Není dovolená jako dovolená

Japonec před Eiffelovkou ověšený foťáky a kamerou ve stejném kloboučku jako celý zájezd. Češka 2 týdny téměř bez hnutí chytající bronz  na pláži u Rudého moře. Stereotyp? Ne, holý fakt.

Včera jsem byla na obědě s kamarádem Japoncem. Naposledy jsme se viděli na podzim krátce před našimi dovolenými. Moto se chystal připojit v Paříži k zájezdu pořádaném japonskou cestovkou po Francii, já se chystala do Egypta.

 

„Jak bylo v Egyptě?“ Motova paměť je neuvěřitelná.

„Super. Nebe dva týdny bez mráčku,  na pláži se dalo hnout, v moři korálový útes, díky čemuž jsme měli  při šnorchlování akvárko v přímém přenosu, vynikající jídlo a čistý, bezpečný hotel. Dokonce jsme stihli 2 výlety.“

„Tys byla dva týdny na jednom místě?!“

„Ano.“

„V jednom jediném hotelu?!“

„Jo. To nebyl poznávací zájezd, ale klasický pobytový.“

Moto na mě třeštil oči. Nemohl tomu uvěřit.  V Japonsku by něco takového nikoho nenapadlo.

 

Naše kultury jsou opravdu rozdílné. U nich je málo dovolené, část se ještě stále dává na oltář firmě, tudíž volna je tak málo, že se během něj musí stihnout vše. Proto tolik fotoaparátů kolem krku, proto Evropa za týden. Teprve doma se v klidu dívají, kde byli a co viděli. Tak to měl ostatně on po Francii.

 

Moje verze dovolené Mota zaujala. Viděla jsem, jak mu to vrtá hlavou. Asi pět minut sám se sebou bojoval a pak se zeptal: „A jaký je na takové dovolené režim?“

„Děláš si, co chceš, kdy chceš. Jediné, co tě omezuje, je čas výdeje jídel.“

 

Dva týdny na jednom místě byl ještě jakž takž schopen pobrat, ale tohle už na něj bylo moc.  

14 dnů nicnedělání? Bez programu? Pro něj představa z kategorie sci-fi. Začala jsem si připadat nepatřičně.

 

Pak mě projela hlavou spásná myšlenka. Animační programy! Úplně pookřál, když jsem mu řekla, že pokud by chtěl, tak si může po ránu zacvičit, jak je zvyklý z práce doma v Japonsku. Celý den a večer jsou neustále nějaké organizované aktivity. Účastnil-li by se všeho a do programu by se započítal i čas na jídlo, měl by tak 2 – 3 hodinky volna denně. Rozzářil se. To byla rázem jiná!

 

Ani bych se nedivila, kdyby se letos v Hurghadě objevilo několik zájezdů z Japonska. Takový adrenalin být týden na jednom jediném místě, v jednom jediném hotelu a jen aktivně odpočívat si přeci nelze nechat ujít!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Radka Lankašová | sobota 23.5.2009 16:57 | karma článku: 15,42 | přečteno: 917x