Zacházení s mentálně postiženými.

Inclusion Europpe: Children with intellectual disabilities deserve the same opportunities and rights as other children. Děti s mentálním postižením si zasluhují mít stejné příležitosti a práva jako jiné děti.

Stát ukazuje svou kulturní vyspělost především podle toho, jak se dokáže postarat o své neproduktivní členy, kteří kvůli zdravotnímu hendikepu nemohou konkurovat ostatním členům společnosti. Nejedná se tedy o ty případy, kdy uvažovaná osoba má předpoklady pro práci a nechce jich využít. Aktivita Inclusion Europe je zaměřena na vytváření příležitostí, ve kterých by se postižený člověk mohl realizovat s ohledem na svůj hendikep. Společnost se ochuzuje o mnohé, když odkazuje postižené lidi na systém sociální podpory, bez toho, aby se snažila využít jejich potenciál.

Polopaticky řečeno. Jakýkoli člověk potřebuje pro své uplatnění vhodné podmínky.  Jen někteří z mála si podmínky kolem sebe umí upravit tak, aby vyhovovaly jeho snaze o realizaci. Mentálně postižení jsou odkázáni při vytváření vhodných podmínek na ty druhé. Je naprosto jasné, že když jim nastavíme podmínky stejné jako mají ostatní - selžou. Mohou ale uspět, jestliže pro ně vhodným způsobem upravíme výchozí situaci. Můžeme uvést příklad. Běžně člověk nerozumí svým zdravotním problémům.Navštíví lékaře,  aby mu jeho problém vysvětlil. Lékař může věc začít objasňovat s pomocí složité terminologie, které žadatel vůbec nerozumí. Ale může se také snažit o to - i když je to pro něj složitější - daný problém zjednodušit a vysvětlit tak, aby tomu náš zájemce rozuměl. A podobně je to s pracovními příležitostmi pro mentálně - i jinak postižené. Pokud jim stanovíme stejné podmínky jako těm ostatním, nemůžeme se divit, že se úspěch nedostaví. Společnost na tuto situaci může reagovat dvojím způsobem. Buď tedy  zlomí nad hendikepovanými hůl a nechá je svému osudu, nebo jim pomůže vhodnou úpravou podmínek.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tomáš Lajkep | pondělí 13.8.2012 14:40 | karma článku: 8,67 | přečteno: 1075x
  • Další články autora

Tomáš Lajkep

Utřel ho

25.1.2018 v 11:05 | Karma: 16,20

Tomáš Lajkep

Porušení lékařského tajemství

11.11.2017 v 14:14 | Karma: 10,97

Tomáš Lajkep

Zeman zhnovu kandiduje

6.11.2017 v 13:56 | Karma: 18,61

Tomáš Lajkep

ANO a vláda

27.10.2017 v 15:03 | Karma: 10,01