Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

„Mami, jdu se vyplakat!“, aneb jak si poradit s dětským pláčem

Pokud očekáváte, že se tu teď dozvíte zaručený recept, jak zabránit, aby děti plakaly, tak ani neplýtvejte svým drahocenným časem a nečtěte dál.

Určitě každý z nás občas zažívá stav, kdy si vroucně přeje, aby se mohl vybrečet, ať už kvůli vzteku či smutku. A cítíme, že právě pláč by nám pomohl setřást ze sebe to svíravé napětí. A ono to nejde! Čekáme na slzy a pořád nic! A tak se pak přejídáme, kouříme, pijeme alkohol nebo mlátíme svou ženu/muže, v lepším případě si jdeme naložit do posilovny. I to jsou způsoby, jak si alespoň na chvíli ulevit. A přitom by stačilo tak málo – pláč. Prostý pláč, který je naprosto lidský a přirozený, stejně jako vylučování.

Jenže my od dětství slyšeli: „Kluci přece nepláčou!“, „Neřvi, nebo Ti ještě jednu švihnu, abys věděla, proč!“, “Nebreč, vždyť se ti nic nestalo!“, „Neplakej, jsem moc smutná, když pláčeš!“, a tak jsme začali považovat pláč za něco, co se nesmí, co se nenosí, co je prostě špatné!

Existuje řada důvodů, proč děti pláčou. V tomto článku se chci zabývat dvěma hlavními důvody – pláč z důvodu nějakého zranění, bolesti a pláč z důvodu vzteku.

Jean Liedloffová píše ve své knize Koncept kontinua o jihoamerickém indiánském kmeni Yequánů. Mimo jiné se tam dočteme, že rodiny žijí pohromadě s rodinou nevěsty. Nejstarší žena má vždy otevřenou náruč pro svou dceru, kdykoli se potřebuje vyplakat. Ona naopak poskytne kdykoli náruč svému manželovi a svým dětem. Nikdo se neptá, proč a co se stalo a hlavně se nikdo nepodivuje, že dospělý pláče, ani v případě, jedná-li se o muže. Nikdo se mu neposmívá, nikomu na tom zkrátka nepřijde nic nenormálního.

Proč se stále plno rodičů pozastavuje nad tím, že se děti vztekají, kopou nožičkama, buší pěstičkami, mlátí hlavou o zem nebo o zeď. Já se tomu nedivím, občas mám taky takový přetlak emocí, že bych něco nebo někoho nejraději nakopla! Rozdíl mezi námi a dětmi je pouze v tom, že my ten svůj vztek dokážeme ukočírovat, protože jsme se to za ta léta naučili. A stejně jak jsem již v úvodu řekla, si to vybíjíme nějak jinak. A naše děti se to prostě teprve učí. Ale já osobně tedy nechci ze svého dítěte vychovat člověk, který bude své emoce držet pod pokličkou. To ovšem neznamená, že by měl být nějaký agresivní a někomu ubližovat. Když ovšem uvidí, že emoce jsou normální, naučí se je postupem času civilizovaně zpracovávat, ne uzavírat do papiňáku, který jednou vybouchne!

Když potřebuje Tadeášek plakat, ať už v případě, že se zranil nebo v případě, že se vzteká, rozhodně ho neumlčuji. Naopak se snažím jeho emoce podpořit a vlastně i pochopit. „Jsi naštvaný, viď! Vůbec se nedivím, také bych byla naštvaná, kdyby mi ten kluk nechtěl půjčit hračku!“; „Bolí Tě to! Já viděla, jak jsi spadnul, byla to velká rána, chápu, že Tě to bolí, klidně se vyplač, ono to pomůže a ta bolest bude třeba snesitelnější!“; „Jsi na mě rozzlobený, že Ti nechci koupit bonbóny! Měl jsi na ně strašnou chuť a já Ti je nekoupila a teď jsi z toho smutný!“ Po těchto slovech začne obvykle řvát ještě intenzivněji.  Řev je sice intenzivnější, ale o to trvá kratší dobu! Snažím se i nabídnout náruč, má-li chuť. Někdy se chce při pláči tulit (obvykle, když ho něco bolí), nebo stačí, že jsem nablízku, jindy se zase chce vyplakat o samotě.

Nedávno mne potěšila situace, kdy byl Tadeášek nějaký přetažený a podrážděný a říká: „Maminko, jdu se vyplakat!“ Lehnul si v kuchyni pod stůl, chvíli vzlykal, asi po 3 minutách se zvednul usměvavý klučík a říká: „Tak už si můžeme zase hrát!“ Přišlo mi to naprosto přirozené a samozřejmé, jakoby říkal, že se jde vyčurat. Vykonal svou emocionální potřebu beze studu v klidu a bezpečí. Nevím, za je to naším přístupem, nebo něčím jiným, každopádně když mohu posoudit a porovnat s okolím, připadá mi emočně daleko vyrovnanější než jiné děti. Takže paradoxně pláče a vzteká se daleko méně než ostatní děti kolem nás. Já tedy osobně věřím, že je to tím pocitem důvěry, že i když bude mít "špatnou" náladu, my ho neodsoudíme, ale naopak za námi může přijít pro podporu.

Už od mala ho učím, že člověk má právo být občas naštvaný, smutný a zraněný a není nutné to skrývat. Asi před půl rokem za mnou přišel s dotazem, co znamená slovo zbabělec. Podivila jsem se, že dvouapůlleté dítě řeší takovéto slovo. Myslel si, že je to člověk, který se bojí. Tak jsem mu po chvíli rozmýšlení řekla: „Máme právo, bát se a mít z něčeho strach! To není zbabělé, je to lidské, zbabělec je pouze ten, kdo má strach a nechce ho přiznat!“

Tak recept na utišení dětského pláč jsem Vám nedala, ale třeba ho začnete víc chápat a podporovat;) 

Autor: Denisa Legnerová Jandová | pátek 29.11.2013 21:42 | karma článku: 14,92 | přečteno: 975x
  • Další články autora

Denisa Legnerová Jandová

Rekonstrukce starého domu – část 1 – Rozhodnutí

O rekonstrukci více než sto let starého domu od A. Chtělo by se mi říci do Z, ale to asi neklapne, protože i více než tři roky od koupě jsme stále v procesu a jak jsme si uvědomili, v procesu, který asi jen tak neskončí...

4.10.2016 v 16:48 | Karma: 17,80 | Přečteno: 879x | Osobní

Denisa Legnerová Jandová

Když zbyde pár zažloutlých fotografií...

...pár sto let starých zažloutlých fotografií z první světové války v Albánii a Bosně a Hercegovině, kde bojoval manžela pradědeček...

7.9.2016 v 21:15 | Karma: 23,36 | Přečteno: 479x | Diskuse| Fotoblogy

Denisa Legnerová Jandová

Co mě v poslední době rozpálilo doběla

Pomáhat a chránit, zni heslo jedné naší instituce. Prodej tvrdých drog by se možná mohl považovat za určitý druh pomoci, že?!

4.9.2016 v 19:04 | Karma: 25,55 | Přečteno: 1202x | Společnost

Denisa Legnerová Jandová

Jeden hot a druhý čehý aneb protiklady se prý přitahují

Hodiny fyziky sice nepatřily na škole k mým oblíbeným předmětům, ale mám pocit, že něco podobného tam zaznělo a tak na tom asi opravdu něco bude. Dle astrologie jsem panna, určité charakteristiky tohoto znamení na mne stoprocentně

13.4.2016 v 14:46 | Karma: 14,54 | Přečteno: 490x | Ona

Denisa Legnerová Jandová

Spánek a uspávání malých dětí

Na toto téma byla určitě napsána řada článků a je stále hodně rodičů, kteří hledají zaručený recept, jak si s tímto poradit. Po necelých šesti letech role matky dnes již dvou dětí, jsem došla zatím k jedinému závěru –

11.4.2016 v 9:02 | Karma: 15,65 | Přečteno: 569x | Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 79
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 906x
...normálně nenormální ženská...

Seznam rubrik