Euro

Je praktické, platí ve většině zemích Evropy. Ale je nudné a mně se nelíbí. Platidlo považuji za odraz kultury  a historie dané země. Jeho přijetím  podle mě ztrácejí státy část své národní identity.

Pamatujete na marky, franky, guldeny, liry…? To byla krása! Bavilo mě zkoumat jednotlivé bankovky           a mince. Byly různě těžké, velké, barevné, graficky provedené. Díky penězům jsem se leccos dozvěděla     o význačných stavbách nebo významných osobnostech historie té které země.

 

Nyní jsou ve většině zemích EU stejné bankovky a mince.  Pravděpodobně jsou kompromisem, aby se vyhovělo všem členským státům. Výsledek znáte sami.

 

Chápu, že jednotná měna je záležitost velmi  praktická. Usnadňuje ekonomiku eurozóny. Taky je mi jasné, že poslední, co ekonomy a politiky zajímalo, byla estetická hodnota peněz.

 

Ani trochu se na přijetí eura netěším, byť nevyhnutelnost tohoto kroku chápu. Bude se mi po Janu Ámosu Komenském,  Boženě Němcové a spol. regulérně stýskat.

 

Dovolená se blíží a  mě opět čeká cesta do směnárny. Jdu si pořídit libry, jsou krásné. Doufám, že Briti vydrží a svou měnu si nechají.

 

Euro, jsi praktické, ale naše koruna je nádherná.

Autor: Radka Lankašová | úterý 30.6.2009 19:45 | karma článku: 17,70 | přečteno: 1192x