Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O kulatých a lomených šipkách na silnicích

Jezdit po silnici z Karviné do Ostravy je docela dobrodružné. Nikdy nevíte, kdy minete nějaké to auto ve svodidlech - o karvinských řidičích kolují po republice doslova legendy a pomníčky kolem silnice 59 by vydaly na menší hřbitov. Taky nepočítejte s tím, že se během cesty budete kochat lesy nebo poli. Krajina mezi Karvinou a Ostravou je poznamenána těžbou a průmyslovou činností a s nimi spojenými sociálními jevy, takže spíš narazíte na rekultivované plochy, kaliště, těžní věže, vysídlené oblasti, nakloněné kostely, haldy hlušiny a nepříliš zbohatlicky působící rodinné domy. Rutinou cestování mezi oběma městy je neustálé opravování silnice, která je nepřetržitě poškozená, často v důsledku důlních vlivů. Rok co rok nabíhají na některé vybrané úseky frézy a dochází k výměně povrchu. Provoz je často veden jen v jednom pruhu. Pak se namalují vodorovné dopravní značky. Když je vše hotovo, čeká se, kdy se ve vozovce nadělají nové díry.

Směrové šipkyWikipedie

Přednedávnem probíhala oprava vozovky před výjezdem z Petřvaldu na křižovatce u Hedviky. Jednalo se tak trochu o neobvyklou křižovatku, protože na ní i po těch letech zůstaly staré lomené směrové šipky ještě z éry před změnou dopravního značení. Mnozí z vás si jistě vzpomenou na první polovinu nultých let, kdy silničáři hystericky přemalovávali tradiční lomené šipky oblými, což v některých místech vedlo k tomu, že na vozovce byly vidět spolu zápasící původní i nové značky.

Jedna z prvních vln kritiky se snesla na hlavu Evropské unie, která údajně vyžadovala sjednocení dopravního značení podle svých byrokratických norem. Ve skutečnosti šlo o jeden z populárních mýtů a EU byla do celého šipkového šílenství namočena nevinně, jak dokládá například tento článek. Při svých občasných cestách po Evropě jsem snad kromě Rakouska a Německa na podobné šipky, jaké nyní malujeme i my, nenarazil. Slováci si ponechali své lomené šipky, Poláci mají ne zrovna elegantní šipky s širokými hlavicemi, francouzské šipky jsou podobné těm našim původním, rumunské jsou podobné polským. Tak jakápak evropská norma? Pokud se zde někdo vyznamenal, pak české úřednictvo a zákonodárci. Ostatně proč by si dodavatelé barvy nemohli přijít k nějaké té koruně, když oblé šipky jsou lepší z psychologického hlediska...

Proč se na křižovatce u Hedviky v Petřvaldě tak dlouho držely staré šipky, můžu jen hádat. Možná kdosi z petřvaldského městského úřadu pociťoval nostalgický sentiment a křižovatku nenechal přemalovat úmyslně. Možná považoval změnu v Zákonu o provozu na pozemních komunikacích za zbytečný byrokratický výmysl. Každopádně je k zamyšlení, že tyto šipky dokázaly na povrchu vozovky přežít tolik let bez poškození, které by vyžadovalo přemalování. Netvrdím, že staré značky vždy a všude zářily novotou, ale když vidím nové značky sešoupané po několika měsících, ptám se sám sebe, z čeho že tu barvu vlastně vyrábějí.

Nové šipky mi nevadí. Koneckonců jsou logičtější, protože se zatáčí plynulým točením volantu, ne jeho strhnutím. Lomené šipky ale mají určité kouzlo - jsou tak trochu připomínkou časů, ve kterých jsem vyrostl a ke kterým se občas nostalgicky vracím - devadesátých let. Při rekonstrukci křižovatky u Hedviky došlo k výměně povrchu a přemalování šipek pouze na hlavní silnici. Na vedlejší zůstaly staré dobré lomené. Když tamtudy projíždím, jsem za tenhle pomník minulosti, kterého si vlastně vůbec nikdo nevšímá a který ani nikdo jako pomník nevnímá, rád. Řečeno sentimentálně, ta křižovatka vlastně tak trochu působí jako spojnice dvou období života. I když za to vděčím jen nějakým hloupým šipkám... :-)

Autor: Michal Ledwoń | pondělí 5.11.2012 17:17 | karma článku: 17,84 | přečteno: 1960x
  • Další články autora

Michal Ledwoń

Přepisujme ruská a ukrajinská jména česky, ne anglicky!

Válka na Ukrajině se do naší všednodenní zkušenosti valí z médií i sociálních sítí. Mám v té souvislosti takovou jednu malou prosbu...

24.3.2022 v 17:54 | Karma: 29,44 | Přečteno: 1282x | Diskuse| Média

Michal Ledwoń

Creepypasta: Připoutejte se

Druhou (a zatím poslední) creepypastou z mé vlastní dílny je Připoutejte se. Válela se mi na disku už nějakou dobu a teprve před pár dny jsem ji zveřejnil na creepypasta.wikia.com. Tohle je její český překlad.

18.11.2020 v 16:33 | Karma: 8,62 | Přečteno: 495x | Diskuse| Hobby

Michal Ledwoń

Creepypasta: Druhá tvář lásky

Je to už pět let, co jsem na svém blogu naposledy zveřejnil český překlad nějaké creepypasty. Chtěl bych na tradici navázat – tentokrát překladem jedné ze svých vlastních creepypast: Druhé tváře lásky.

16.11.2020 v 18:13 | Karma: 8,67 | Přečteno: 590x | Diskuse| Hobby

Michal Ledwoń

Opravdu je Karviná tak špatné místo k životu?

Občas médii proběhne zpráva o kvalitě života napříč Českem. Karviná se v nich pravidelně objevuje na posledních příčkách. Jak takové statistiky vnímá místní? A jak se v Karviné žije doopravdy?

27.10.2020 v 19:18 | Karma: 15,98 | Přečteno: 1246x | Diskuse| Ostrava

Michal Ledwoń

Sex v seriálu z Tolkienova světa? Proč ne, ale opatrně

Médii proběhla zpráva, která vyvolala debatu mezi čtenáři fantasy. Autoři nového seriálu z prostředí Tolkiena světa, který natáčí Amazon, hledají komparz pro „nahé“ scény.

16.10.2020 v 15:08 | Karma: 10,56 | Přečteno: 730x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Záchranka na maratonu ošetřila 13 běžců po kolapsu, do nemocnice nemusel žádný

5. května 2024  13:30

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili dosud 13 běžců, vesměs po kolapsu....

Al-Džazíra končí v Izraeli. Hrozba pro bezpečnost, shodla se vláda

5. května 2024  13:28

Izraelská vláda jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra v zemi....

Vláda odvolala velvyslance v Rusku, řekl Lipavský. Inaugurace Putina bude bez Česka

5. května 2024  12:59,  aktualizováno  13:25

Vláda odvolala českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku, řekl v neděli v diskusním pořadu...

Malostranský zápisník: Když nevíš, kudy kam, majzni soka Putinem!

5. května 2024

Premium Jak odvrátit pozornost od kočkopsího tandemu Vondra-Niedermayer? Kdo zase znásilnil českého...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3911x
Středoškolský učitel angličtiny a společenských věd. Taky amatérský muzikant a filmový nadšenec, překladatel trailerů, vlastenec a rumunofil.