Je Edward Snowden pouhou volavkou?

Odhalil světu informace o masivním sledování a odposlouchávání telefonů. Zaslouží si být oslavován jako hrdina? Nebo spíše jako kontrašpión, případně blbec, který naletěl na hru tajných služeb?

Zatím je nám Snowdenovo odhalení prezentováno jako hrdinství, a on sám obdivován jako muž, který s nasazením vlastního života odhalil, či spíše připomněl světu, že jsme díky všudypřítomné elektronice, kterou tak milujeme, šmírování na každém kroku. Pokud si Velký bratr vzpomene, může slyšet každé naše slovo. Vyznání lásky i nenávisti, obchodní tajemství, aktuální drby i novinky z pavlače. S tím vším tak nějak počítáme, proto do telefonu raději říkáme pistoli stříkačka, a miliony oblékáme do krabic od vína. Jinak je nám to docela šumák.

Naproti tomu jsou lidé, kterým by to eventuálně vadit mohlo - politici. Angela Merkel může vyprávět, jak to je doopravdy s pomocí Řecku, a kdo z toho ve skutečnosti má prospěch. Řecko to rozhodně nebude. Banky jsou zkrátka nenažrané, Velký bratr to ví, a Angela jako oběť odposlechů mu to do mobilu potvrdila.  

Nebýt Edwarda Snowdena, mohly být vztahy mezi USA a Německem lepší než dobré, a obě země se mohly nadále navzájem šmírovat stejně jako dosud. Jenže ten chlapík si dovolil říci nahlas, že císař je nahý. A je zle.

Po Snowdenově odhalení nastala diplomatická bouře. Jak známo, v bouřce snadno zanikne sebehlasitější výstřel. Nabízí se otázka, jestli Snowdenovo odhalení nebylo tajnými službami plánováno. Jak elegantně zařídit, aby se americký špión legálně infiltroval do Ruska, a ještě mu tam byl nabídnut azyl?

Staré metody šmírování byly obětovány, aby v nastalém chaosu mohly být implementovány daleko dokonalejší a hlubší metody špionáže. Připadá vám to padlé na hlavu? Budiž. Nepochybně informováni médii víte, na čí straně je pravda.

Náš milý Snowden o tom, že na něj někdo tlačí, nemusel mít vůbec tušení. Na základě jeho přirozených sklonů ke spravedlnosti mohl být dlouhodobě manipulován k tomu, aby odhalil to, co mu bylo dovoleno odhalit. V přesvědčení, že udělal dobrou věc a odhalil světu to, co svět dávno věděl. Jen na to tak trochu zapomněl.

De facto se nic nestalo, kromě toho, že Snowden je v srdci Ruska, a Angela Merkel si naivně myslí, že po té aféře se ji už nikdo nedovolí odposlouchávat. Staré dosluhující štěnice byly v bouřce vyměněny za nové a Země se točí vesele dál. 

Nenutím vás, abyste tomu věřili. Chtěl bych, abyste přemýšleli. Třeba o tom, že svět není takový, jak se o něm píše v novinách, a hrdinové nebývají ti, o kterých se mluví.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Stanislav Lelek | čtvrtek 20.2.2014 0:40 | karma článku: 12,92 | přečteno: 537x
  • Další články autora

Stanislav Lelek

Marcela

30.1.2022 v 14:25 | Karma: 9,82

Stanislav Lelek

Takhle my si žijeme

27.1.2022 v 11:39 | Karma: 20,23

Stanislav Lelek

Bude třetí světová?

22.1.2022 v 11:59 | Karma: 36,15

Stanislav Lelek

Vzpomínka na pád stíhačky

26.8.2021 v 13:31 | Karma: 25,13