Dále o Darwinismu

V minulém článku na toto téma jsem podal důvody, které mě vedou k nesouhlasu s Darwinovou teorií. Většina čtenářů  vyslovila námitky, že extrapolace Darwinova názoru do jiných věd nebyla Darwinem zamýšlena, že v původní podobě to byla pouze biologická teorie bez jakékoli asperice uplatnit se v jiné, než biologické oblasti. K tomu bych podal tyto námitky.  

Darwinova teorie byla od počátku šovinistická, rasistická, antisociální, nadána schopností překračovat rámec biologických věd. Naprosto přesně to charakterizoval filosof J. Dewey - nadšený propagátor Darwina: "Když on (Darwin) řekl o druzích to, co Gallileo o zemi - a přece se točí - zahrnul jednou provždy  novou logiku v hledání odpovědi po podstatě života a morálky." A Darwinův bratranec GALTON byl ještě přímočařejší: Poselství do 20 století je úvaha, jak využít teorie přírodního výběru a uplatnit je v praxï."

Zde jsem ukázal na to, že tato teorie se přímo nabízela k aplikaci do jiných oblastí. Darwin sám před ničím nevaroval a protestoval snad jen proti Marxovým snahám učinit z teorie evoluce nástroj vědeckého komunismu.

Darwin šovinistický: "Muž je ve všech ohledech dokonalejší, než žena." Darwin se domníval, že u žen jsou více přítomny sklony k afektivnímu, emocionálnímu a iracionálnímu chování, což jsou vlastnosti, které "nalézáme spíše u národů primitivních a zaostalých."

Darwin antisociální: "Lidé obou pohlaví by se měli odříci manželství, jsou li duševně a tělesně méněcení - každý, kdo pomáhá dospět k tomuto cíli, koná velmi dobrou službu."..."Tak slabí příslušníci civilizovaných společností dále rozmnožují svůj rod. Nikdo, kdo se zabýval chovem domácích zvířat, nemůže pochybovat o tom, že to lidské rase musí velice škodit."

Darwin rasistický: Podle něj jsou lidské rasy také jednotlivé druhy. Pokud si vzpomeneme na vývoj druhů tak vidíme, že na samém vrcholu je usazen člověk - běloch, jak si čte noviny. Pod ním - podle Gobineaua se plazí "plemeno" žluté a ještě pod ním "plemeno" černé. Sám Gobineau, který své dílo "O nerovnosti lidských plemen" vydal ještě před Darwinovým " O původu člověka" píše v dodatku: "Jedna z hlavních myšlenek tohoto díla je veliký vliv etnických míšení mezi různými plemeny, z toho byla odvozena teorie selektivní, slavně vybudovaná Darwinem." Vůbec tedy Darwina nepochopil špatně.

V tomto článku jsem pouze chtěl dokázat, že Darwinismus se všemi možnými přesahy, je inherentně spjat s originálním Darwinem. Kontext těchto citátů jen doplňuje a rozšiřuje to, co je jimi řečeno.

Citáty jsou z Darwinova O původu člověka, ACADEMIA, Praha, 1970

Dále: Dewey J.: The structure of exéperience. The University of Chicago press 1981

Gobineau:O nerovnosti lidských plemen. Orbís, 1942

Autor: Tomáš Lajkep | pondělí 30.1.2012 14:15 | karma článku: 11,01 | přečteno: 1081x
  • Další články autora

Tomáš Lajkep

Utřel ho

25.1.2018 v 11:05 | Karma: 16,20

Tomáš Lajkep

Porušení lékařského tajemství

11.11.2017 v 14:14 | Karma: 10,97

Tomáš Lajkep

Zeman zhnovu kandiduje

6.11.2017 v 13:56 | Karma: 18,61

Tomáš Lajkep

ANO a vláda

27.10.2017 v 15:03 | Karma: 10,01