Blázni z Česka zakládají nový stát

Jeden by nevěřil, co je dnes možné. Pár Čechů si usmyslí zabrat kus území kdesi na jihu a založit tam nový stát. Je Česká republika dokonalá, nebo potřebuje konkurenci? Slyšte zamyšlení formou dopisu. 

Vážení Liberlanďané etc.,
Díky nepříliš lichotivému článku na idnes.cz jsme se seznámili s vaším projektem Liberlandu. Myšlenka na nový stát, založený díky úsloví “když se dva perou, třetí se směje,” nám přišla nejdříve recesistická. Chvíli jsme nad tím dumali, a najednou to celé nevypadalo vůbec pitomě. Světe div se, informací o Liberlandu je násobně více v zahraničních médiích, zatímco ta česká mlčí, mlží, případně dělají z prezidenta Jedličky, ačkoli se jmenuje Vít, hloupého Honzu.

Abychom to zkrátili, po shlédnutí videí na youtube na nás dýchl pocit příjemné nevázanosti a svobody. Tedy něčeho, co naše civilizace dávno zapomněla. Abyste to nechápali špatně, nepřipadáme si v Čechách zle, ani nemáme z daňového hlediska potřebu zásadní revolty. Je to spíš pocit, že jsme jako Evropané zapomněli, co to znamená opravdově a svobodně žít, volně dýchat, smát se, aniž by nám někdo diktoval, co všechno musíme předtím, než je nám dovoleno si prdnout. 

Můžeme nadávat na prezidenta, na vládu, ale pokud si v konkrétním případě zanadáváme na cikány, aby se jeden bál, že poruší zákon. Ale to jen tak na okraj. Jako občané EU se cítíme svazováni nesmyslnými direktivami na všechno možné, postrádajíc možnost svobodné volby používat třeba pitomé žárovky. Původní krásná myšlenka evropského sjednocení a sounáležitosti se nám zvrhla do jakéhosi paktu držícího své občany v nastavených mantinelech, a v případě jejich překročení hrozícího přelitím dotací k sousedovi.  

Mimochodem, určitě uvítáme využití Nikoly Tesly, jehož jméno je ve světě legendou, a díky němuž dnes žijeme tak, jak žijeme /připomeňme střídavý proud, 3fázové motory, rádia, vysílačky, mobilní telefony atd./  Nejen proto, že se narodil doslova za dveřmi Liberlandu, ale jistě najdete pár zmínek, kde zastává některé ideály propagované dnes vámi. 

Z vašeho úmyslu pokusit se vybudovat "Nové Monako," máme upřímnou radost, a pokud výhledově něco zásadního nepohnojíte /rozuměj neopomenete,/ rádi rozšíříme řady Liberlanďanů.

 

Autor: Stanislav Lelek | neděle 3.5.2015 12:46 | karma článku: 23,41 | přečteno: 586x
  • Další články autora

Stanislav Lelek

Marcela

30.1.2022 v 14:25 | Karma: 9,82

Stanislav Lelek

Takhle my si žijeme

27.1.2022 v 11:39 | Karma: 20,23

Stanislav Lelek

Bude třetí světová?

22.1.2022 v 11:59 | Karma: 36,15

Stanislav Lelek

Vzpomínka na pád stíhačky

26.8.2021 v 13:31 | Karma: 25,13