O pravdě a Ukrajině

Dnes jsem se rozhodl pro téma filosofické, Jak píše Vysockij: Leckdo se dneska o pravdu hádá/pravdy se však v těch řečičkách nedobereš/Jistěže nakonec zvítězí pravda/ale až dokáže všechno, co dokáže lež

Uvažovat o pravdě by se však mělo a já, na základě svých dlouhých úvah, jsem dospěl k tomuto řešení: Pravda se má ke skutečnosti, jako interpretace skutečnosti ke skutečnosti.

Chci tím říct: Pravda není ve věcech, ale v poznání. Poznání věcí je něco jiného, než jsou věci samotné. Každý mi dá za pravdu, neboť proces poznání je mentální proces, nikoli ona věc, která se poznává.

Někdo ale namítne: Lež je také interpretace skutečnosti, tedy lež a pravda jsou totéž. V tomto směru je to pravda - obě jsou interpretace - dělí se až později podle toho, jak se vztahují k věci. Vztahování k věci je však podmíněné mnoha faktory - dobově, kulturně, společensky, ne jenom samotným poznáním. Co nebylo pravda před mnoha lety, je dnes pravdou a naopak. A to, co se považuje za pravdivé dnes, není výrazem korespondenčního vztahu poznání k realitě, ale je opět podmíněno aktuálním stavem porozumění.

Je tedy pravda mentální proces, který je podmíněn sociálně, morálně, zdravotně, dobově, kuturně, geneticky, emotivně atd. jednoduše pro to, že pravda není ta věc, o které se vypovídá.

Z toho plyne:

Pravda není subjektivní. Je dána jmenovanými faktory, které jsou objektivní. Jejich množství a složitost není důvodem ke skepsi k možnosti pravdivého poznání.

Pravdivé poznání je to, které je považováno za pravdivé, ale ve skutečnosti pravdivé není. Tím je dána možnost změn v chápání toho, co je pravda. Nikdy není pravda totéž, co skutečnost a vztahování k ní je kontigentní, dobově a kulturně podmíněné. Opravdu tedy není pravda něčím subjektivním.

Otázka z praxe (příklad): Jak hodnotit proces na Ukrajině.

Odpovídám: Nejedná se o pravdu, kterou jedni mají a jiní ne. Jedná se o názorové střetnutí. EU nepomáhá těm, co mají "více pravdy" ale těm, co jsou názorově blíž a ochotni přijmout její pravidla. Část ukrajinců z téhož důvodu tíhne k Rusku. Řešením je rozdělení Ukrajiny.

 

Autor: Tomáš Lajkep | čtvrtek 2.10.2014 8:41 | karma článku: 35,34 | přečteno: 4831x
  • Další články autora

Tomáš Lajkep

Utřel ho

25.1.2018 v 11:05 | Karma: 16,20

Tomáš Lajkep

Porušení lékařského tajemství

11.11.2017 v 14:14 | Karma: 10,97

Tomáš Lajkep

Zeman zhnovu kandiduje

6.11.2017 v 13:56 | Karma: 18,61

Tomáš Lajkep

ANO a vláda

27.10.2017 v 15:03 | Karma: 10,01