Včely letěly krásně

Název dokumentárního filmu Karla Čtveráčka zní poeticky a film takový je. Zavede nás do starých časů přelomu 19. a první poloviny 20. století. Vypráví o osudech dvou generací významných fotografů z Českého Krumlova – Josefa a Františka Seidlových. Příběh jedné rodiny odkryje historii od dob mocnářství po minulý režim, prolíná se v něm český, rakouský a německý svět.

Odkaz rodiny Seidlových, která se fotograficky zaměřila na Šumavu – její přírodní krásu  a také její obyvatele, je unikátní - dochovalo se neuvěřitelných 140 000 fotografií. Některé jsou pořízeny v proslulém rodinném ateliéru, jiné v přírodě, další před plátny, které Josef Seidel vozil po jižních Čechách a stavěl před ně celé rodiny i jednotlivce.

Dokument se zabývá nejen fotografiemi a osudem rodiny, ale také rekonstrukcí domu, v němž ateliér sídlil. Dům byl ve velmi špatném stavu, naštěstí se jej podařilo zachránit, zrekonstruovat a opět do něj vnést život.

Film Včely letěly krásně vás přenese o sto let zpátky, na chvíli vás zastaví a přiměje  vás se zamyslet, co po nás zbyde, co zanecháme dalším generacím my.

P.S. Fotografie Josefa a Františka Seidlových jsou nyní k vidění v galerii Langhans.

Autor: Radka Lankašová | pondělí 19.10.2009 23:50 | karma článku: 11,58 | přečteno: 1685x