Prázdninová putování – 1

Dovolenou jsem si vzal už nyní v červnu, protože jsou dlouhé dny a krátké noci a člověk si víc užije světla. První výlet byl do Žamberka na Svátek dřeva.

     Tak za prvé: všichni naši „kapitalisti“ se rozhodli, že musí být milionáři za každou cenu, proto vytáčí ceny nahoru, co to jde. Výletník jen stojí s rozevřenou portmonkou a nestačí zírat. Parkoviště v zámku Častolovice 40,- Kč, vstup do malého místní zooparku 30,- Kč, vstupenka na Svátky dřeva v Žamberku 80,- Kč… Byly sice třídenní, ale na prohlídku stačí dvě hodiny a máte dost.

     Nadávali návštěvníci, rukou lomili i stánkaři, protože lidí přišlo za tuhle cenu mnohem méně. Navíc střídavě pršelo, takže měli víc škody než užitku. No, zajímalo by mě, kdo nakonec snědl ty hory ogrilovaných klobás, nasmažených bramboráků a dalších dobrot (po dešti asi hodně houževnatých až gumových).

     Sháníme řezbářská dlátka, tak jsme mysleli, že na Svátcích dřeva bude někdo nabízet i kvalitní nářadí, ale nikoliv. Prý musíme poprosit, zda někdo nemá nepoužívaná dláta po dědovi a nebyl by ochoten… Tak prosím, pokud máte doma nějaká nepoužívaná dlátka, ozvěte se. Děkuji!

     Zato tam vystavovali Mistři řezbáři od nejspodnějších sklepů až po docela zručné řemeslníky. Co však říci na Umělce, který do dřevěné desky vyřezal vílu Amálku, přejmenoval ji na vílu Análku a ruce jí nabarvil do hněda? Z toho mi bylo tak trapně, že jsem tenhle skvost raději ani nevyfotil, i když fotím často a rád.

     Koupaliště bylo pro špatné počasí zavřené, tak jsme poobědvali na náměstí ve stylové hospodě Imrvére a docela si pochutnali (snad to není nevyžádaná reklama?). Nejvíc mě však zaujala jedna místní prdelka. Nebo zadeček, chcete-li.

     Na náměstí stojí kašna a uprostřed je umístěna plastika Nymfa a kentaur, kterou vytvořil akademický sochař František Rous. Dílo před mnoha a mnoha lety zakoupila místní městská prvorepubliková spořitelna pro radost svých občanů. Kentaur se chce nymfy pravděpodobně zmocnit a násilím ji zvedá na svůj hřbet. Ta se brání a má tak nádherně vyšpulený zadeček, že je radost na něm okem spočinout. Nakonec, zastavte se v Žamberku sami. Docela je tam hezky.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Milan Lajdar | čtvrtek 19.6.2014 14:28 | karma článku: 7,24 | přečteno: 356x
  • Další články autora

Milan Lajdar

Předvánoční předsevzetí

13.11.2018 v 15:13 | Karma: 8,52

Milan Lajdar

Blboun evropský – 1. část

30.7.2018 v 10:15 | Karma: 36,99