Ty moje milovaná chirurgická oceli…

Díky oslovení můžeme hned s prvním slůvkem vědět, jak si u toho druhého stojíme. Zkrátka na čem jsme. Když jsem hodný, oslovuje mě moje láska „zlato“. Když trochu zlobím, říká mi Milane. Když jsem hnusnej, jsem „Milďoch“ nebo se mnou nemluví ani noha u stolu.

Kamarád se rozvedl, přesto se svojí exmanželkou nadále žijí v relativně poklidném svazku. Jeho paní už ale není „zlato“, nýbrž pouze „stříbro“. Má trochu smůlu, i když si ji zavinila sama jedním dávným neuváženým nástupem do letadla směr USA. Tato záležitost je sice již odpuštěna, ale červíček nenávisti dosud zabit a vypuzen z paměti nebyl. Já mohu být občas nazýván i zlatíčkem, zatímco zdrobnělinu od stříbra neznám. Že by zněla „Ty moje stříbrňátko“?

Osobně však raději dávám přednost křestním jménům. Mými posledními „životními“ láskami byla naštěstí série děvčat se stejným křestním jménem. Tam jsem splést nemohl. Zato když se prý moje exmanželka splete a zhruba jednou do roka osloví svého současného partnera mým jménem, mají chvíli tichou domácnost, jak mi nedávno „práskla“ moje dceruška.

Z výše uvedených důvodů je proto naprosto bezpečné zástupné oslovení á la různá zvířátka apod. Například „Ty moje Beruško, Kočičko, Sluníčko, Pusinko…“ Jenže já raději používám konkrétní jména a často mám problém, protože moje huba se předchází před myšlenkovou cenzurou. Takže velmi často něco neuváženě vyslovím nahlas. Sice se pak hned leknu, ale už to nedostanu zpátky ani párem volů, jak praví známé české přísloví. Navíc jsem v tomhle nepoučitelnej…

Kamarád mě nabádá, abych každé říkal: „Ty moje milovaná chirurgická oceli.“ Že to je údajně takové neotřelé. No nevím, jak by to mé lásky přijímaly. Asi raději skončím u těch profláknutých berušek, sluníček, koťátek a broučků? Před chvílí jsem totiž řekl tím nejsladším hláskem Štěpánce „Ty moje milovaná Lucinko!“. Jenže vůbec se to nesetkalo se žádným kladným ohlasem. Jen tak tak jsem se vyhnul ráně pěstí. Kdyby měla v tu chvíli po ruce vidle, mám je zapíchnuté hluboko pod žebry. Naše drahé polovičky jsou velice složitá stvoření…

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Milan Lajdar | středa 29.5.2013 10:15 | karma článku: 8,26 | přečteno: 502x
  • Další články autora

Milan Lajdar

Předvánoční předsevzetí

13.11.2018 v 15:13 | Karma: 8,52

Milan Lajdar

Blboun evropský – 1. část

30.7.2018 v 10:15 | Karma: 36,99