Můj chytrý a inteligentní fotoaparát

Koupil jsem si fotoaparát. Malý, levný a inteligentní. Až mě takové reference lehce vyděsily.  Dle návodu totiž dokáže sám fotit. Stačí jen navolit detekci.

Navolil jsem detekci, ale nejprve jsem slídil ve slovníku cizích slov. Detekce je česky odhalování, objevování, vyhledávání. A také zjišťování přítomnosti určitého jevu, objektu, osob. Chodil jsem s fotoaparátem okolo rodinných příslušníků a čekal, koho si chytrý a inteligentní přístroj vybere a vyfotí. Příliš se to nedařilo. Fotoaparát všechny zcela ignoroval. Teprve když zazvonila sousedka s načepýřenými vlasy a lá tupé a se svým věhlasným knírkem pod nosem, fotografoval jako zběsilý. 

- Mě nemusíte fotit, mávla rukou, ale ve skrytu duše byla nepochybně polichocena.

Určitě ji nikdo nefotil minimálně od skončení druhé světové války.

Pak mi displej blikal a dožadoval se jména naší sousedky. Hergot, to jsou věci! Ještě schází, aby za ní v noci tajně chodil do ložnice! Mrkl jsem do návodu, kde jsem udělal chybu. Jasně, omylem jsem navolil, aby detekoval pouze chlupaté domácí mazlíčky a milý inteligentní přístroj si spletl čtyřnohé chlupáče se sousedku. No budiž.

Udělal jsem dle návodu novou preferenci a navolil detekci úsměvu. Chodíte s aparátem mezi lidmi a kdo se usměje, toho sám vyfotí. Opět jsem obcházel s foťákem po pokoji a nabádal rodinu k úsměvu. Fotoaparát zase nic. Znovu jsem se podíval do návodu. Pod čarou byla miniaturními písmenky vytištěna důležitá poznámka: fotoaparát snadněji rozpozná široký úsměv.

- Smějete se blbě! oznámil jsem rodině. - Akorát chudáka matete. Smějte se zeširoka, téměř od ucha k uchu.

Všichni se tedy smáli jinak a lépe, hubu roztaženou do všech stran, a nic. Inteligentní fotoaparát z přemíry nových zážitků zcela vytuhl. Položil jsem ho na stůl před sebe a smutně a rezignovaně zíral na nový div techniky. V tu chvíli mě začal fotografovat. Vždyť jsem se vůbec neusmál. Ani náznakem!

Mrkl jsem na displej, co mi píše. Ptal se: uložit do složky smuteční obřad – hlavní pozůstalý? Blbec! Asi ho půjdu vyměnit za normální hloupý přístroj, který neumí nic navíc a kde si spoušť budu mačkat výhradně já sám.

Autor: Milan Lajdar | úterý 25.9.2012 11:12 | karma článku: 17,87 | přečteno: 1045x
  • Další články autora

Milan Lajdar

Předvánoční předsevzetí

13.11.2018 v 15:13 | Karma: 8,52

Milan Lajdar

Blboun evropský – 1. část

30.7.2018 v 10:15 | Karma: 36,99