude třetí světová?

22.1.2022 v 11:59 | Karma: 36,15

Stanislav Lelek

Vzpomínka na pád stíhačky

26.8.2021 v 13:31 | Karma: 25,13