Čekají nás volby. A co dál?

Není tak úplně důležité, jestli teď a nebo za rok. V čele s Němcovou to ODS nějak doklepe a pak odejde do politické nevýznamnosti. Moc mi to líto není. Byla to strana, která spotřebovala víc pletich, než myšlenek, nesla se na dlouhé vlně polistopadové euforie a natáhla na sebe kde jaký neřád. Dnes už nás řeči o ekonomice moc neoslní, když ze zkušenosti víme, že jsou to hlavně řeči o principu, jak někdo zbohatne a jiný se jde pást.

A pak je tu TOP 09. Strana vzniklá z toho, co od Lidovců odpadlo. Strana vzniklá z nejvyšších pater politiky, strana, která dokáže využít prostředky moderní propagace a jejíž mistrovský tah je prezentace knížete pána. S touhle figurkou by nikdo nedokázal tak dobře hrát, nikoho by ani nenapadlo nabízet ho na funkci reprezentanta státu a podívejme - TOP 09 to přece dokázala. To svědčí o nemalé obratnosti a můžeme tedy čekat na předvolební boj - jaké kousky nám ještě ukáží.

A Sociální demokracie? Hlásná trouba a v žádném okamžiku není věrná ani svým zásadám, ani svým slibům a volič by neměl chtít, zvát ji k myšlenkovému pořádku. Čerpá z levicových idejí, ale jen pro to, aby je přetavila do "požadavků doby", které pouze reflektuje, místo aby je kriticky hodnotila. Prioritou je volební zisk, nepřítelem všechno ostatní - i kdyby to měl být zdravý rozum. Ale svých pseudoeschatologických idejí se už dávno vzdala, teď jde o to s pomocí slibů uchvátit moc  na přiměřenou dobu, alespoň na tak dlouho, dokud se kola dějin neobrátí jinam.

Ostatní strany, jako je LEV,LIDEM,Zemanovci,VV, Zelení a jiné - co na ně říct? Jsou to projekty, nikoli politické strany, a jsou vzniklé z potřeby reagovat na aktuální politický, nebo společenský problém.

Asi mi řeknete, že pouze kritizuji a nenabízím nic, co by mělo nějaký politický smysl. Nabízím. Nabízím volbu KDU ČSL. Vím, že "pupkořezní dědci budou pohoršeni, stejně tak jako ti ostatní s nosem průhledným na sopel a chlupy." Vím, že to je strana, která v sobě měla všechny zmíněné nedostatky a o mnohých jejich bývalých reprezentantech škoda mluvit. Jenže je to strana, která po absenci v parlamentu prošla obměnou a dnes nabízí to, po čem zřejmě většina lidí této země touží: nezkorumpovatelnost, víru a nadějí, věrnost ideálům i sociální cit a spravedlnost. Samozřejmě - můžeme se dál držet pocitů starých křivd a zkoušet experimenty s novými stranami, do budoucnosti nikdo nevidí a třeba skutečně přichází strana, která to s ostatními myslí lépe, než sama se sebou. Třeba máte talent takovou stranu mezi jinými "slibotechnami" poznat a že nás díky vám čeká lepší osud. Přesto ale alespoň se seznamte s možností, kterou jste již apriori odvrhli, protože se ve vás již dávno usídlilo přesvědčení o "černoprdelnících a jiných neřádech."  Není snad mnoho, když po vás, ať již věříc´ích nebo ateistech - chci, abyste se nad tím alespoň zamysleli, pokud možno bez předsudků a předreflexivních a priori.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tomáš Lajkep | pátek 21.6.2013 9:57 | karma článku: 8,53 | přečteno: 439x
  • Další články autora

Tomáš Lajkep

Utřel ho

25.1.2018 v 11:05 | Karma: 16,20

Tomáš Lajkep

Porušení lékařského tajemství

11.11.2017 v 14:14 | Karma: 10,97

Tomáš Lajkep

Zeman zhnovu kandiduje

6.11.2017 v 13:56 | Karma: 18,61

Tomáš Lajkep

ANO a vláda

27.10.2017 v 15:03 | Karma: 10,01