Chraňme se!

V pánském provedení je preventivní ochranou při sexu zatím stále ten zavrhovaný kondom. Předcházela mu různá jemná střívka či plátěná pouzdra, která měla muže chránit zejména před zhoubnými infekcemi a nemocemi, zejména syfilidou.

Samozřejmě i v tomhle ohledu se odráží tehdejší jednostranné chápání neomezeného dominantního mužského světa. „Pán tvorstva“ se chránil a vymýšlel sám pro sebe důkladnou ochranu. Na ženě mu nezáleželo; ať se s nechtěným těhotenstvím či s pohlavními nemocemi vyrovná sama, jak chce! Teprve v 18. století se stal kondom také částečně antikoncepčním prostředkem. I na tomto příkladu je zřejmé, jak velký pokrok za relativně krátké období udělala emancipace žen! Ale vraťme se k „anglickému jezdeckému plášti“, jak kondom přezdíval proslulý milovník Casanova.

Vzpomínám, že za bolševika byl k mání pouze jeden druh, který měl tu nejnevhodnější vlastnost: byl zcela suchý a navíc zasypaný neklouzavým práškem (údajně to byl kukuřičný škrob, aby se ochrana neslepila). Mnohokrát se proto roztrhl hned při navlékání. Místo bezstarostné radosti a ochrany přinášel jen nervozitu a bolest, protože ustavičně drhnul. Jako když mezi ložiska přihodíte lopatu písku! Pro tehdejší socialistické výrobky to však byla téměř charakteristická vlastnost: většinou nefungovaly a málokterý splňoval vše, co měl.

Obyčejný člověk ale vždy podlehl tak upřímnému nadšení, že kondomy vůbec sehnal, že na nějaké chybičky nekoukal. Navíc vždy ležely (pokud je zrovna dovezli) v nenápadné krabici pouze u pokladny. Když jste si krabičku dovolili přihodit k mýdlu či k zubnímu kartáčku, bába u kasy pokaždé hodila tak opovržlivý a nenávistný pohled, že vás myšlenky na nějaké „bezpečné“ smilnění na dlouhou dobu přešly! Profláknuté vtipy o zdárné symbióze kondomů a špendlíků nebo o lízání zmrzliny přes igelitový pytlík opomineme.

Dnes procházíme kolem pestré nabídky pánských ochranných pomůcek a nestačíme se divit. Můžeme si neomezeně vybírat podle velikosti, pevnosti, barev, vůní či různých vrypů a zdrsnělých výstupků. Pokaždé mě ale překvapí, že mnoho moderních dívek nosí v kabelce kromě hromady nesmyslů rovněž pánskou ochranu. Asi jsou v mnoha směrech zodpovědnější.

V poslední době si však konečně pánskou ochranu nemohu vynachválit! Mám jednu s gumovým kroužkem, který po zapnutí (jede na minibaterii) vrní. Když ji dám na zem, pomalu se sune jako polochcíplá myš a tiše bzučí. A už pár měsíců je nejoblíbenější hračkou mé kočky Elišky.

Autor: Milan Lajdar | úterý 3.4.2012 14:55 | karma článku: 8,06 | přečteno: 667x
  • Další články autora

Milan Lajdar

Předvánoční předsevzetí

13.11.2018 v 15:13 | Karma: 8,52

Milan Lajdar

Blboun evropský – 1. část

30.7.2018 v 10:15 | Karma: 36,99