Předvánoční předsevzetí

Občas podlehnu tlaku okolí, situace či nabídky a udělám něco, co ve skutečnosti ani učinit nechci. Proto jsem vše sepsal, abych předvánočnímu času podléhal jen minimálně nebo vůbec.
  1. Úspěšně se vyhýbej všem předvánočním i vánočním akcím a trhům. Stejně tam většinou nabízejí jen předražené sračky, které člověk vůbec nepotřebuje. Naopak zklidni svoji mysl, protože adventní čas není o nakupování pomíjivých hloupostí a o soutěži, kdo víc a dráž.
  1. S úsměvem a s nadhledem přezírej tzv. „nákupní horečku až šílenství“. Samozřejmě ji ze zištných důvodů výrazně přiživují obchodníci a média. Pamatuj, že až obchodníci nervově zkolabují, vše potřebné nakoupíš mnohokrát levněji. Navíc Vánoce nejsou o množství zbytečných dárků, ale o pohodě a radosti z návratu slunovratu, světla a nového života.
  1. Žádný předvánoční úklid se nekoná! Na jaře bude času dost. A těš se na konec ledna 2019: skončí inventury a pozvolna se začne prodlužovat den, i když obchodníci naberou dech a začnou otravovat s Valentýnem, s velikonoce a s blížící se dovolenou.
  1. Ignoruj vlezlé vánoční písně a mediální žvásty o tom, že pouze v jediném dnu v roce se otevírají lidská srdce, nikdo nesmí být sám a všichni se musí mít rádi. Nemusí! Ale určitě si na Štědrý den pustím Šlitrovu a Suchého Purpuru, otevřu album s fotkami a trochu pokorně a tiše si zavzpomínám.
  1. S odrostlými dětmi zastáváme názor: NIKOMU NIC (nebo jen něco malého)… Hlavně, že se máme rádi, společně se sejdeme a užijeme si dobu volna a hojnosti. A dobré víno bude, i kdyby na sůl nebylo.
  1. Živé přírodě to nejlépe sluší v přírodě. Netahej domů žádný živý stromek, ani ten umělý z Číny. Raději si pravidelně vyjdi do zimní přírody a přilepši lesní zvěři či ptáčkům v krmítku.
  1. Návštěva kostela s betlémem je vhodná, i když jsem tak trochu ateista. Ale připomenu si tím svoji báječnou babičku a její české tradice, které předala i mě.
  1. A hlavně: do nového roku si nedávej žádná předsevzetí a cíle. Kalendář je z vesmírného nadhledu zcela iluzorní záležitostí pošetilého lidstva. Buď svůj a spokojenej, jak to je (může být i hůř).

      P.S.: Pouze nadále nebudu zdravit sousedku z vyššího patra, která mě kdysi při labužnickém kouření dýmky na balkóně polila vodou, abych jí nesmrděl do bytu.

 

Autor: Milan Lajdar | úterý 13.11.2018 15:13 | karma článku: 8,52 | přečteno: 321x
  • Další články autora

Milan Lajdar

Blboun evropský – 1. část

30.7.2018 v 10:15 | Karma: 36,99

Milan Lajdar

Hezky si tady blábolíme,

28.7.2018 v 10:10 | Karma: 35,30