Napůl plná sklenice

Hádanka: Je to muž, gejzír vtipu a dobré nálady, radosti ze života, skvělý vypravěč svých neuvěřitelných historek. Kdo to je?

Malá nápověda: narodil se v roce 1926 v Praze, přežil tři koncentrační tábory a utekl z pochodu smrti, emigroval po roce 1968, byl jmenován profesorem na univerzitě ve Washingtonu, patří mezi respektované spisovatele.
Správná odpověď: Arnošt Lustig.
Měla jsem možnost zúčastnit se besedy s Arnoštem Lustigem, který navzdory své nemoci, bavil všechny přítomné, jeho šarmu se nedalo odolat. Setkání s tímto mimořádným mužem vás nabije dobrou náladou na rok dopředu. Jeho vitalita a nefalšovaná radost ze života jsou nakažlivé. Za tím vším je hluboká moudrost, vnímavost, empatie a  pochopení druhých.
Přiznám se, že obdivuji lidi, kteří se nevzdají, nepodlehnou svému osudu, naopak mají odvahu se s ním poprat a dokážou nad ním zvítězit. Mezi takové patří v mých očích pan Lustig. Je pro mě potvrzením, že si každý můžeme zvolit svůj životní přístup. Je jen a pouze na každém z nás, zda vidí svou  sklenici vidět napůl prázdnou nebo napůl plnou.
Kéž by stejnou jiskru v oku a šibalství, kterým oplývá pan Lustig, mělo více lidí kolem nás. Bylo by nám na světě rozhodně veseleji.

Autor: Radka Lankašová | úterý 25.5.2010 14:25 | karma článku: 15,59 | přečteno: 1458x