Více svobody nese sebou větší odpovědnost

Otázka domácích porodů je ilustrativní problém. Každý ví, že není vždy racionální rodit doma. Každý ví, že mateřské pocity a rodičovské tužby nejsou vždy racionální.

podobně se to má i s právy pacienty na informace, na informovovaný souhlas a další záležitosti, které "komplikují" lékařská rozhodnutí. Nic proti tomu. Ale takvou mírou, jakou rozhodujeme o léčbě, přebíráme také odpovědnost. Jestliže někdo odmítne odůvodněnou léčbu, ať si pak nestěžuje, že má následky. Pokud někdo odmítne porod v prostředí, které je sice anonymní, ale vybaveno prostředky krizové péče, musí počítat s tím, že se mu něčeho (možná v dané chvíli potřebného), nedostane.  Nemůžeme ale lidem určovat, co je pro ně dobré. To ať si každý vybere sám a nese za to svou míru odpovědnosti. Lékaři to mají těžší, když mají za úkol pacientovi vše srozumitelně vysvětlit. A těžší to mají i pacienti, kteří se na základě těchto informací musejí rozhodnout. Nedá si nic dělat, dnešní doba si žádá takovýto přístup a doba paternalismu, kdy o všem rozhodovali lékaři a pacienti jim bezmezně věřili, je nenávratně pryč. Ať se tedy pacient podílí na rozhodnutích, ať je vytvořena taková struktura lékařské péče, která pacientovi jeho rozhodnutí umožní a usnadní, ať se nehledá vždy jen to, co je medicínsky racionální, ať se uplatní i různé alternativní postupy, ale ať je zde taky člověk, který je ochoten nést svou míru odpovědnosti.

My lékaři bychom se už jednou měli vzdát pocitu, že všechno víme lépe, než náš pacient. Ano, o nemoci toho víme více, ale již v Písmu je psáno: "Jen srdce zná bolest vlastní duše, ani do jeho radosti se nikdo cizí nemůže vmísit." Proto je naším úkolem především věc srozumitelně vysvětlit, a pak je záležitost "srdce" pacienta - jak on se rozhodne. V individuálních rozhodnutích nepracuje vždy jen racionalita, ale celý člověk, který má právo na omyly i na změny rozhodnutí. To je ta příjemná stránka věci - pro pacienta. Ta nepříjemná ale je: víc informací, víc odpovědnosti. Tak to lidé dnes chcete a my lékaři tu nejsme pro to, abychom  stále mleli svou "paternalistickou".

Autor: Tomáš Lajkep | čtvrtek 26.1.2012 10:57 | karma článku: 26,44 | přečteno: 2253x
  • Další články autora

Tomáš Lajkep

Utřel ho

25.1.2018 v 11:05 | Karma: 16,20

Tomáš Lajkep

Porušení lékařského tajemství

11.11.2017 v 14:14 | Karma: 10,97

Tomáš Lajkep

Zeman zhnovu kandiduje

6.11.2017 v 13:56 | Karma: 18,61

Tomáš Lajkep

ANO a vláda

27.10.2017 v 15:03 | Karma: 10,01