Je chytré být blbý?

Nemyslím od narození, i když… Některá zvířata používají mimikry nejen vizuální (falešné oči na křídlech motýlů apod.), ale například dělání „mrtvých“, když jsou ohrožení. Protože řada predátorů „mršiny“ nežere…

            Když je někdo viditelně retardovaný, ti sociálně a společensky aktivní jedinci mají snahu pomáhat. Stačí, když žena jede autem, motor se náhled zastaví a dotyčná neví, co dál. Pak stačí otevřít kapotu a s přihlouplým výrazem čekat, až nějaký gentleman zastaví, slituje se a vše opraví. Nebo například dolije benzin, aby dotyčná mohla pokračovat v jízdě.

 

            Dělat blbého je chytré například i v situaci, když vás zastaví policie. To je obvykle ze mě rázem takový „hlupák“, že jsem blbější než celá skupina policajtů. Někdy to pomáhá.

 

            Podobně se chovám na úřadu. Když jsem moc chytrý, úřednice si na mně zchladí žlázy a já jsem rázem za pitomce. Ale když se tvářím hloupě, obvykle mě ráda pomůže (v tu chvíli je na koni a za chytrou) a já jsem v celkovém výsledku rovněž za chytrého, neboť projdu úřední mašinérií relativně bez poskvrny. Například na finančáku. Vladimír Renčín v jednom kresleném vtipu doporučoval, že je dobré si s sebou na úřad brát tlumočníka – živého vola. Jenže shánějte si vola a veďte ho s sebou na úřad?

 

            Být blbý celkově vzato moc chytré není. Zase to ale mají lehké všechny české televizní kanály, které jako o překot točí ty šílené současné televizní seriálové hovadiny a většina národa na ně pravidelně civí jako u vytržení. Kdyby většina národa byla chytrá, televize by s takovými sračkami sakra ostrouhaly. A zkrachovaly by i různé plošné reklamní kampaně a nabídky, na které ti blbí letí jako slepice na flus.

 

            Na druhou stranu kdyby většina národa byla chytrá, skřípali by zuby politici, protože by je národ už dávno vypískal a vyhnal od koryt. A letěl by i Klaus s kupónovou privatizací a s tím svým zbytečně protahovaným prezidentstvím… A bylo moc zábavné sledovat, jak se mnoha poslancům a senátorům dělalo špatně, když se před volbou prezidenta objevila nebezpečná alternativa v podobě Američana Švejnara. Tam to v případě jeho vítězství „smrdělo“ změnami a to by se asi některé zadky na svých vypolstrovaných židlí musely zvednou a přinejmenším předstírat, že něco opět dělají, kromě toho neustálého tlučení hubou na prázdno.

 

            Je tedy opravdu chytré být blbý? Nebo je to lepší naopak? Poraďte!

Autor: Milan Lajdar | úterý 13.5.2008 10:37 | karma článku: 21,78 | přečteno: 1762x
  • Další články autora

Milan Lajdar

Předvánoční předsevzetí

13.11.2018 v 15:13 | Karma: 8,52

Milan Lajdar

Blboun evropský – 1. část

30.7.2018 v 10:15 | Karma: 36,99